Hyppää sisältöön

Eduskunta aloitti sote-äänestykset – hallituspuolueissa kolme vihreää kipuilee, puolueella ei ryhmäkuria

Eduskunnassa hallituksen sote-uudistus etenee kohti keskiviikon ratkaisevaa äänestystä. Kolme vihreää lipesi tänään hallitusrintamasta, kun eduskunta äänesti tänään opposition muutosehdotuksista.

Inka Hopsu
Vihreiden Inka Hopsu ei aio äänestää hallituksen soteuudistuksen puolesta. Hopsu kyselytunnilla kesäkuun alussa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Pirjo Auvinen

Eduskunnassa hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus eli sote etenee kohti keskiviikon ratkaisevaa äänestystä. Tänään perjantaina äänestykset koskivat opposition tekemiä, sisällöllisiä muutosehdotuksia. Ne kaatuivat kaikki hallituspuolueiden äänin.

Hallituspuolueiden rivit eivät kuitenkaan pysyneet täysin suorina. Kolme vihreiden kansanedustajaa äänesti joko tyhjää tai oli poissa.

Kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) Etelä-Savosta oli poissa istunnosta tänään ja näillä näkymin myös ensi viikon sote-äänestyksistä.

Järvinen sanoo puhelimessa, että hän ei ole missään tapauksessa opposition linjoilla, mutta ei pysty tukemaan hallituksenkaan sote-mallia.

Järvisen mukaan Etelä-Savo jää uudistuksessa liian yksin ja asukasmäärältään liian pieneksi hyvinvointialueeksi hoitamaan sote-palveluja yksin. Koko maakunnan eli Savon kokoiset hartiat olisivat Järvisen mielestä olleet paremmat.

– Silloin meillä olisi ollut suora yhteys yliopistosairaalaan, olisimme saaneet harjoitteluvaiheen lääkäreitä, samoin erikoistumisvaiheessa olevia lääkäreitä. Nyt tuota yhteyttä ei tule.

Vihreiden ryhmässä on Järvisen mukaan ymmärretty kipuilu. Ryhmäkuria vihreillä ei ole eikä rangaistuksista ole puhuttu. Järvinen sanoo arvostavansa suururakkaa, jonka toiset vihreät ovat hallituksessa soten aikaansaamiseksi tehneet.

Järvisen lisäksi vihreiden kansanedustajat Inka Hopsu ja Mari Holopainen ovat ilmoittaneet, etteivät tue hallituksen sote-esitystä.

Keskustan kansanedustajat Arto Pirttilahti Mänttä-Vilppulasta ja Mikko Savola Ähtäristä ilmoittivat äänestäneensä opposition mukana pykälästä, joka koskee soteen liittyviä yksityistämissopimuksia. Kaksikko aikoo kuitenkin keskiviikon ratkaisevassa äänestyksessä tukea hallituksen esitystä.

Aiheesta voi keskustella lauantai-iltaan 19.6.2021 klo 23

Lisää aiheesta:

Oppositio höykytti hallituksen sote-mallia ja moitti sitä isoille kaupungeille vahingolliseksi – keskusta kokoomukselle: Te olette patavanhoillisia suurissa uudistuksissa

Analyysi: Kun Marinin hallitus ymmärsi riisua sote-uudistuksen luurangoksi, alkoi tapahtua – mutta todellisuus paljastuu vasta käytännössä

Suosittelemme sinulle