Hyppää sisältöön

Poliisihallitus Elokapinan mielenosoituksesta: "Virallista ohjetta tällaiseen tilanteeseen ei ole"

Poliisihallituksen poliisivalvoja Konsta Arvelinin mukaan mielenosoittajat eivät voi olla Mannerheimintiellä loputtomiin. Tilanne on hyvin tulkinnanvarainen, eikä tarkkaan määriteltyä aikarajaa ole.

Elokapinan mielenosoitus on jatkunut Mannerheimintiellä eilisestä saakka. Kuva: Yle/Rebecka Rahikainen

Elokapinan mielenosoitus on jatkunut Helsingin ydinkeskustassa eilisestä torstaista klo 13:sta asti. Liikenne on Mannerheimintiellä poikki, ja poliisi ohjaa ajoneuvoja kiertoreiteille.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo, ettei poliisilla ole yleisohjeita vastaaviin tilanteisiin. Se, miten kokoontumislain valvonnassa tulisi menetellä, on tilannekohtaista.

– On kyllä suoranainen puute ohjelistoissamme, että emme ole sellaista ohjetta tai määräystä tehneet.

Virallista puhetta tarkemman ohjeistuksen laatimisesta ei ole ollut, mutta asia on ollut hänellä mielessä.

– Tuntuu, että varsinkin pääkaupunkiseudulla eletään mielenosoitusten kulta-aikaa. Korona-aika on myös tuonut omat haasteensa niiden järjestämiseen.

Tämän hetkinen tilanne on hyvin tulkinnanvarainen. Arvelinin mukaan poliisi joutuu arvioimaan kokoontumis- ja sananvapauslain toteutumista ja turvaamista, ja samalla puntaroimaan, kuinka iso haitta mielenosoituksella on esimerkiksi liikenteelle ja turvallisuudelle.

Lisäksi poliisi arvioi, miten kokoontumisvapauden käyttäminen nähdään suhteessa mielenosoittajien tavoitteisiin. On epäselvää, milloin kokoontumisvapausoikeus koetaan täytetyksi.

Mielenilmauksille ei ole aikarajaa

Arvelinin mukaan on myös selvitettävä, rikotaanko samalla muita oikeuksia. Hänen mielestään tämänhetkisessä tilanteessa saatetaan rikkoa muiden ihmisten oikeutta vapaaseen liikkumiseen. Todennäköisesti mielenosoituksen mahdollista purkua perustellaan kuitenkin tieliikennelailla.

Poliisin toimenpiteet voivat koventua, mikäli se arvioi lain tulleen rikotuksi. Jos mielenosoitus päätetään hajoittaa, ensisijainen tapa on päästä mielenosoittajien kanssa yhteisymmärrykseen keskustelemalla. Lopulta harkitaan mielenosoittajien siirtämistä esimerkiksi kantamalla.

– Jatkuva niskottelu poliisia vastaan voi myös olla syy, minkä takia kokoontuminen keskeytetään.

Se, kuinka kauan mielenosoitus saa jatkua, on Helsingin poliisilaitoksen päällystöön kuuluvan henkilön, kuten alueellisen yleisjohtajan, päätettävissä.

Mitään tarkkaan määriteltyä takarajaa mielenosoituksen kestolle ei siis ole.

Elokapina järjesti vastaavan mielenilmauksen viime lokakuussa, kun mielenosoittajat pysäyttivät Kaisaniemenkadun liikenteen. Tuolloin poliisi lopulta käytti pippurisumutetta mielenosoittajiin, ja tilanne poiki sekä laajaa keskustelua että virkasyytteitä.

Arvelinin mukaan mielenosoitus on nyt hyvin samanlainen, mutta lokakuu on tuoreessa muistissa.

– Edellisestä kerrasta on otettu mallia siinä mielessä, että ei oteta sellaista keinovalikoimaa käyttöön kun silloin.

Suosittelemme sinulle