Hyppää sisältöön

Irakissa Mosulin kaupunki toipuu edelleen ääriliike Isisin hirmuvallasta – tuhojen korjaaminen sujuu hitaasti

Mosulissa uskotaan kaupungin uuteen nousuun, mutta samalla tuskaillaan jälleenrakennuksen hitautta.

Ääriliike Isis karkotettiin Mosulista kesällä 2017, mutta sodan tuhoja korjataan vielä
Ääriliike Isis karkotettiin Mosulista kesällä 2017, mutta sodan tuhoja korjataan vielä

Mosulissa Pohjois-Irakissa korjataan edelleen taistelujen, neljä vuotta sen jälkeen ääriliike Isis karkotettiin kaupungista. Isis valtasi Mosulin kesällä 2014. Siinä vaiheessa Mosul oli Irakin toiseksi suurin kaupunki pääkaupunki Bagdadin jälkeen.

Isis onnistui pitämään kaupungin hallussaan kolme vuotta. Se menetti osia Mosulista jo loppuvuodesta 2016, mutta katkera lopputaistelu käytiin heinäkuun alussa vuonna 2017. Pienellä alueella vanhassakaupungissa taisteluja käytiin vielä heinäkuun loppupuolelle asti.

Mosulin yliopiston pääkirjasto paloi

Kun Isis oli lannistettu, jäljelle jäi pahoin runneltu kaupunki.

Kaupungin itäosa kärsi pienempiä vahinkoja, mutta kaupungin yliopistoalueesta jäi jäljelle vain rauniot. Erityisen katkeraa oli Mosulin yliopiston pääkirjaston tuho taisteluissa. Tulipalo tuhosi arvokkaita kokoelmia ja kirjastorakennuksen kunnostus jatkuu edelleen.

Vanhassakaupungissa arvokas al-Nurin moskeija tuhoutui ja Isis räjäytti moskeijan kuuluisan kaltevan minareetin. Moskeija-alueen kunnostustyö on vasta aluillaan ja moskeija joudutaan käytännössä rakentamaan kokonaan uudestaan.

Isis räjäytti Mosulin maamerkkeihin kuuluneen kaltevan minareetin kesäkuussa 2017. Kuva: Sebastian Backhaus / AOP

Koko kaupungin jälleenrakentaminen sujuu hitaasti. Esimerkiksi Mosulin läpi virtaavan Tigris-joen yli kulki aiemmin viisi siltaa, mutta ne tuhottiin ilmaiskuissa, kun kaupunki vallattiin takaisin.

– Silloista vain yksi on käyttökunnossa, minne kaikki rahat ovat menneet, ihmettelee maisteriopiskelija Nasma Idris Salih.

Hän kertoo myös, että kaupungissa on ankara sähköpula. Sähköä tulee vain pari tuntia päivässä. Ja Mosul on kesällä kuuma paikka, jossa tarvitaan ilmastointia.

"Mosulilaisilla rautainen tahto"

Nasma Idris Salih on joka tapauksessa ylpeä mosulilaisten ponnisteluista kaupunkinsa jälleenrakentamiseksi.

– Mosulin yliopisto on aina ollut laadukas ja mosulilaisista voi kyllä sanoa, että heillä on rautainen tahto uuteen nousuun kaikkien vaikeuksien jälkeen.

Huhtikuussa Mosulissa järjestettiin naisten pyörämarssi, jolla vaadittiin lisää vauhtia kaupungin jälleenrakentamiseen. Kuva: Omar Al Hayali / AOP

Kun ääriliike Isis valtasi Mosulin kesällä 2014, osa kaupunkilaisista oli aluksi mielissään päästessään eroon irakilaisista turvallisuusjoukoista. Enemmistö asukkaista Mosulissa on sunnimuslimeja, mutta koko Irakissa shiiamuslimit ovat enemmistönä. Turvallisuusjoukkoja on syytetty sunnien kaltoinkohtelusta.

Isis-kokemus muuttui nopeasti painajaiseksi, kun Isis ryhtyi soveltamaan omaa äärinäkemystään islamista. Opiskelija Muhaiman Salih Muhammad ei usko, että Isis voisi tehdä paluun.

– Ihmiset ovat saaneet opetuksen ja tiedostavat vaarat aiempaa paremmin, Muhaiman Salih Muhammad sanoo.

Toiveissa nopea paluu arkeen

Hän opiskelee myös Mosulin yliopistossa ja nyt toiveissa on mahdollisimman nopea paluu arkeen.

– Yliopisto on osa kaupungin infrastruktuuria ja jälleenrakennus on jo kestänyt liian pitkään. Kadut ja rakennukset pitäisi korjata. Tarvitsemme myös puistoja, jonne voi mennä piknikille. Elämän pitäisi palata entiselleen, Muhaiman Salih Muhammad miettii.

Mosulilaiset toivovat myös vakautta ja työpaikkoja. Osassa kaupunkia arki näyttää jo varsin normaalilta, mutta erityisesti vanhassakaupungissa on vielä paljon korjattavaa.

Monessa mielessä Mosulissa toivotaan samaa kuin koko Irakissa, eli tavallista turvallista elämää.

Irakilainen freelance-toimittaja Kareem Botane on kuvannut jutun videon ja tehnyt haastattelut Mosulissa.

Keskustele: Mitä ajattelet Isisin aiheuttamista tuhoista ja Mosulin jälleenrakentamisesta? Voit keskustella aiheesta 29.6. kello 23:een asti.

Lue lisää:

Tältä näyttää Mosulin uusi keskusmoskeija, joka rakennetaan Isisin tuhoaman historiallisen moskeijan raunioille

Yle Irakissa: Isis teki Mosulin yliopistosta pommitehtaansa – Nyt opettaja raivaa raunioita, jotta opiskelijat voisivat palata

Irakin toiseksi suurin kaupunki Mosul on vapautettu Isisiltä – näin taistelut etenivät

Alaa piileskeli Isisiä kaksi vuotta ja pelastui: "Olin vanginvartijani omassa kodissani”

Suosittelemme sinulle