Hyppää sisältöön

Lastenvaunujen maksulliset ratikkamatkat puhuttavat Tampereella – myös ymmärrystä esitykselle löytyy

Yle kertoi perjantaiaamuna, että Tampere aikoo sittenkin periä lastenvaunujen kanssa kulkevilta maksun. Uutinen on herättänyt keskustelua muun muassa somessa. Mielipiteet vaihtelevat puolesta ja vastaan.

Sanni Tölli ja lapset
Sanni Tölli kertoo käyttäneensä ilmaisia bussikyytejä erityisesti silloin, kun on ollut äitiyslomalla Silvan ja Mateon kanssa. Nyt lapset ovat jo 4- ja 2-vuotiaita.
Elina Nieminen

Yle uutisoi perjantaiaamuna, että lastenvaunujen kanssa matkustavan pitää ehkä sittenkin maksaa matkansa Tampereen ratikassa.

Joukkoliikennelautakunta käsittelee keskiviikkona esitystä, jonka mukaan lastenvaunujen kanssa kulkevien pitäisi maksaa matkansa ratikassa ja muissa liikennevälineissä, joissa on lippulaite keskiovien luona. Esitys koskee myös pyörätuolin käyttäjiä.

Toisaalta jatkossa myös rollaattorin kanssa kulkevat pääsevät ilmaiseksi busiin, jos keskiovella ei ole maksulaitetta. Aiemmin heiltä on peritty maksu.

Uudistuksia perustellaan yhdenvertaisuudella. Jatkossa lastenvaunujen, pyörätuolin ja rollaatorin kanssa kulkevia kohdeltaisiin kaikkissa liikennevälineissä samalla tavalla.

Tuleeko bussista ratikkaa suositumpi?

Uutinen herätti perjantaina vilkkaan keskustelun sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Yle Tampereen Facebook-seinällä epäiltiin, että vaunukansan lipputuloilla katetaan kalliiksi tulleen ratikan kustannuksia ja moitittiin joukkoliikennelautakunnan tylyyttä.

Toisaalta moni kommentoijista piti esitystä hyvänä ja järkevänä. Kommenteissa myös muistutetaan, että maksuttomuuden perusteena on turvallisuus.

Myös Ylen haastattelemien tamperelaisäitien näkemykset esityksestä vaihtelevat. Marika Ågrenin mielestä pyörätuolin tai vaunujen kanssa kulkemisen pitäisi olla maksutonta jatkossakin.

– Lapsen kanssa matkustaessa maksun tulisi hoitua tosi helposti kyytiin noustessa. Kun julkista liikennettä harvakseltaan käyttää, maksukortin hankkiminen on vähän turhaa.

Vaunujen kanssa liikkeellä olevalta Essi Pirkkaselta sen sijaan löytyy ymmärrystä esitykselle.

– Kuulostaa järkevältä, jos maksu on siinä ihan vieressä eikä tarvitse lähteä vaunujen luota mihinkään. Mietin toisaalta, että tuleeko sitten kuitenkin käytettyä enemmän bussia, kun se on maksuton vaihtoehto. Mutta se jää nähtäväksi.

Lue myös:

Lastenvaunujen kanssa matkustavan pitää sittenkin maksaa matkansa Tampereen ratikassa – kaupunki on pyörtämässä aiemman päätöksensä

Suosittelemme sinulle