Hyppää sisältöön

Ruotsin pääministeri Löfven yrittää pelastaa hallituksensa ja tarjoaa kompromissia kiistaan vuokrasääntelystä

Kiista vuokrasääntelyn vapauttamisesta on ajanut Ruotsin hallituksen kaatumisen partaalle. Vasemmistopuolue pitää Löfvenin kompromissiesitystä poliittisena teatterina.

Stefan Löfven ja Annie Lööf pitivät tiedotustilaisuuden Tukholmassa sunnuntaina. Kuva: Lars Schroder / AFP

Ruotsissa pääministeri Stefan Löfven on esitellyt kompromissiehdotuksen vuokrasääntelystä syntyneessä kiistassa.

Löfven kertoi tänään yhdessä keskustapuolueen johtajan Annie Lööfin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että kiistan osapuolille tarjotaan mahdollisuus neuvotella ratkaisu vuokrakohteiden sääntelystä. Neuvotteluihin osallistuisi niin vuokralaisten kuin kiinteistönomistajia edustavien yhdistyksien edustajia, kertoo Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun). Neuvotteluaikaa on syyskuuhun.

Kiista juontaa juurensa hallitukselle annettuun selvitykseen, jossa ehdotetaan vuokrasääntelyn purkamista uusien vuokra-asuntojen osalta ja uusien asuntojen vuokraamista markkinahinnoilla.

Maanantaina Ruotsin valtiopäivillä on tarkoitus äänestää hallituksen luottamuksesta, ja Löfvenin hallitus uhkaa kaatua.

Hallitusta aiemmin tukenut vasemmistopuolue vastustaa vuokrasääntelyn muuttamista. Puolue on ilmoittanut aikovansa äänestää hallitusta vastaan muun opposition kanssa.

Vasemmiston mukaan ehdotus uhkaa nostaa vuokria. Se halusi joko luopua kokonaan mietinnöstä tai tuoda vuokralaisten edustajat mukaan neuvotteluihin, mitä hallitus nyt ehdottaa.

Vasemmisto kutsui ehdotusta poliittiseksi teatteriksi

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar kutsui Löfvenin ehdotusta Twitterissä "poliittiseksi teatteriksi" vaikka sanoikin olevan hyvä, että kiistan osapuolet on otettu mukaan neuvotteluihin. Hänen mukaansa vuokrat uhkaavat yhä nousta.

Löfven totesi, ettei ymmärrä Dadgostarin kritiikkiä.

– Jos antaa osapuolten etsiä ratkaisua, kyse ei ole poliittisesta teatterista, hän sanoi ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan.

Löfven toisti tiedotustilaisuudessa myös aiemman kritiikkinsä hallituskriisin luomisesta keskelle koronapandemiaa.

– Ruotsin laittaminen keskelle vaikeaa poliittista kriisiä tässä tilanteessa ei ole sitä, mitä maamme tarvitsee, hän sanoi.

– Me annamme osapuolille mahdollisuuden löytää yhdessä ratkaisun. Ja nyt odotamme, että muut poliittiset puolueet ovat valmiita vastuullisuuteen eivätkä syökse Ruotsia poliittiseen kriisiin, Löfven sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Vuokralaisten etujärjestö suhtautuu varovaisen myönteisesti Löfvenin ehdotukseen neuvotteluista.

– Järjestömme vastustaa markkinahintaisia vuokria, kuten tekevät myös äänestäjät, sanoi järjestön edustaja Marie Linder tiedotteessa SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin hallituksen muodostavat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue. Hallituksen ulkopuolelta sitä tukevat keskusta ja liberaalit, jotka ovat saaneet hallituksen ohjelmaan monia vaatimuksiaan. Vuokrasääntelyn purkaminen on yksi niistä. Sääntelyn purkamisen avulla toivotaan saatavan lisää vuokra-asuntoja asuntopulasta kärsiville alueille.

Korjaus Ylen aamun tv-uusiiin 21.6 klo 7.00, 7.30, 8.00 ja 8.30 . Uutisissa kerrottiin, että Ruotsin vasemmistopuolue vaatii vuokrasääntelyn poistamista hallitussopimuksesta. Puolue ei halua sääntelyn poistamista, vaan sitä, ettei sääntelyä saa purkaa uusien asuntojen osalta, vaikka siitä on sovittu hallitussopimuksessa.

Lue myös:

Kiista asuntojen vuokrasääntelystä ajoi Ruotsin poliittiseen kriisiin – tällaisia ovat länsinaapurin asuntomarkkinoiden erikoisuudet

Stefan Löfvenin hallitus saattaa kaatua Ruotsissa ensi viikolla – tässä taustat, miksi syksyllä voi olla edessä vaalit

Suosittelemme sinulle