Hyppää sisältöön

Vaasassa pulaa omakotitalotonteista kaupunkialueella – samaan aikaan Vähäkyrö tarjoaa tontteja euron neliöhintaan

Vaasassa on kaupunkialueella tarjolla tällä hetkellä ainoastaan tusinan verran tontteja. Vähäkyrö aloitti omakotitalotonttikampanjan keväällä, jonka avulla on tarkoitu ssaada myytyä parikymmentä tonttia. Osa tonteista myytävänä jopa 500 eurolla.

Kuva asuintontilta joen rannasta Vähästäkyröstä.
Vähäkyrö kauppaa tontteja alennushintaan

Vaasassa on krooninen pula omakotitalotonteista kaupunkialueella. Tälläkin hetkellä on vapaana ainoastaan 12 tonttia, mikä on Vaasan kaupungin aluepalvelupäällikkö Suvi Ahon mielestä varsin vähän Vaasan kokoiselle kaupungille.

Sen sijaan Vähässäkyrössä on käynnistetty kevään aikana kampanja, jossa tarjotaan parikymmentä tonttia lähes pilkkahintaan. Suurin osa tonteista myydään yhden euron neliöhinnalla. Muutama tontti on erikoistarjouksessa: tontin saa 500 eurolla.

– Meidän täytyy reagoida toimintaympäristön muutoksiin, esimerkiksi Laihialla ja isossakyrössä on vastaavanlaisia kampanjoita. Täytyy pysyä muiden mukana, Suvi Aho toteaa.

Vaikka tontin hinta tuntuu alhaiselta, on esimerkiksi Isossakyrössä saanut tontin jopa sadalla eurolla. Kilpailu uusista asukkaista on kovaa, myöntää Aho. Kampanja on kuitenkin aiheuttanut haluttua “tohinaa” aiheesta, ja kaksi tonttia Merikaarrosta onkin jo myyty.

– Me iloitsemme jokaisesta tontista, joka saadaan eteenpäin. Tuntuu että kampanja on lähtenyt puremaan.

Suvi Ahon mukaan esimerkiksi Vähänkyrön peruspalveluiden taso houkuttaa uusia asukkaita. Kuva: Sebu Björklund / Yle

Vähänkyrön valtteja ovat historia, peruspalvelut ja hyvät kulkuyhteydet

Tonttikampanjan kantava teema on “mystiikan ja käsityöläisyyden Vähäkyrö”. Myös 500 euron hintalappu valikoiduille tonteille on viittaus Vähänkyrön historiaan, sillä alueella on tehty merkittäviä muinaishautalöytöjä 500-luvulla.

Suvi Aho haluaa nostaa Vähänkyrön valtiksi sen peruspalvelut. Lastenhoito, koulu sekä terveydenhuolto on hyvällä tolalla. Lisäksi historiallinen jokimaisema on kaikkien ulottuvilla, lyhyen matkan päässä myös uusista tonteista.

– Lisäksi täältä pääsee vartissa hurauttamaan Runsoriin, tai uudelle akkutehdasalueelle, Aho toteaa.

Monella korkea kynnys muuttaa maalle

Vaasan kaupunki ei loputtomiin voi kasvaa pohjoiseen, ja lännessäkin on meri vastassa. Pikkuhiljaa kaupunki levittäytyy kohti Merikaartoa. Silti ihmiset mieltävät edelleen Merikaarron syrjäiseksi keskustasta katsottuna.

– Suunta on ollut globaalisti maaseudulta kaupunkiin jo pitkään, eli tietyllä tapaa tässä tietenkin taistellaan sitä vastaan samalla.

Varsinkin paluumuuttajat ovat Suvi Ahon mukaan löytäneet Vähänkyrön ja ymmärtäneet esimerkiksi Merikaarron hyvät puolet.

– Suurin työ onkin saada alue tunnetuksi ja tuotua esille niitä hyviä puolia, etenkin Vaasan suuntaan, Aho sanoo.

Parhaillaan Vähänkyrön ja Vaasan välille on rakenteilla pyörätie. Jokivarteen on suunnitteilla uusia patikkareittejä. Myös päiväkodin uudet tilat ovat työn alla.

– Kun kaupunkina keskitytään perusasioiden kuntoon laittamiseen, niin sillä vetovoimalla päästään jo pitkälle.

Tonttikampanja kestää vuoden loppuun saakka. Vapaat tontit löytyvät Vaasan kaupungin kotisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 18.6. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle