Hyppää sisältöön

Matkustus avautuu, mutta passia joutuu odottamaan pahimmillaan lähes kaksi kuukautta – on kuitenkin keinoja, joilla passin saa nopeammin

Jos lomareissu on edessä ja passi on ehtinyt vanhentua, uuden passin hakemista voi nopeuttaa ainakin neljällä tavalla. EU-alueella saa ensi maanantaista lähtien matkustaa aiempaa vapaammin rajojen yli.

Suomen passi
Vuonna 2020 passinsa jätti uusimatta poikkeuksellisen moni suomalainen. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Petteri Lindholm

Ulkomaille mielivät voivat joutua pettymään pahasti, vaikka hallitus kertoi torstaina matkustusrajoitusten höllenevän jo ensi maanantaista lähtien.

Jos passi on ehtinyt vanhentua, uutta voi joutua pahimmillaan odottamaan miltei kaksi kuukautta, kun mukaan laskee passin toimitusajan.

– Pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere ja Oulu ovat olleet kevään aikana ruuhkaisimmat, sanoo Poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen.

Toisaalta esimerkiksi Lapissa ajan voi saada vain muutaman päivän odotuksella.

Helsingissä tilanne on päinvastainen: Tällä hetkellä tarjolla ei ole lainkaan aikoja passin uusimiselle. Kun uusia aikoja vapautuu, ne saa vasta 4–6 viikon päähän.

Tieto rajojen osittaisesta avautumisesta näyttää ohjanneen ihmisiä heti passihaun ajanvaraukseen Helsingissä.

– Eilen aikoja löytyi vielä kuukauden päähän, mutta ne ovat nyt menneet, Helsingin poliisin ylikomisario Pekka Kallio kommentoi Ylelle perjantaina.

Vantaalla jonoa on noin kuusi viikkoa ja muualla Itä-Uudellamaalla noin neljä viikkoa.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella ajan olisi perjantaina saanut varattua noin viiden ja puolen viikon päähän.

Passien hakeminen on kiihtynyt selvästi jo alkuvuoden aikana. Lounais-Suomen poliisin alueella passeja haettiin tammikuussa noin 5 000. Toukokuussa kuukausittainen luku oli jo 9 000–10 000.

Turun pääpoliisiasemalla jonoa on tällä hetkellä noin kuukauden verran, alueen pienemmillä poliisiasemilla odotusta on muutamasta päivästä pariin viikkoon.

Joka toisen passin saa haettua ilman käyntiä poliisiasemalla

Poliisiasemalle on mentävä allekirjoitusta ja sormenjälkien antamista varten.

Nykyisillä viiden vuoden passeilla se on tarpeen joka toisella uusimiskerralla, jos edellisestä käynnistä ei ole kulunut yli kuutta vuotta.

Nyt ruuhkautunut ajanvaraus käy siis ongelmaksi vain, jos passia ei saa haettua kokonaan sähköisesti.

Sähköisen hakemuksen käsittelystä (1–2 päivää hakemuksen jättämisestä) tai tarpeen mukaan poliisiasemalla käymisestä kuluu tavallisesti 5–8 arkipäivää passin saapumiseen hakijalle.

Poliisihallituksen Hanna Piipponen suosittaa kansalaisia käynnistämään passihaun aina poliisin verkkosivuilla. Hakemuslomaketta täyttäessä selviää, täytyykö sormenjäljet ja allekirjoitus käydä täyttämässä paikan päällä.

Poliisin verkkosivuilta myös näkee, kuinka pitkä jono ajanvaraukseen on.

Piipponen muistuttaa, että EU-alueella matkustamiseen riittää myös poliisin myöntämä henkilökortti. Ajokortti sen sijaan ei kelpaa.

Matka edessä? Passinhakuun saa vauhtia neljällä keinolla

Jonot ovat pitkiä paitsi rajojen vähittäisen avautumisen vuoksi myös siksi, että viime vuonna passeja uusittiin poikkeuksellisen vähän.

Poliisihallituksen Hanna Piipponen arvelee, että uusimiset on jätetty viime vuonna tekemättä siitä yksinkertaisesta syystä, että ulkomaille ei ole koronan vuoksi päässyt.

Vaikka uusiminen olisi unohtunut ja siihen havahtuisi viime tingassa, hakuaikaa pystyy kuitenkin nopeuttamaan.

Viikkojen jonon voi pystyä ohittamaan, jos käy tarkastamassa ajanvaraustilanteen riittävän usein.

– Muutaman päivän varoitusajalla tulee jatkuvasti lisää aikoja jonon väliin, Helsingin poliisin Pekka Kallio kertoo.

Henkilöstöä pyritään myös siirtämään lupapalveluihin, kun työtilanne sallii. Peruutusaikoja voi niin ikään ilmaantua vaikka samalle päivälle.

Passihakemukseen mahdollisesti tarvittavat sormenjäljet ja allekirjoituksen voi käydä myös jättämässä ilman ajanvarausta. Tällöin joutuu kuitenkin jonottamaan paikan päällä asemalla mahdollisesti tuntikausia. Päivittäisasiointi voi myös olla rajoitettua esimerkiksi aamupäivän tunteihin.

Koronaturvallisuuden vuoksi poliisi toivoo, että ilman ajanvarausta jonottamaan saavutaan vain, jos tarve on kova.

Lyhyemmän jonon pariin pääsee myös, jos asioi suurten kaupunkien sijaan pienempien paikkakuntien poliisiasemilla, joissa jonot ovat selvästi lyhyempiä. Passihakemukseen tarvittavan vierailun voi tehdä kotipaikasta riippumatta missä tahansa Suomen poliisiasemalla.

– Aika paljon sitä tehdäänkin. Täällä näkyy, kun on paljon kesämökkejä, että esimerkiksi Kemiön saaressa tai Salossa moni käy asioimassa esimerkiksi pääkaupunkiseudulta, sanoo lupapalveluiden sektorijohtaja Petri Kangas Lounais-Suomen poliisista.

Lisäksi vauhtia passinhakuun saa ostamalla nopeamman toimituksen.

Tavallisen 5–8 päivän toimitusajan sijaan voi tilata pikatoimituksen tai express-toimituksen, jonka saa nopeimmillaan samana päivänä hakemuksen hyväksymisestä.

– Jos on niin hurja kiire, että edes express-toimitus ei riitä, vaihtoehtona on väliaikainen passi, poliisihallituksen Hanna Piipponen sanoo.

Väliaikainen passi voidaan myöntää vain yhden matkan ajaksi, eikä siinä ole sirua ja biometrisiä tunnisteita kuten tavallisessa viiden vuoden passissa.

Lue lisää:

Tässä hallituksen matkustusmalli: Täysin rokotetut ja koronan sairastaneet voivat tulla vapaasti Suomeen, testien välillä vältettävä kontakteja

Putositko kärryiltä, saako taas matkustaa? Nämä koronarajoitukset muuttuvat: Rokotettu saa liikkua vapaasti, testauksesta kieltäytyjälle rangaistus

Rajojen avautuminen on matkailualalle valtava helpotus sekä hienoinen pettymys – työmatkaliikenne on pelastus varustamoille jättitappioiden jälkeen

Suosittelemme sinulle