Hyppää sisältöön

Korttipeleissä piilee anarkiaa: ässä ja muut pienet kortit päihittävät monessa pelissä kuninkaan, ja se kauhistutti ainakin keskiajalla

Pelikortteihin liittyy yllättäviä historiallisia asioita. Tiesitkö, että Tarot-kortit olivat alun perin pelikortit ja vasta myöhemmin niitä alettiin käyttää ennustamiseen.

Maat pata, risti, hertta ja ruutu eivät ole ainoat käytössä olevat maat. Esimerkiksi saksalaisissa korteissa maat ovat tammenterhot, sydämet, lehdet ja kellot. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Pelikortteja iskettiin pöytään jo muinaisessa Kiinassa, josta ne vuosisatojen kuluessa valuivat Intian ja Persian kautta Egyptiin ja sieltä Italian ja Espanjan kautta muuallekin Eurooppaan.

Korttipakka sellaisena kuin me sen tunnemme valikoitui käyttöön suunnilleen 1470-luvulla Ranskassa. Ranskalaiset kortit tunnetaan myös angloamerikkalaisina kortteina.

Korttien historiaan liittyy monia eri vaiheita ja mielenkiintoisia faktoja. Tässäpä muutama, olkaa hyvät!

1. Toisin kuin yleisesti kuvitellaan, Marco Polo (1254–1324) ei tuonut pelikortteja Kiinasta. Polo oli kuollut ja kaupankäynti Kiinaan hiipunut siinä vaiheessa, kun ensimmäiset kirjalliset merkinnät kuvaavat pelikortteja uudeksi ideaksi.

2. Jokerikortti on keksitty Yhdysvalloissa, ja sen taustat ovat euchre-pelissä. Euchressa samanväriset sotilaat ovat erityisen arvokkaita. Amerikkalaiset lisäsisvät peliin yhden sotilaan lisää, muita arvokkaamman best bowerin. Tästä kortista syntyi myöhemmin jokeri. Varhaiset jokerikortit eivät kaikki olleet hovinarreja, vaan esimerkiksi lapsia ja eläimiä.

Teorian mukaan best bower -korttia kutsuttiin nimellä "euchre card" tai "juker card", mistä jokerin nimi olisi johdettu. Kirjallisia todisteita teoriasta ei kuitenkaan ole. Kuva: Jari Pussinen / Yle

3. Herttakuningasta kutsutaan myös itsemurhakuninkaaksi, koska perinteisessä kuvaversiossa hän näyttää työntävän miekkaa päänsä läpi. Herttakuningas on myös ainoa viiksetön kuningas.

4. Tarot-kortit ovat ennen kaikkea pelikortit. Kortit syntyivät alunperin Italiassa tarocco-pelin pelaamiseen 1400-luvulla, ennustuskäyttöön ne valjastettiin vasta 1700-luvulla.

5. Itä-Saksassa käytettiin aikoinaan skat-pelin pelaamiseen saksalaistyyppisiä kortteja, Länsi-Saksassa ranskalaistyylisiä. Kun Saksat yhdistyivät, yhdistyivät myös kortit. Kompromissipakassa oli ranskalaiset maat ja saksalaisen pakan värit: punainen (hertta), vihreä (pata), musta (risti) ja keltainen (ruutu).

Entäpä tiedätkö, miksi pataässä on usein eri näköinen kuin muut ässät? Tai miksi pienet kortit voittavat monissa peleissä kuninkaan? Katso Puoli seitsemän juttu aiheesta ja opi!

Jutussa käytetty lähteenä Lautapelioppaan päätoimittajan Mikko Saaren haastattelua sekä hänen kirjoittamaansa kirjaa Tarotista texas hold'emiin 600 vuotta korttipelejä.

Suosittelemme sinulle