Hyppää sisältöön
Elokapinan mielenosoitus jatkuu maanantaina 21.6. Helsingin Senaatintorilla.
Elokapinan mielenosoitus jatkuu maanantaina 21.6. Helsingin Senaatintorilla. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Elokapinan viikon kestänyt mielenosoitus päättyy tänään Senaatintorilla – keskusteluista ministerien kanssa jäi mielenosoittajille pettynyt olo

Mielenosoitus alkoi torstaina 17.6. Mannerheimintiellä. Poliisi otti kiinni sunnuntaina 117 mielenosoittajaa. Mielenosoitus päättyy tällä tietoa tänään torstai-iltana.

Tekijät
  • Ympäristöliike Elokapinan viikon kestänyt mielenosoitus päättyy torstaina-iltana Senaatintorilla.
  • Keskiviikkona iltapäivällä järjestö osoitti mieltä myös Säätytalolla, jossa he tapasivat pääministeri Sanna Marinin.
  • Mielenosoitus siirtyi sunnuntaina iltapäivällä Unioninkadulta Mannerheimintielle, jossa liikenne oli poikki noin kello viidestä puoli yhdeksään.
  • Poliisi otti kiinni sunnuntaina 117 mielenosoittajaa.
  • Mielenilmaus alkoi torstaina iltapäivällä kello 13 Mannerheimintiellä, kesti läpi yön ja jatkui edelleen yli viikonlopun.
  • Elokapina vaatii muun muassa sitä, että hallitus julistaisi ilmasto- ja ympäristöhätätilan ja että Suomi aikaistaisi hiilineutraaliustavoitettaan vuoteen 2025.
Simo Kymäläinen

Elokapinan mielenosoitus päättyy tällä erää

Mannerheimintieltä alkanut ja Senanaatintorille siirtynyt Elokapinan mielenosoitus päättyy tänään torstaina, kertoo mediayhteyshenkilö Aliisa Maunula.

Hän kertoi samalla, että pääministeri Sanna Marin oli käynyt tapaamassa mielenosoittajia keskiviikkona.

Mielenosoittajat olivat toivoneet Marinilta, että hallitus julistaisi ilmastohätätilan Suomeen.

– Sanna Marin ja muut ministerit tulivat tapaamaan meitä Säätytalolla, mikä on tosi positiivista. Kansanliikkeellä on vaikutusvaltaa. Marinin mukaan ilmastohätätilaa ei olla kuitenkaan julistamassa, mihin ollaan pettyneitä, kertoo Maunula.

Tänään illalla vietetään Senaatintorilla mielenosoituksen päätösjuhlaa, joka päättyy tapahtuman Facebook-sivulla olevan ohjelman mukaan kello 22.

Maunulan mukaan mielenosoitusta ei ole tarkoitus jatkaa juhannuksena muualla Helsingissä.

Maunula korosti kuitenkin, että hän ei voi puhua jokaisen mielenilmauksessa mukana olleen puolesta, mutta mitään laajempaa tapahtumaa ei ole hänen tietojen mukaan tarkoitus juhannuksena järjestää.

Viikko sitten torstaina alkanut Elokapinan mielenosoitus päättyy siis tällä erää tähän.

Markku Haavisto

Elokapina siirtää mielenosoituksen Säätytalolle

Ympäristöliike Elokapina osoittaa mieltään Säätytalolla tänään iltapäivällä noin kello 16.

Hallitus on kokoontunut tänään Säätytalolle pitämään iltakoulua ilmasto- ja ympäristökysymyksistä.

Elokapinan mediayhteyshenkilö Tuulia Reponen kertoo, että pääministeri Sanna Marinille (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikolle (kesk.) on lähetetty tapaamispyyntö.

Mielenosoittajat haluavat selvittää Säätytalolla, miten vakavasti Marin ja Saarikko puolueineen suhtautuvat ilmastokriisiin.

Säätytalolla tehtävän mielenilmauksen jälkeen Elokapina-liikkeen on tarkoitus jatkaa leiriytymistä Senaatintorilla torstaihin asti aiemman suunnitelman mukaisesti.

Ilona Koivisto

Ylen maanantaina iltapäivällä tavoittama Elokapina-liikkeen mediayhteyshenkilö Lauri Autere kertoo, että liike aikoo jatkaa mielenosoitusta Senaatintorilla torstaihin saakka ja sen jälkeen myös muualla.

Yle esitti 5 tärkeää kysymystä järjestäjille, joista voit lukea tarkemmin täältä.

Vesa Marttinen

Ympäristöliike Elokapinan mielenosoitus jatkuu tänään maanantaina Senaatintorilla.

Elokapina kertoo Twitterissä, että kaikki eilen kiinniotetut mielenosoittajat ovat nyt vapautuneet.

Mielenosoittajat Paula Markkanen ja Saana Pohjonen saapuivat aamupäivällä Senaatintorille suoraan poliisin putkasta.

– Muut olivat tuoneet tänne meidän tavaroita ja täällä oli ystäviä ja kahvia ja hyvä tunnelma, he sanovat.

Mielenosoituksen "tukikohta" ja keskus on ollut Senaatintorilla koko ajan, vaikka varsinaiset protestit ovat tapahtuneet muualla.

Markkasen ja Pohjosen mukaan mielenosoituksen herättämä mediahuomio ja ihmisten reaktiot ovat osoittaneet asian tärkeyden.

– Tämä on herättänyt paljon vastareaktioita ja paljon reaktioita ylipäätään, mikä tuntuu tosi tärkeältä ja osoittaa että asia on tärkeä.

Inka Haukka

Poliisi otti sunnuntaina kiinni 117 mielenosoittajaa

Poliisi tarkensi myöhään sunnuntai-iltana tekemiensä kiinniottojen määrä Elokapina-ryhmän mielenosoituksissa.

Mannerheimintieltä poliisi kertoo ottaneensa kiinni 104 mielenosoittajaa. Poliisi otti kiinni henkilöitä, jotka eivät totelleet poliisin käskyä poistua ajoväylältä. Unioninkadulta otettiin kiinni yhteensä 12 henkilöä.

Kaiken kaikkiaan poliisi otti sunnuntain aikana kiinni 117 mielenosoittajaa. Osa kiinniotetuista päästettiin vapaaksi jo sunnuntai-illan aikana, sillä he olivat alaikäisiä.

Kaikille kiinniotetuille vaaditaan sakkorangaistusta.

Helsingin poliisi poistaa Unioninkadulla olevat mielenosoittajat ajoradalta

Ympäristöliike Elokapinan mielenosoittajat poistetaan myös Helsingin Unioninkadulta, kertoo Helsingin poliisi Twitterissä.

Poliisin mukaan ajoväylällä on mielenosoittajia, joten alue eristetään.

Poliisi tyhjensi aikaisemmin illalla mielenosoittajat Mannerheimintieltä ja teki yli sata kiinniottoa.

Lähde: STT

Meeri Niinistö

Komisario: Kiinniotettuja 102 – Elokapinan mukaan 88

Komisario Jarmo Heinonen sanoo, että kiinniotettuja on hänen tietonsa mukaan 102. Elokapina twiittaa, että kiinniotettujen määrä olisi 88.

Heinosen mukaan kaikki kiinniotetut eivät mahtuisi Helsingin säilöönottotiloihin, vaan kiinniotettuja joudutaan kuljettamaan myös lähialueiden tiloihin.

Heinonen sanoo, että kiinniotetut ovat pääosin täysi-ikäisiä, mutta joukossa on ollut mahdollisesti yksittäisiä alaikäisiä, joiden kohdalla on etsitty muita ratkaisuja kuin säilöönottoon sulkeminen.

Heinosen mukaan Elokapinan mielenilmaus Unioninkadulla jatkuu. Poliisi on antanut Elokapinalle määräykseen siirtyä Unioninkadulta. Heinosen viimeisimmän käsityksen mukaan Unioninkadulla on kuitenkin edelleen mielenosoittajia ja telttoja.

Meeri Niinistö

Liikenne kulkee jälleen Mannerheimintiellä, twiittaa Helsingin poliisi.

Meeri Niinistö

Viimeiset mielenosoittajat siirrettiin bussiin

Viimeiset mielenosoittajat kannettiin bussiin Mannerheimintieltä noin viisitoista yli kahdeksan. Paikalle kerääntyneitä ihmisiä pyydetään myös poistumaan mielenosoituspaikalta.

Suosittelemme