Hyppää sisältöön

Oletko matkustamassa ulkomaille? Yle selvitti suosittujen lomakohteiden korona­vaatimuksia suomalaisille

Kesän ajaksi korona­rajoituksia on höllennetty useissa maissa Suomen tapaan. Moniin Euroopan maihin pääsee kuitenkin vain tuoreella negatiivisella korona­testituloksella. Lomamatkaa suunnittelevan suomalaisen onkin otettava huomioon kohdemaan säännöt.

Espanjassa luovutaan maskipakosta ulkotiloissa 26. kesäkuuta alkaen, ilmoitti pääministeri Pedro Sánchez perjantaina. Kuva: Pau Barrena / AFP

Kesäloma ja matkahaaveet polttelevat jo lomalaisten mielissä. Listasimme esimerkkejä siitä, millaisiin matkustusrajoituksiin Euroopan lomakohteista haaveilevan on tämän hetken tietoihin perustuen varauduttava.

Matkakuumetta potevaa ilahduttaa ulkoministeriön torstainen päätös höllentää koronaviruksen torjuntaan liittyviä vaatimuksiaan. Helpotukset astuvat voimaan ensi maanantaina 21. kesäkuuta. Nyt ulkoministeriön mukaan (siirryt toiseen palveluun) matkustaminen EU- ja Schengen-alueille on mahdollista, kunhan noudattaa erityistä varovaisuutta.

Ensi viikolla myös EU:n koronarokotustodistus eli koronapassi otetaan Suomessa käyttöön.

22. kesäkuuta lähtien rokotetut saavat Omakannasta EU:n koronarokotustodistuksen, joka on maksuton ja saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lomamatkaa suunnittelevan suomalaisen on kuitenkin otettava huomioon kohdemaan säännöt.

Viro

Maahantuloa Suomeen helpotetaan EU- ja Schengen-maista maanantaina 21. kesäkuuta alkaen. Suomesta ja muista Euroopan maista voi matkustaa Viroon ilman rajoituksia.

Risteilylaivoilla Viroon matkustavat tai muuten päivämatkalle Helsingistä saapuvat turistit saavat oleskella Virossa 24 tuntia rajoituksetta.

Virossa ei ole maskipakko voimassa, mutta sen käyttöä suositellaan väkijoukoissa ja suljetuissa tiloissa.

Ruotsi

Ruotsiin saa matkustaa Suomesta ja kaikista muista Pohjoismaista ilman negatiivista koronatestiä. Pohjoismaiden ulkopuolelta saapuvat turistit joutuvat tosin yhä Ruotsin sääntöjen mukaan esittämään negatiivisen koronatestituloksen.

Ruotsissa on voimassa julkista liikennettä koskeva maskisuositus, mutta suositusta ei noudateta aktiivisesti.

Ruotsin koronatautitilanne on parantunut viime viikkoina nopeasti. Ravintolat, kahvilat ja baarit ovat Ruotsissa tällä hetkellä auki kello 22.30 asti. Myös muun muassa huvipuistot ovat auenneet.

Espanja

Suomesta Espanjaan matkustaessa tarvitaan todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu alle 48 tuntia ennen matkan alkua.

Maahan pääsee ilman muita todistuksia, jos toinen rokoteannos on saatu vähintään 2 viikkoa ennen matkan alkua. Todisteeksi riittää myös todistus koronavirustaudin sairastamisesta ja siitä parantumisesta 6 kuukautta ennen matkan alkamista. Alle 12-vuotiailta lapsilta todistuksia ei vaadita.

Espanjassa luovutaan maskipakosta ulkotiloissa 26. kesäkuuta alkaen, ilmoitti pääministeri Pedro Sánchez perjantaina.

Lue lisää Espanjaa koskevista ohjeista täältä (siirryt toiseen palveluun).

Saksa

Saksa ei luokittele Suomea enää riskimaaksi, eikä Suomesta saapuvilta edellytetä karanteenia.

Lähtömaasta riippumatta Saksa edellyttää kaikilta lentomatkustajilta todistuksen joko negatiivisesta koronatestistä, täydestä koronarokotussarjasta tai viimeisen puolen vuoden aikana sairastetusta koronasta. PCR-testi on tehtävä alle 72 tuntia ennen matkan alkua.

Todistuksen kieleksi käyvät englanti, saksa, espanja, ranska tai italia.

Saksaan matkustavan on hyvä tarkastaa myös Saksan sisäiset rajoitukset osavaltioiden verkkosivuilta. Saksa päättää maan sisäisistä rajoituksista osavaltioittain.

Kreikka

EU- ja Schengen-maista Kreikkaan saapuvilta vaaditaan alle kolme vuorokautta vanha negatiivinen koronatestitulos tai rokotustodistus molemmista annoksista sekä PLF-kaavake. Todistus vaaditaan kaikilta yli kuusivuotiailta. Maan sisäisessä liikkumisessa saarille on rajoituksia.

Kreikassa on maskipakko myös ulkona. Ravintoloiden terasseilla maskia ei tarvitse pitää.

Voit lukea lisää ohjeista täältä (siirryt toiseen palveluun).

Kreikassa odotetaan talouden kaipaamia turisteja, kun matkustussääntöjä höllennettiin. Työntekijä kantaa pöytää Kissamosin kaupungissa Kreetan saarella. Kuva: Louisa Gouliamaki / AFP

Maakohtaiset ohjeet Ulkoministeriön sivuilta

Muistathan varmistaa ajatasaiset ohjeet matkailijoille maakohtaisesti ulkoministeriön sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Tarpeetonta matkustusta suositellaan edelleen välttämään matkustettaessa EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle.

Poikkeuksena ovat maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. Näihin maihin kuuluvat Monaco, Romania, San Marino, Vatikaani, Australia, Etelä-Korea, Israel, Singapore, Ruanda ja Uusi-Seelanti.

Lisäksi ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan.

Lue myös:

Suomi avaa maanantaina rajansa rokotetuille, myös suomalaiset voivat matkustaa Euroopassa "varovaisuutta noudattaen"

Rajojen avautuminen on matkailualalle valtava helpotus sekä hienoinen pettymys – työmatkaliikenne on pelastus varustamoille jättitappioiden jälkeen

Suosittelemme sinulle