Hyppää sisältöön

Lentopallomiesten EM-kisaryhmän hakkuriosastolle muutos – näin asiantuntija kommentoi ratkaisua

Joonas Jokela korvaa Aleksi Muukkosen syksyn EM-kisoihin valmistautuvassa Suomen miesten lentopallomaajoukkueessa.

Päävalmentaja Joel Banks luotsaa Suomen lentopallomiehiä kohti syksyn EM-kisoja. Kuva: CEV

Syksyn koti-EM-kisoihin valmistautuvan Suomen miesten lentopallomaajoukkueen pelaajavalinnat herättivät vilkasta keskustelua jo keväällä. Päävalmentaja Joel Banks joutui valitsemaan joukkueeseen kapean 16 pelaajan ringin, kun liiton taloudellinen tilanne ei antanut muita mahdollisuuksia.

Rinki on edelleen kapea, mutta nyt joukkueeseen on tullut merkittävä pelaajamuutos. Joonas Jokela korvaa Aleksi Muukkosen hakkuriosastolla.

– Kyse ei ole siitä, etteikö Aleksi (Muukkonen) olisi tehnyt erinomaista työtä koko leirijakson ajan. Mutta on enemmän kuin ymmärrettävää, että kokemattomuus vielä joissain asioissa näkyy, onhan hän vasta 18-vuotias, Banks perusteli muutosta.

Yle Urheilun asiantuntija Timo Hoivala sanoo miettineensä ennen kaikkea maajoukkueen hakkurivalintoja. Nyt tehty muutos ei siis varsinaisesti yllättänyt Hoivalaa.

– Joonas Jokela on erinomainen hakkuripelaaja ja on jo antanut riittävästi näyttöjä. Hänellä on hakkuripelaamisen lisäksi kova syöttö, hän on loistava torjuja ja tuo siten vahvuutta verkolle, Hoivala kuvaili.

Hoivalan mukaan Jokela osoitti kevään pudotuspeleissä johtajuutta Vantaa Ducksin riveissä.

– Näen Joonaksessa paljon potentiaalia ja odotin, että hänet olisi valittu jo ensimmäiseen leiriryhmään. Hänellä on kaikkea sitä, mitä hyvältä hakkurilta vaaditaan, Hoivala kuvaili.

Hoivala uskoo, että Jokela, Urpo Sivula ja Aaro Nikula muodostavat hyvän hakkurikolmikon kuljettaessa kohti EM-kisoja.

Muitakin pelaajamuutoksia voi vielä tulla, kun syyskuun kisoihin on vielä pitkä aika.

– Joukkueella on pitkä leiritys ja saattaa tulla loukkaantumisia. Voi olla, että muutoksia tulee ilman loukkaantumisiakin, Hoivala arvioi.

Pääseekö Suomi pelaamaan kovia harjoitusotteluita?

Pitkittynyt koronatilanne on vaikeuttanut Suomen valmistautumista tuleviin kotikisoihin. Maajoukkueen kilpailullisista otteluista on kulunut jo kaksi vuotta, kun EM-kisaurakka pääsee syyskuussa vauhtiin.

Sekin on yhä epäselvää, minkälaisia harjoitusotteluita Suomi pääsee pelaamaan ennen syksyn kisoja.

– Matkustaminen ulkomaille on tällä hetkellä erittäin monin tavoin haastavaa, kuten toki myös joukkueiden tuleminen Suomeen. Terveydelliset syyt kulkevat koko ajan meidän prioriteettien kärjessä, päävalmentaja Banks kertoi.

Yle Urheilun asiantuntija Hoivala painottaa, että Suomen on välttämätöntä saada pelata otteluita kovia maita vastaan.

– Valmennusjohto saa vain pelaamisen kautta tietoja toimivista asioista tai mahdollisista puutteista. On lähes mahdotonta kehittää joukkuetta, jos Suomi ei pysty pelaamaan kovia harjoitusotteluita. Pitäisi saada 5-10 ottelua kovia maita vastaan, jotta joukkue olisi valmis EM-kisoihin, Hoivala totesi.

Suomi pelaa EM-kisojen alkulohkopelinsä syyskuussa Tampereella. Suomen kanssa samassa lohkossa kamppailevat Venäjä, Hollanti, Turkki, Espanja ja Pohjois-Makedonia. Suomen lisäksi miesten EM-kilpailujen alkulohkot pelataan Puolassa, Tshekissä ja Virossa.

Lentopallon EM-kisat pelataan 1.-19. syyskuuta.

Lue myös:

Lentopallomiesten EM-lohko kotikisoihin selvillä – Suomi valitsi lohkoonsa Tuomas Sammelvuon valmentaman Venäjän

Mikko Esko jäi pois lentopallon EM-kotikisojen leiriryhmästä – Suomen konkarit tietämättöminä vararyhmästä: "Emme ole Banksin kanssa puhuneet siitä mitään"

Ojansivu ja Kaislasalo sivuun kotikisoista – Banks valitsi EM-maajoukkueryhmänsä

Lentopallon EM-ryhmästä jäi pois useita yllättäviä nimiä – näin päävalmentaja perusteli valintoja: "Ideaalimaailmassa meillä olisi isompi joukkue"

Suosittelemme sinulle