Hyppää sisältöön

Viikon ensimmäinen Tallinnan-laiva saapui Helsinkiin: Eckerö Linen toimitusjohtaja vakuuttaa, että matkustaminen on turvallista

Hallitus päätti maahantulorajoitusten höllentämisestä torstaina. Muutoksen ennakoidaan lisäävän matkustajamääriä tuntuvasti. Eckerö Linen toimitusjohtaja pitää muutosta tervetulleena, mutta riittämättömänä.

Rajavartija tutkii Virosta matkustajalaivalla saapuneen Peeter Ottin papereita.

Suomen rajat avataan tästä aamusta alkaen rokotetuille ja koronan todistetusti sairastaneille EU- ja Schengen-maista saapuville matkustajille.

Suomen hallitus päätti maahantulorajoitusten höllentämisestä torstaina. Päätös koskee kaikkia liikennemuotoja eli myös maa- ja meriliikennettä, kun aiemmin vastaava linjaus oli voimassa lentoliikenteessä.

Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen pitää muutosta tervetulleena, mutta muistuttaa, että työmatkustajia on vain 100–200 matkustajasta laivaa kohden, mikä ei laivayhtiön näkökulmasta ole tarpeeksi.

– Määrät eivät ole missään tapauksessa riittäviä kannattavaan liiketoimintaan.

Kerosen mukaan yhtiön tekemien asiakaskyselyiden perusteella asiakkailla on paljon intoa lähimatkailuun, ja yhtiön katseet ja toiveet kohdistuvatkin vapaa-ajan matkustajamäärien kasvuun.

Maanantaiaamun ensimmäisissä Tallinnan-laivoissa uudistus ei näkynyt vielä ryntäyksenä: Helsinkiin tuli Tallinnasta noin sata kävellen kulkevaa matkustajaa ja sata autoa, Helsingistä Tallinnaan lähti noin 250 jalankulkijaa ja 190 autoa.

Yksi Tallinnaan lähteneistä oli Päivi Vauhkonen,joka kertoo saaneensa molemmat rokotukset ja hoitaneensa tarvittavat todistukset kuntoon.

– On todella mukava päästä pitkästä aikaa Tallinnaan, yöpyä hotellissa ja käydä Kumun taidemuseossa! Vauhkonen sanoo.

Ruuhkat satamissa mahdollisia

Maahantulon rajoitusten purkamisen arvioidaan lisäävän matkustajamääriä voimakkaasti.

Helsingin satamassa ongelmaksi voi muodostua Tallinnan-laivojen tiukat kääntöajat: edellinen laiva on saatava purettua matkustajista ja autoista nopeasti ennen lähtöä takaisin. Miten satama-alueella riittää tila, kun autoja ja ihmisiä keräntyy terveystarkastusten vuoksi alueille, joista yleensä kuljetaan nopeasti läpi?

Helsingin kaupungin terveyspalveluiden johtajan Leena Turpeisen mukaan prosessit on mietitty, ja jos ruuhkia kertyy, niiden purkamiseen on olemassa varasuunnitelmat.

Turpeinen painottaa matkustajien oma-aloitteisuutta ja toivoo kaikkien ottavan käyttöön Finentry-palvelun. Finentry on HUSin tuottama digitaalinen palvelu, joka sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta.

– Jos matkustaja valmistautuu oikein jo lähtömaassa, että kaikki tarvittavat paperit ovat valmiina, kulkeminen helpottuu ja sujuvoittuu terminaalissa.

Nämä asiat muuttuvat maanantaista alkaen

  • Maanantaista 21. kesäkuuta alkaen työmatkaliikenne Virosta, Ruotsista ja Norjasta sallitaan myös meriliikenteessä.
  • Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös maahantulijoiden pakollisesta osallistumisesta terveystarkastukseen jatkuu 30.6.2021 asti.
  • Työmatkailijoilta ei edellytetä rokotuksia tai sairastettua tautia, mutta Suomeen saapuessa on käytävä koronatestissä 72 tunnin aikana.
  • Myös vapaa-ajan matkailijat voivat matkustaa Suomeen EU-alueelta, jos matkustajalla on esittää todistus täydestä rokotesarjasta, jossa toinen rokotus on saatu vähintään 14 vrk aiemmin. Covid-19 taudin sairastaneet henkilöt, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokotusannoksen rinnastetaan täyden rokotuksen saaneisiin.
  • Alle 16-vuotiaat pääsevät maahan ilman todistuksia.

Liikenne sujui satamassa, tulijoita noin 200 matkustajaa enemmän

Matkustajia oli tänään Helsingissä Eckerö Linen toimitusjohtajan Taru Kerosen mukaan noin 200 enemmän kuin viime kuukausina on keskimäärin liikkunut. Keronen uskoo, että lähiviikkoina päiväkohtainen lisäys yhtiön aluksilla on samaa luokkaa.

– Tulevana viikonloppuna moni virolainen matkustaa läheistensä luokse, sillä juhannus on virolaisille tärkeä perhejuhla. Nyt monet sellaisetkin uskaltavat lähteä, jotka eivät ole aiemmin käyneet, koska tietävät voivansa palata takaisin Suomeen, Keronen sanoo.

Kerosen tietoon ei ole tullut ongelmia. Matkustajista suuri osa liikkuu omilla autoillaan, joten tarkastukset ovat jakautuneet useampaan tarkastuspisteeseen.

Helsingin Sataman viestinnästä kerrotaan, että päivä on sujunut hyvin. Satama kuitenkin toivoo pikaista muutosta Suomen käytäntöihin.

– Olemme huolestuneita, jos matkustajamäärät kasvavat voimakkaasti, sillä terminaaleissa ei ole riittävästi tilaa terveys- ja rajatarkastusten tekemiseen. Sellaiseen ei ole varauduttu, sanoo Helsingin Sataman viestintäpäällikkö Eeva Hietanen.

Lue lisää:

Tässä hallituksen matkustusmalli: Täysin rokotetut ja koronan sairastaneet voivat tulla vapaasti Suomeen, testien välillä vältettävä kontakteja, mutta ei ole karanteenia

Rajojen avautuminen on matkailualalle valtava helpotus sekä hienoinen pettymys – työmatkaliikenne on pelastus varustamoille jättitappioiden jälkeen

Laivaristeily voi päättyä 2 tunnin jonotukseen autossa – rajatarkastuksissa löytynyt myös salamatkustajia

Suosittelemme sinulle