Hyppää sisältöön

Viikko ilman nykyajan mukavuuksia, näin elää lammaspaimen Ärjänsaaressa

Lammaspaimeneksi Kajaaniin, Oulujärven Ärjänsaareen haki tänä vuonna Metsähallituksen mukaan noin 800 hakijaa. Heistä arvottiin seitsemän onnekasta, jotka pääsevät viettämään viikon lammaspaimenena.

Sadat ihmiset ovat joka vuosi halukkaita viettämään viikon lammaspaimenena esimerkiksi Oulujärven Ärjänsaaressa, missä nämäkin lampaat on kuvattu. Arkistokuva on kesältä 2021. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Sanna Kähkönen,
Tiia Korhonen

Puolankalainen Heidi Heikkinen on yksi onnekkaista, joka on päässyt lammaspaimeneksi Ärjänsaareen. Viikon pituiset Metsähallituksen paimenjaksot ovat aikaisempina vuosia kiinnostaneet niin laajasti, että halukkaat on pitänyt arpoa.

Esimerkiksi kesälle 2020 pelkästään Ärjään haki yli 700 paimenta, joista valittiin 11, mutta koronatilanne vaikutti osin viime kesän paimenviikkoihin. Tälle kesälle hakijoita oli 800 ja seitsemän sai pestin.

Heidi Heikkinen on viettänyt reilun viikon verran aikaa lammaspaimenena Ärjänsaaressa Oulujärvellä. Seuranaan hänellä on lampaiden lisäksi myös perheen 7- ja 9 -vuotiaat tytöt. 

Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Halutessaan paimen voi osallistua myös muihin työtehtäviin.

– Tämä on aika yksinkertaista hommaa. Katsotaan, että lampaat pysyvät laitumella ja on ruokaa ja puhdasta juomavettä. Lampaat ovat kesyjä ja käyvät välillä mökin portailla. Lenkkareita ei ole voinut jättää vahtimatta, Heikkinen kertoo. 

Heikkisen mukaan viikko lammaspaimenena on ylittänyt odotukset kirkkaasti. Varsinkin tytöille, Martalle ja Sylville, Ärjästä on tullut mieluinen paikka ja lampaista kivoja kavereita. 

– Me on syötetty niitä. Ne juoksee todella nopeasti porkkanoiden perässä, Martta ja Sylvi kertovat.

Lammaspaimenilla on jäänyt viikon aikana aikaa tehdä saarella paljon myös muuta. 

– Olemme kolunneet koko saaren läpi. Täällä on paljon geokätköjä, olemme uineet ja lämmittäneet saunaa ahkerasti, Heikkinen kertoo.

Paimenviikot ovat maksullisia ja niihin sisältyy majoitus. Lammaspaimenet majoittuvat Ärjässä mökissä, jossa on aurinkopaneelit. Juoksevaa vettä ei saaressa ole, kaivo sen sijaan löytyy.

– Tämä on ollut helppoa elämää, mökissä on jääkaappi ja puhelimet on saatu ladattua, Heikkinen kertoo.

Varasijalta sattumusten kautta Ärjään

Heikkinen pääsi Ärjään lammaspaimeneksi monen mutkan kautta. Perhe tuli valituksi varasijalta viime kesänä Kuhmoon lammaspaimeneksi, mutta reissu jouduttiin perumaan, kun susi löysi paikalle ja lampaat jouduttiin siirtämään.

Tämän kesän Ärjän reissu järjestyi porukalle korvaavana Kuhmon peruuntuneen reissun tilalle, mutta Heikkinen kertoo Ärjän olleen lopulta oikeastaan hienompi paikka lammaspaimenen hommille.

Ärjänsaaren hiekkarannat ja mäntykankaat houkuttelevat veneilijöitä ja retkeilijöitä. Kuva on kesältä 2020. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Ärjänsaaren matkailukesästä odotetaan muutoinkin vilkasta. Kotimaanmatkailu kiinnostaa edelleen suomalaisia, ja etenkin hellekesänä saari houkuttelee kävijöitä varmasti, kertoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Kerttu Härkönen.

Saari on ollut paljon esillä valtakunnan mediassa, mikä on osalle kävijöistä syy tulla Ärjään. Hiljattain Ärjä oli esillä Ylen Egenland-ohjelmassa. Retkeilijöiden vetonaulana saaressa ovat myös lampaat. 

– Ärjästä on tullut Kajaanin seudulle aivan uusi matkailuvetovoimatekijä, sanoo Härkönen.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit osallistua keskusteluun 22.6.2021 klo 23:een saakka.

12.1. 2023 kello 9.23 Jutussa ollut video poistettu yksityisyyden suojelemiseksi vastaavan päätoimittajan päätöksellä.

Suosittelemme sinulle