Hyppää sisältöön

Keski-Suomen suurimman aurinkovoimalan rakentaminen aloitettu Elosen leipomolla Jämsässä: aurinkopaneelit pystytetään yli hehtaarin alueelle

Leipomon yhteyteen rakenteilla olevaan aurinkovoimalaan pystytetään noin 2 300 aurinkopaneelia. Aurinkoenergialla pyritään kattamaan noin viidesosa leipomon vuosittaisesta sähkönkulutuksesta.

Traktori ja aurinkopaneeleita leipomo Elosen pihassa Jämsässä.
Leipomon läheisyydessä olevalle maa-alueelle pystytetään lähes 2 300 aurinkopaneelia. Kuva: Elonen Oy
Angela Nurmi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kooltaan Keski-Suomen suurimman aurinkovoimalan rakentaminen on aloitettu Jämsän Elosen leipomolla. Leipomon läheisyyteen rakennettavaan voimalaan pystytetään lähes 2 300 aurinkopaneelia.

Aurinkovoimala rakennetaan leipomon yhteyteen noin 1,5 hehtaarin laajuiselle maa-alueelle. Voimalan on tarkoitus valmistua arvion mukaan elokuun alkupuolella.

Ensimmäiset rakennustelineet ja aurinkopaneelit on pystytetty alueella tämän viikon aikana. Elosen leipomon toimitusjohtaja Jari Elonen kertoo, että hanke on sujunut hyvin ja se on edennyt suunnitelmien mukaisesti.

Jari Elosen mukaan projekti on lisännyt myös yrityksessä entisestään mielenkiintoa muita uusiutuvaa energiankäyttöä hyödyntäviä hankkeita kohtaan.

– Aurinkovoiman suhteen Elosen Voima Oy:llä on suunnitelmat jo kakkos- ja kolmosvaiheista, jotka odottavat vielä lopullista investointipäätöstä.

Aurinkovoimala tuottaa vuositasolla energiaa noin 833 MWh. Aurinkoenergian on määrä kattaa Elosen vuosittaisesta sähkönkulutuksesta noin viidesosan.

Aurinkopaneeleita leipomo Elosen pihassa Jämsässä.
Laajoja maa-asenteisia aurinkovoimaloita on Suomessa vain alle kymmenen. Jämsään rakennettava voimala tulee olemaan kooltaan Keski-Suomen suurin. Kuva: Elonen Oy

Laajat maa-asennuskentät harvinaisia Suomessa

Aurinkovoimalahankkeen toteuttaa aurinkovoimaloiden toimittaja Solarigo Systems Oy.

Solarigolla on toimistot Jyväskylässä ja Pirkkalassa. Yksi yhtiön ensimmäisistä aurinkovoimaloista on rakennettu Jämsän Tokmannin myymälän katolle. Yhteensä Solarigon toimittamia voimaloita on yli sata.

Solarigon puolelta hankkeesta vastaavan projektipäällikkön Heidi Mattilan mukaan laajat maa-asenteiset aurinkovoimalat ovat vielä harvassa Suomessa. Mattilan arvion mukaan vastaavanlaisia on Suomessa yhteensä alle kymmenen.

Lue lisää: Elosen leipomolle Jämsään rakentuu Keski-Suomen suurin aurinkovoimala

Suosittelemme sinulle