Hyppää sisältöön

THL:n ja Turun yliopiston tutkimus: Kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista yli puolella psykiatrisia tai neurokehityksellisiä häiriöitä

Kodin ulkopuolelle sijoitetuilla lapsilla diagnosoitiin eniten masennus- ja ahdistuneisuus-, käytös- ja uhmakkuus- sekä neurokehityksellisiä häiriöitä THL:n ja Turun yliopiston tutkimuksessa.

THL ja Turun yliopiston tutkimuksessa selvisi, että kodin ulkopuolella sijoitetuista lapsista 62 prosentilla diagnosoitiin mielenterveyshäiriö ennen 18-vuoden ikää. Kuva: Silja Viitala / Yle

Tuoreen tutkimuksen mukaan kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista reilusti yli puolella on diagnosoitu psykiatrinen tai neurokehityksellinen häiriö lapsuusaikana.

THL ja Turun yliopiston tutkimuksessa selvisi, että kodin ulkopuolella sijoitetuista lapsista 62 prosentilla diagnosoitiin mielenterveyshäiriö ennen 18-vuoden ikää. Vastaava luku muilla lapsilla oli 18 prosenttia.

– Tulokset korostavat, että lastensuojelun työntekijät tarvitsevat vankkaa ymmärrystä siitä, miten lasten ja nuorten mielenterveyttä tuetaan jokapäiväisessä elämässä, sanoo tiedotteessa THL:n erikoistutkija Antti Kääriälä.

Sijoitetuilla lapsilla diagnosoitiin eniten masennus- ja ahdistuneisuus-, käytös- ja uhmakkuus- sekä neurokehityksellisiä häiriöitä. Tällaisia diagnooseja oli neljänneksellä tai jopa 39 prosentilla lapsista.

Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että kodin ulkopuoliset sijoitukset olivat erityisen yleisiä nuorilla, joilla oli diagnosoitu käytös- tai uhmakkuushäiriö tai jotka olivat olleet sairaalassa tahallisen itsensä satuttamisen takia.

Tutkijat selvittivät kaikkien Suomessa vuonna 1997 syntyneiden lasten erikoissairaanhoidon palvelujen käyttöä ja lastensuojelun kodin ulkopuolisia sijoituksia.

THL:n ja Turun yliopiston lisäksi tutkimuksen tekoon osallistui tutkijoita Itä-Suomen yliopistosta, Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlasta sekä lapsiasiavaltuutettu.

Tulokset julkaistiin European Child & Adolescent Psychiatry - tiedelehdessä. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle