Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Cristiano Ronaldo voi tehdä jälleen historiaa. Siihen vaaditaan enää neljä maalia.
Portugalin kapteenin EM-turnaus ainakin alkoi parhaalla mahdollisella tavalla. Ronaldo iski kaksi maalia Unkarin verkkoon, kun Portugali voitti avausottelunsa 3–0. Samalla portugalilaisesta tuli EM-historian kaikkien aikojen maalintekijä.
Ronaldo ohitti ranskalaislegenda Michel Platininin, joka on tehnyt EM-lopputurnauksissa yhdeksän maalia. Ronaldolla maaleja kasassa on jo yksitoista.
Seuraavaksi hyökkääjä tavoittelee iranilaista Ali Daeita maajoukkuejalkapallon kaikkien aikojen maalintekotilastossa. Daei ylsi 1990- ja 2000-luvuilla kaikkiaan 109 osumaan.
Ronaldo on nyt 106 maalissa. Mukana on kymmenen vapaapotkua ja 12 rangaistuspotkua. Pelitilanteista Ronaldo on iskenyt 83 kertaa. Oikea jalka on ollut tuhoisin ja viimeistellyt lähes 60 osumaa. Vasen jalka ja pää ovat samoissa lukemissa, päälle parissakymmenessä. Yhdeksän kertaa Ronaldo on tehnyt maajoukkueen väreissä hattutempun.
Ronaldo on Daein ohella ainoa sadan maalin ylittäjä. Portugalilaisen maajoukkueuransa on kestänyt pidempään ja otteluita on kertynyt enemmän, mutta aikakausikin on toinen.
Jäljellä ei välttämättä ole enää montaa vuotta, joten ennätyksen rikkominen olisi vielä yksi kruunu lähes kaiken saavuttaneen miehen uralle.
Portugalin historiassa Ronaldo on omassa luokassaan. Maan toiseksi paras maalintekijä Pauleta ehti tehdä kesään 2006 päättyneellä maajoukkueurallaan 47 maalia, alle puolet Ronaldon saldosta.
Ronaldon tapauksessa tavallisten kuolevaisten normit eivät aina päde, mutta 36-vuotiaan urheilijan kohdalla huippukunto on väistämättä jo takana. Poikkeuksellisella fysiikallaan vastustajia tuhonneelle pelaajalle ikääntyminen on merkinnyt sopeutumisen pakkoa.
Ronaldo on myös onnistunut. Hän on muuntautunut näppäristä tempuista tempokuljetukseen räjähtäneestä raketista laskelmoivaksi viimeistelijäksi, joka luottaa ennen muuta vaistoihinsa.
Mitä enemmän Ronaldoa epäillään, sitä hanakammin hän haluaa laittaa epäilijöilleen jauhot suuhun. Ronaldon maalintekotahti maajoukkueessa on jopa parantunut roimasti yli 30-vuotiaana, "parhaiden pelivuosien" jälkeen.
Tappiot, epäonnistumiset ja yleisön vihellykset ovat vuosien saatossa olleet Ronaldolle arvokasta polttoainetta, jonka hän on yleensä muistanut vielä tuulettaessaan kostoksi iskemäänsä maaliakin.
Edellisissä EM-kisoissa Ronaldolla oli pelissä jopa enemmän kuin monella muulla. Hän tiesi olevansa uransa ehtoopuolella ja kova paine onnistua paistoi läpi. Milloin Ronaldo vähätteli Islannin puolustusvetoista taktiikkaa, milloin viskasi tungettelevan tv-toimittajan mikrofonin järveen.
Vastustajat olivat ottaneet Ronaldon silmätikukseen, mikä johti supertähden kannalta turhauttaviin otteluihin. Siitä huolimatta Portugali taisteli tiensä jatkoon vaihe vaiheelta ja Ronaldo kantoi kortensa kekoon.
Hänen osaltaan turnaus oli kuitenkin päättyä karvaalla mahdollisella tavalla – niin karvaalla, että Ronaldo meinasi romahtaa Stade de Francen nurmella muutenkin kuin kirjaimellisesti.
Kesän 2018 MM-kisojen aikaan Ronaldo järisytti maailmaa jättämällä Real Madridin taakseen. Megasiirto Juventukseen aloitti uuden aikakauden, joka ei kuitenkaan ole tuonut italialaisseuran himoitsemaa Mestareiden liigan voittoa.
Nyt Ronaldon ura on jälleen risteyksessä, sillä hänen tolkuton palkkansa vie kohtuuttoman suuren siivun Juventuksen vuosibudjetista.
Ei sillä, etteikö Ronaldo edelleen tekisi tulosta. Tälläkin kaudella hän oli Juventuksen paras maalintekijä, eikä uhkaajia näkynyt lähelläkään. Ronaldo mätti Serie A:ssa 29 maalia, kun joukkueen toiseksi paras maalintekijä Alvaro Morata ylsi yhdeksään osumaan. Serie A:n maalikuninkuus irtosi kuuden maalin erolla.
Kolmessa kaudessa Ronaldo on tehnyt Juventukselle 101 maalia. Kukaan ei ole koskaan saavuttanut sadan maalin rajapyykkiä Juventuksessa yhtä nopeasti. Ronaldosta tuli myös kautta aikain ensimmäinen pelaaja, joka on tehnyt Euroopan seurajoukkueissa sata maalia kolmelle eri joukkueelle kolmessa eri sarjassa.
Historiaa on syntynyt tiiviissä tahdissa. Edelliset arvokisat eivät olleet poikkeus, sillä silloin hän ohitti Ferenc Puskasin ja nousi Euroopan kautta aikain parhaaksi maalintekijäksi maajoukkueessa. Historiallinen maali numero 101 syntyi kesäkuussa 2018 MM-kisojen alkulohkon ottelussa Marokkoa vastaan. Ronaldo puski pallon verkkoon neljännellä peliminuutilla.
Noista kisoista muistetaan kuitenkin parhaiten muutamaa päivää aiemmin pelattu Espanja-ottelu. Se oli Ronaldoa uskomattomimmillaan, sillä Portugalin tähti teki hattutempun – ja kaikki maalit eri tavoin.
Väittely Ronaldon asemasta maajoukkueessa tuntuu toistuvan arvokisoista toiseen.
Vuoden 2016 EM-turnauksen piti olla maajoukkueuran huipentuma, varsinkin mestaruuden myötä. Kaksi vuotta myöhemmin MM-kisoissa puhuttiin jo parhaat päivänsä nähneestä Ronaldosta.
Nyt Euroopan mestaruudesta on vierähtänyt viisi vuotta ja sama spekulaatio jatkuu.
Rajallisempi rooli pakottaa Portugalin muun joukkueen sopeutumaan kapteeninsa pelaamiseen. Vähemmän fyysinen pelaaja ei myöskään vaikuta enää yhtä laajalla alueella kentällä. Epäilijöiden kysymys siis kuuluu, olisiko Portugali paremmissa kantimissa, jos Ronaldo ei olisi mukana?
Loput Portugalin joukkueesta on nuorentunut, mutta taso ei ole ainakaan laskenut. EM-kisoihin lähtenyt porukka oli itse asiassa paperilla Portugalin nimekkäimpiä hetkeen ja monen pelaajan huippuvuodet ovat vasta edessä.
Päävalmentaja Fernando Santosille jää kaksi vaihtoehtoa. Joko Ronaldo on maalipaikkoja haisteleva ratkaisija ja Portugalin on pelattava sen ehdoilla. Tai sitten Ronaldon aika avauskokoonpanossa on ohi ja hän muuttuu enemmän vaihtomieheksi – pukukoppijohtajaksi, vaihtopenkiltä tarvittaessa kutsuttavaksi täsmäaseeksi.
Santos itse on tarinointiin jo lopen kyllästynyt. Pakko olla, kun samat kysymykset ovat toistuneet vuosien ajan, ja Ronaldo on vain jatkanut tykitystään.
– En usko minkään joukkueen maailmassa suoriutuvan paremmin ilman parasta pelaajaansa, valmentaja tuhahti ennen viime syksyn Ruotsi-ottelua.
Santosin ja Ronaldon yhteisenä haaveena on viedä Portugali vielä pidemmälle kuin se on koskaan päässyt. Euroopan jälkeen valloitettavana on maailma ja seuraavat MM-kisat häämöttävät enää reilun vuoden päässä.
Ronaldon aikana Portugali on edennyt MM-kisoissa ensimmäistä pudotuspelikierrosta pidemmälle vain kerran. MM-tasolla debytoinut Ronaldo auttoi joukkueen vuonna 2006 välieriin asti.
Nykyinen sukupolvi on valmis toistamaan tempun ja kenties jopa menemään loppuun asti.
Portugali hakee voittoa Saksaa vastaan lauantaina 19. kesäkuuta. Ottelu alkaa kello 19 ja sitä seurataan suorana TV2:ssa.
Kaiken jalkapallon EM-kisoista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.