Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Israel vastasi Hamasin polttoilmapalloihin ilmaiskuin jo toistamiseen – sytyttävätkö puskapalot kipinän väkivaltaisuuksille uudelleen?

Israel teki torstaina Gazan kaistalle jo toistamiseen ilmaiskuja toukokuun tulitauon jälkeen. Iskut olivat vastausta Hamasin Israelin puolelle lähettämistä tuhopolttoilmapalloista.

Gazasta lennätetään tuli-ilmapalloja Israelin puolelle
Vilma Romsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Israel teki ilmaiskuja Gazan kaistalle jo toistamiseen viime kuussa solmitun tulitauon jälkeen myöhään torstaina. Ilmaiskut olivat vastaus Gazasta kolmatta päivää Israelin puolelle lähetettyihin polttoilmapalloihin.

Taustalla on Itä-Jerusalemin valtausta juhliva marssi Jerusalemin vanhassakaupungissa, joka osaltaan laukaisi 10. toukokuuta alkaneen 11 päivää kestäneen sodan Israelin ja Gazan militanttien välillä.

Äärinationalististen juutalaisten marssi keskeytyi Jerusalemia kohti ammuttujen rakettien vuoksi, ja se järjestettiin uudelleen tiistaina. Marssissa kuultiin muun muassa iskulauseita "kuolema arabeille" ja "palakoon kylänne".

Tiistain marssi herätti jo etukäteen huolta jännitteiden kiristymisestä. Hamas kehottikin palestiinalaisia nousemaan vastustamaan sitä.

Onko ilmassa nyt ilmaiskujen ja tuhopolttojen myötä merkkejä väkivaltaisuuksien leimahtamisesta uudelleen?

– Polttoilmapallojen käyttö kertoo siitä, ettei Hamas halua provosoida liikaa, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo R. Stewart sanoo.

Hamasilla olisi käytettävissään järeämpiäkin aseita, kuten räjähteitä sisältäviä raketteja.

Tuhopolttopallot aiheuttavat maastopaloja

Tuhopolttopallot ovat tavallisia heliumilla täytettyjä ilmapalloja, joihin sidotaan esimerkiksi palava rätti ja polttoainetta. Niillä ei helposti saa raketti-iskujen kaltaista tuhoa aikaan, mutta kuivalla kesäkaudella ne ovat Gazan rajan tuntumassa viheliäinen vaiva. Tällä viikolla Gazasta lähetetyt tuhopolttopallot ovat sytyttäneet alueella useita maastopaloja.

Jihad-liikkeen kannattajat valmistelevat tuhopolttoilmapalloja lähellä Gazaa 15. kesäkuuta 2021.
Hamas reagoi äärinationalististen juutalaisten Jerusalem-marssiin lähettämällä polttopalloja Israeliin. Kuva: Mahmud Hams / AFP / Lehtikuva

Myös Israel on vastannut tuhopolttoihin verrattain maltillisesti. Tiedossa ei ole, että iskuissa olisi kuollut tai loukkaantunut ihmisiä. Israelin asevoimien mukaan iskut rajattiin Hamasin sotilaallisiin tukikohtiin sekä rakettien laukaisuun käytettyihin kohteisiin.

– Kumpikaan osapuoli ei selkeästi ole suin päin syöksymässä aktiivisempien väkivaltaisuuksien kierteeseen, Stewart sanoo.

– Hamas haluaa osoittaa, että marssiin vastataan eikä se pelkää. Samalla se kuitenkin pitää reaktion sen verran mietona, ettei se pakota Israelia aloittamaan [järeämpiä sotatoimia] uudestaan.

Tilanne voi yhä eskaloitua

Tilanteen pysyminen rauhallisena on myös Israelin tuoreen hallituksen intresseissä. Oikeistolaisen Naftali Bennettin muodostama niukan enemmistön koalitio koostuu huterasti kahdeksasta erimielisestä puolueesta. Näistä erityisesti palestiinalaispuolue Ra´amin olisi vaikeaa jatkaa hallituksessa väkivaltaisuuksien kärjistyessä.

Tilanteen eskaloitumisen riski on Stewartin mukaan aina olemassa. Viimekuiseen väkivallan kierteeseen on nyt saatu hengähdystauko, mutta tilanne ei varsinkaan gazalaisten tai Hamasin näkökulmasta ole muuttunut mihinkään.

Israel saartaa kaistaa yhä maalta, mereltä ja ilmasta, ja elinolosuhteet kahden miljoonan ihmisen asuttamalla alueella ovat toukokuun ilmaiskujen jäljiltä entistä kurjemmat.

– Näissä reaktioissa on aina vaarana se, että ne johtavat odottamattomiin seurauksiin. Kun keinona käytetään huonosti kohdennettua väkivaltaa, koskaan ei voi tietää varmasti, kuinka käy, Stewart sanoo.

Lue lisää aiheesta:

Israel on tehnyt ilmaiskuja Gazan alueelle – kyseessä on ensimmäinen suurempi välikohtaus tulitauon alkamisen jälkeen

Israelin ja Hamasin aseet vaikenivat, mutta kaikki ainekset uuteen selkkaukseen ovat olemassa – Lue asiantuntijoiden arviot tulitauosta

Suosittelemme