Hyppää sisältöön

Ehtivät toimia vain kaksi vuotta: Touhula lopettaa päiväkotinsa Äänekoskella ja Uuraisilla

Äänekoskella kaupunki pyrkii jatkamaan päiväkodin toimintaa saumatta entisissä tiloissa. Uuraisilla on jo sovittu, että kunnan oman päiväkodin toiminta siirretään Touhulan tiloihin siten että lapsipaikkojen määrä kasvaa.

jumppasali.
Touhulan mukaan sillä on 142 päiväkotia eri puolilla maata. Kuvituskuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Tuukka Lukinmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime vuosina nopeasti laajentunut päiväkotiketju Touhula lopettaa toimintansa Äänekoskella ja Uuraisilla elokuun lopussa. Touhula aloitti toiminnan molemmilla paikkakunnilla vasta vuonna 2019.

Päiväkotiketju on kärsinyt talousvaikeuksista ja korona-aika on hankaloittanut tilannetta entisestään. Koko maassa Touhula lakkauttaa syksyllä päiväkodin kymmenessä kunnassa Helsingistä Pohjois-Pohjanmaalle.

Touhulan mukaan suljettavat päiväkodit sijaitsevat alueilla, joissa lapsien määrä on laskenut merkittävästi tai joissa palvelusetelien hintataso tai yksityisen hoidon tuki on matala eikä toiminta siksi ole kannattavaa.

Vasta vuosi sitten Touhula ilmoitti lakkauttavansa 43 päiväkotia ympäri Suomea. Tästä voit lukea Touhulan vuosi sitten päättyneistä yt-neuvotteluista.

Äänekoski pyrkii jatkamaan

Äänekoskella kaupunki on jo päättänyt uuden varhaiskasvatusyksikön perustamisesta Touhulan päiväkoti Vipellyksen tilalle. Tavoitteena on, että toiminta voi jatkua entisin työntekijöin entisissä tiloissa ilman katkosta.

– Jos kiinteistönomistajien kanssa päästään sopimukseen, jatkamme siellä. Touhula lopettaa 31. elokuuta, ja pyrimme siihen, että me aloitamme toiminnan samoissa tiloissa heti syyskuun alussa, sanoo Äänekosken opetus- ja varhaiskasvatusjohtaja Ville Härtsiä.

Jos neuvottelut kiinteistönomistajan kanssa kariutuvat, kaupunki siirtää päiväkotitoiminnan muihin tiloihin, jotka Härtsiän mukaan eivät kuitenkaan ole esimerkiksi sijainniltaan yhtä hyviä. Silloin myös henkilöstöasioita joudutaan miettimään uusiksi, koska liikkeenluovutuksen ehdot eivät täyty.

Härtsiän mukaan on sinänsä harmi, että yksityinen toimija vetäytyy Äänekoskelta ja valinnanvara päivähoidossa kapenee. Äänekoskella on seitsemän päiväkotia, ja Touhulan lähdön jälkeen kaupunki pyörittää niitä kaikkia.

– Osa vanhemmista arvostaa yksityisen tuottamaa palvelua, ja valinnanvara on rikkaus palvelukentässä, Härtsiä sanoo.

Härtsiän mukaan ei ole lainkaan mahdotonta, että tulevaisuudessa kaupunkiin vielä palaisi yksityinen päiväkotitoimija. Toistaiseksi mennään kuitenkin kuntavetoisella mallilla eteenpäin.

Uuraisilla lapsipaikat lisääntyvät

Uuraisilla Touhula on pyörittänyt päiväkoti Kädenjälkeä kaksi vuotta. Kunnan mukaan Touhulan vetäytyminen ei ole yksinomaan huono uutinen, koska kunta on jo jonkin aikaa etsinyt korvaavaa tilaa vanhalla Hirvasen koululla sijaitsevalle kunnan omalle päiväkodille, joka on täynnä.

Päiväkoti Kädenjäljen siirryttyä kunnalle Hirvasen päiväkodin toiminnot siirretään Kädenjäljen tiloihin. Tilojen vuokraamisesta on jo kiinteistösijoitusyhtiön kanssa.

Samalla lapsipaikkoja voidaan lisätä, joten myös nykyiset uuraislaiset Kädenjäljen lapset voivat jatkaa tutussa paikassa.

Suosittelemme sinulle