Hyppää sisältöön

Rokotukset ovat edenneet alle parikymppisiin useassa kaupungissa – 6 syytä, miksi nuorenkin kannattaa ottaa koronarokote

Esimerkiksi Tampereella, Vantaalla ja Turussa nuorimpia ikäryhmiä rokotetaan jo, ja tällä viikolla myös Helsingissä avataan 16–24-vuotiaiden ajanvaraus. THL:n johtaja Mika Salminen sanoo, että kaikki rokottamattomat tulevat sairastamaan taudin jossakin vaiheessa, sillä tauti kiertää maailmalla vielä pitkään.

Pinja Huttunen
Helsinkiläiset Pinja Huttunen, Eemi Sarasoja, Sonja Gland ja Senni Ruuttunen aikovat ottaa koronarokotteen. Kuvaus: Jyrki Ojala. Editointi: Jan Finne / Yle.
Meeri Niinistö,
Ulla Malminen

Monessa kaupungissa 16 vuotta täyttäneiden koronarokotukset on saatu aloitettua, ja tällä viikolla myös Helsingin ajanvaraus aukeaa 16–24-vuotiaille. Maanantaista lähtien aikoja voivat varata 20–24-vuotiaat.

Videolla helsinkiläiset nuoret kertovat, mitä ajatuksia rokottaminen heissä herättää. Esimerkiksi Pinja Huttunen, 21, epäröi aluksi rokotteen ottamista, mutta on nyt päättänyt ottaa sen.

Monissa kunnissa ei ole vielä edetty parikymppisten rokotuksiin. Tämä johtuu kuntien ikärakenteesta: jos kunnassa on paljon iäkkäitä, suurin osa saapuneista rokotteista on nyt käytetty kakkosannoksiin. Tällä ja seuraavalla viikolla Suomeen odotetaan ennätysmääriä rokotteita, joten rokotukset edistyvät eri puolilla maata.

Listasimme 6 syytä, miksi sinunkin kannattaa hakeutua rokotuksiin kesän helteistä ja lomakiireistä huolimatta.

1. Mitä useampi rokotteen ottaa, sitä todennäköisemmin yhteiskunta pysyy auki

Rokotusten edistyminen ja korkea rokotuskattavuus tarkoittaisi THL:n johtaja Mika Salmisen mukaan sitä, että yhteiskuntaa ei tarvitsisi sulkea, sillä rokotukset estäisivät taudin leviämisen.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei tarvitsisi sulkea harrastuksia tai siirtyä etäopintoihin.

– Ennemmin tai myöhemmin kaikki rokottamattomat tulevat tämän sairastamaan. Tämä tulee kiertämään kaikkialla maailmassa ja se kestää pitkän aikaa. Jos vakavat tautimuodot pystytään rokotuksin estämään, sillä olisi iso positiivinen vaikutus yhteiskuntaan, Salminen sanoo.

2. Voi lähteä ulkomaille – lomalle tai vaihtoon

Ulkomaille meno helpottuu, kun koronarokotepassiinsa saa merkinnän rokotuksesta. Useisiin maihin on helpompi liikkua jo yhdellä rokotteella, sanoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand muistuttaa.

– Jos ajatellaan meille ulkomailta otettavia opiskelijoita, vahva toive ja mahdollisesti jopa edellytys on, että olisi rokotussuoja olemassa.

3. Rokotus suojaa taudin vakavalta muodolta

Vaikka nuoret sairastavat lähtökohtaisesti vähemmän taudin vakavaa muotoa, on tänä keväänä sairaalahoitoa tarvinnut myös alle 30-vuotiaita (siirryt toiseen palveluun).

– On poikkeuksia, joilla tauti on ollut myös vakavampi. Oman terveyden takia rokote kannattaa ottaa, Mika Salminen sanoo.

Rokotteen tiedetään suojaavan erityisesti taudin vakavia tautimuotoja vastaan ja myös delta-muunnoksen eli entisen Intian muunnoksen sairaalahoitoa vaativalta taudilta (siirryt toiseen palveluun).

4. Voi tavata kavereita hieman turvallisemmin – turvallisuudesta on edelleen pidettävä huolta

– Tämän hetken tieto ja käsitys on, että jo ensimmäisellä rokotuksella riski taudin eteenpäin välittymiselle pienenee. Jo yhdellä rokotuksella oma henkilökohtainen suoja paranee, sanoo Juhani Sand.

Jos siis tapaa kaveria, joka on myös rokotettu, riski tartunnalle pienenee. Turvavälit, hygienia ja maskisuositus on kuitenkin edelleen otettava huomioon.

THL:n Mika Salminen sanoo, että ensimmäinenkin rokotus suojaa vakavalta taudilta, mutta ei vähennä taudin tartuttavuutta riittävästi. Siksi toisen rokoteannoksen ottaminen on tärkeää. Kaksi annosta antaa myös hyvän suojan virusmuunnoksia vastaan.

5. Kun ajan varaa nyt, saa täyden suojan nopeammin

Ensimmäisen ja toisen tehosteannoksen välissä on 12 viikkoa. Jos rokotukseen siis pääsee vielä kesäkuun lopussa, toisen rokotteen aika olisi syyskuussa.

Täyden suojan saa vasta toisen rokoteannoksen jälkeen. Toisen annoksen jälkeen rokotteiden teho nousee THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)erittäin hyväksi, jopa 80–100 prosenttiin.

Kahden rokotteen jälkeen voi tavata muita ihmisiä esimerkiksi kotona hieman vapaammin, eikä kahdesti rokotettuja, koronalle altistuneita määrätä enää karanteeniin.

6. Suojaat muita

Suomessa pyritään mahdollisimman korkeaan rokotuskattavuuteen, mikä tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni ottaisi koronarokotteen.

Vaikka tauti on usein lievempi kuin vanhemmilla, nuoret kuitenkin levittävät tautia eteenpäin, Sand muistuttaa. Tutkimusten mukaan rokotus ehkäisee viruksen tarttumista ihmisestä toiseen.

– Tämä on vastuullinen teko lähimmäisiä kohtaan. Rokote on suoja itselle, mutta tuo myös suojaa läheisille, Sand sanoo.

Sakari Siika-aho (vas) on saanut ensimmäisen koronarokotteen terveydenhoitaja Maija Tilliltä, Jätkäsaaren rokotuspiste, Helsinki, 19.6.2021.
Sakari Siika-aho sai ensimmäisen koronarokotteen lauantaina Jätkäsaaressa Helsingissä. Siika-ahon mukaan rokotus ei tuntunut missään. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Lue myös:

Opinnot vievät Nooa Kronqvistin ja tuhannet muut toiselle paikkakunnalle koronarokotteiden välissä – 5 kysymystä ja vastausta opiskelijoiden rokottamisesta

16–24-vuotiaiden koronarokotukset sittenkin käyntiin Helsingissä – Robert Tarkkanen, 23: "Nyt voi vihdoin suunnitella kesää vapaammin"

Suosittelemme sinulle