Hyppää sisältöön

Tuleva miespormestari kuvattiin ilman paitaa, yläosattomissa olevat naiset poistettiin yleisestä saunasta – kysyimme tutkijalta ja suomalaisilta, kenen nänni saa näkyä

Nännikeskustelu pulpahti pinnalle, kun neljä tissiaktivistia poistettiin yleisestä saunasta, ja vain muutamaa päivää myöhemmin tuleva miespormestari kuvattiin Helsingin Sanomiin yläruumis paljaana.

Kysyimme suomalaisilta, mitä mieltä he ovat rintojen ja nännien näkymisestä.
Mari Jäntti
Avaa Yle-sovelluksessa

Viikon sisällä nännit ovat puhuttaneet suomalaisia

Viime viikon perjantaina Tampereen Rauhaniemen kansankylpylästä poistettiin neljä kesäpäivää viettävää tissiaktivistia. He olivat tulleet kansankylpylään uimaan ja saunomaan rinnat paljaana. Syy poistamiselle oli se, että he olivat yläosattomissa.

Tämän viikon maanantaina Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin vaalituloksen perusteella Helsingin pormestariksi nousevasta Juhana Vartiaisesta. Jutussa Vartiainen oli uimassa Helsingin uimastadionilla. Tuleva pormestari ui stadikalla nännit viuhuen.

Miksi miehen nänni saa näkyä, mutta naisen ei?

Kysyimme Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen dosentti Leena-Maija Rossilta, mistä nännivihassa on oikein kyse?

Pitäisikö uimarannoilla olla samat säännöt kaikille?

Melaniinia, hiki- ja talirauhasia: muun muassa näistä nänni koostuu. Mutta se, missä yhteydessä nämä rauhaset läväytetään esille, onkin toinen juttu.

Leena-Maija Rossi ajattelee, että nännien herättämän vihastuksen syy lienee siinä, että paljastaessaan nänninsä jotenkin muuten kuin heteroeroottisissa mielessä, naiset korostavat rintojensa kuuluvan heille itselleen. Heteropatriarkaalisessa kulttuurissa naisten rintoja on pitkään määritelty miesten näkemysten mukaan.

– Jotkut tutkijat ovatkin huomauttaneet, että naisilla on omiin rintoihinsa heikot omistusoikeudet. Oletus on, että naisten rinnat kuuluvat kaikille, mutta etenkin miehille.

Eri sukupuolten nännit ovat samalla tapaa erogeenisiä kohtia, mutta rintojen peittäminen on osaltaan seksualisoinut naisvartaloa. Osa naisille suunnitelluista uima-asuista peittää juuri ja juuri rintoja erotisoivan nännin.

– On tietenkin ongelmallista, että vain tietynlaiset, tietyn muotoiset, kokoiset ja tietynsukupuoliset ruumiit toimivat seksuaalisuuden tai seksikkyyden merkkeinä.

Rossi ajattelee, että rintojen arkinen paljastaminen vähentäisi ennen pitkää naisnännin puoleensa vetämää huomiota. Vaikkapa uimarannalla voisi nähdä monenlaisia rintoja.

– Myös se voisi vaikuttaa, jos esimerkiksi uimarannoilla kaikkia koskisivat samanlaiset peittämisen säännöt tai paljastamisen mahdollisuudet.

Hän kuitenkin muistuttaa, että jokaisella tulee olla oikeus vartalonsa peittämiseen.

Tissiskandaalit kertovat siveysnormeista

Siveysnormit. Niihin vetosi Rauhaniemen kansankylpylän toiminnasta vastaa TaTU Tampere ry:n toiminnanjohtajan Juho Allonen, kun neljä yläosattomissa olevaa tissiaktivistia poistettiin paikalta.

Onko Suomessa olemassa jonkinlaiset siveysnormit ja jos on, mistä ne kumpuavat?

– Kyllä Suomessakin on olemassa näitä normeja, kuten toistuvat tissiskandaalit osoittavat. Tai se, että raiskattua naista saatetaan syyllistää häneen kohdistuneesta rikoksesta vedoten hänen pukeutumiseensa, Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen dosentti Leena-Maija Rossi sanoo.

Rossin mukaan osa normeista juontaa juurensa uskonnollisten yhteisöjen normistoista: naisen kehoa on pidetty lähtökohtaisesti uskonnoissa seksuaalisempana.

Lue lisää: Naisen nänni pysyy piilossa, vaikka huippumallit paljastavat rintansa ja tekonännejä käytetään koruina – syynä on amerikkalainen seksivastaisuus

Naisten on myös pitkään ajateltu olevan se sukupuoli, joka pukeutuu tietoisemmin ja etenkin miehiä varten. Tietenkin pukeutumista ovat aikojen saatossa säännelleet vaihtelevat muodit ja normit kehon peittämisestä ja paljastamisesta.

– Toki naiset normeja toistamalla ylläpitävät ja vahvistavat niitä itsekin. Normit ovat yhteisöllisesti niin vahvasti juurtuneita, että niiden muuttaminen vaatii aika laajaa muutosta tietoisuudessa, Rossi kertoo.

Siveysnormeihin liittyy vahvasti myös poliitikkojen vaatetus.

Kun Sanna Marin poseerasi viime vuonna jakkuasussa, ei kuvissa näkynyt nännin häivääkään. Millainen kohu olisi noussut, mikäli Marin olisi uinut Juhana Vartiaisen tapaan yläosattomissa, kun viime vuonna pelkkä dekolteen paljastava jakkuasu Trendi-lehdessä meni osalla tunteisiin?

– Se olisi varmaan aiheuttanut isomman numeron, jos Vartiainen olisi uinut paita päällä – se olisi ollut erikoista. Tämä kysymys oikeastaan juuri paljastaa sen epätasapainon, joka mies- ja naiskehoihin suhtautumisessa edelleen vallitsee.

Kenen nänni saa näkyä? Keskustele aiheesta lauantaihin kello 23:een saakka!

Lue seuraavaksi:

"Olisi hienoa, ettei nänneihin liitettäisi mitään erotiikkaa" – kuvareportaasi Tissiflashmobista, joka vapautti nännit ja toi esille tasa-arvokysymyksen

Perjantai-dokkari: Nännit rannalla

Suosittelemme sinulle