Hyppää sisältöön
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti luopumisestaan tiedotustilaisuudessa perussuomalaisten puoluetoimistolla.

Jussi Halla-aho jättää PS:n puheenjohtajan tehtävät – Työmies Putkonen: "En avaa tätä enempää, koska alan pillittää", Huhtasaari ei aio ehdolle

Halla-aho kertoi maanantaina jättävänsä puheenjohtajan tehtävät. Hän ei asetu ehdolle puheenjohtajavaaleissa elokuun puoluekokouksessa Seinäjoella.

Tekijät
Päivi HapponenAri HakahuhtaMatti KoivistoHannu VähämäkiHannu TikkalaAnne OrjalaMia Gertsch

Tästä on kyse

  • Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho luopuu puheenjohtajuudesta elokuussa.
  • Halla-aho ei halunnut avata tarkemmin syitä luopumisen taustalla.
  • Perussuomalaisten kansanedustajat ja piirijohtajat pitävät uutista surullisena. Näet heidän haastatteluitaan jutun alkupuolelta.
  • Halla-aho kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa aamupäivällä. Tiedotustilaisuudesta kerrottu tarkemmin jutun lopussa.
  • Halla-aho valittiin puheenjohtajaksi vuonna 2017. Valinnan jälkeen puolue joutui lähtemään Sipilän hallituksesta ja eduskuntaryhmä hajaantui.
Mia Gertsch

Politiikan toimittajat A-studiossa: “Palkintona on pääsy kokoomuksen kanssa hallitukseen”

Illan A-studiossa politiikan toimittajat Lauri Nurmi Iltalehdestä ja Ari Hakahuhta Yleltä analysoivat Halla-ahon päätöstä ja sen vaikutuksia puolueen tulevaisuuteen.

Nurmen mukaan perussuomalaisten tavoitteena on päästä muodostamaan kokoomuksen kanssa "kansalliskonservatiivinen" hallitus. Sen mahdollistamiseksi Halla-ahon hahmon tulee poistua johdosta, sillä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei muuten lähtisi muodostamaan hallitusta yhdessä perussuomalaisten kanssa.

– Kokoomuksen liberaalilta Orpolta poistuu nyt syy olla muodostamatta hallitusta perussuomalaisten kanssa, Nurmi arvioi muuttunutta asetelmaa.

Vaikka Halla-aho toimi poikkeuksellisen lyhyen aikaa puolueensa johdossa, oli hän silti populistisille puolueille tyypillinen "vahva johtaja". Nurmen mukaan riskinä onkin, että paremman puutteessa seuraajasta tulee yhdenlainen välikauden puheenjohtaja.

Puolue on myös painottanut, että Halla-aho jää taustalle ja nähtäväksi jää, miten uusi puheenjohtaja asemoi itsensä Halla-ahon ja hänen kannattajiensa suuntaan.

– On mahdollista, että Halla-ahon hahmosta ja erityisesti hänen verkkoseuraajistaan tulee iso rasite seuraavalle puheenjohtajalle, summaa Nurmi.

Katso tästä koko A-studion lähetys.

Anne Orjala

Lue, miten Jussi Halla-ahon ura on tähän asti edennyt

Viiden lapsen isä ja filosofian tohtori.

Jussi Halla-aho nousi puolueen puheenjohtajaksi vuonna 2017, kun halla-aholaiset syrjäyttivät soinilaiset dramaattisessa Jyväskylän puoluekokouksessa.

Sitä ennen Halla-aho ehti toimia Helsingin kunnallispolitiikassa, europarlamentaarikkona ja kansanedustajana.

Vaikka vaalimenestystä on tullut, on puolueessa kuohunut.

Tästä voit lukea, miten Halla-ahon ura on edennyt.

Hannu Tikkala

Analyysi: Halla-aho suitsii perussuomalaisten perinnettä – valta vaihtuu, ennen kuin puheenjohtajasta tulee puoluettaan suurempi

Perussuomalaisten johdossa on tehty pääsääntöisesti vain pitkiä uria, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala analyysissään.

Puolueen edeltäjän SMP:n johdossa toimi käytännössä kaksi puheenjohtajaa, ennen kuin puolue alkoi natista liitoksistaan.

Puolueen perustaja Veikko Vennamo toimi puheenjohtajana 20 vuotta aina vuodesta 1959 lähtien. Veikkoa seurasi hänen poikansa Pekka Vennamo, joka oli puolestaan vallassa 1979–1989.

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini jatkoi pitkien puheenjohtajakausien perinnettä, kun ehti olla SMP:n konkurssin jälkeen perustetun perussuomalaisten johdossa tasan 20 vuotta.

Halla-ahon ilmoituksen voi nähdä yrityksenä katkaista tämä perinne puolueessa. Hän on puhunut johdonmukaisesti siitä, että puolue ei saisi olla riippuvainen puheenjohtajasta, eikä johtaja saisi takertua liian tiukasti asemaansa.

Isoin kysymys vallansiirrossa on se, miten perussuomalaiset pärjää jatkossa ilman Halla-ahoa.

Koko analyysin voit lukea täältä.

Ari Hakahuhta

Toinen varapuheenjohtaja Arja Juvonen kiitti Jussi Halla-ahoa ja korosti puoluehyveitä

Perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja Arja Juvonen korosti puoluehyveitä Facebook-päivityksessä, jonka hän teki Jussi Halla-ahon vetäytymisilmoituksen jälkeen.

– Työt jatkuvat Suomen ja sen kansalaisten eteen ja tehdään niitä kaikki perussuomalaiset ympäri Suomen.

Samalla kun Arja Juvonen kiitti Jussi Halla-ahoa tämän työstä, Juvonen muistutti, että kaikkia tarvitaan, ja että perussuomalaisissa tehdään yhdessä töitä myös tulevaisuudessa.

– Älä pohdi mitä puolue voi tehdä sinun hyväksesi vaan pohdi mitä sinä voit tehdä puolueen hyväksi, Juvonen kirjoitti.

Hannu Vähämäki

Silvia Koski: Surullinen, mutta ei yllättävä tieto

Jussi Halla-ahon ilmoitus jättää puheenjohtajan tehtävänsä ei tullut täytenä yllätyksenä puolueen Varsinais--Suomen piirin puheenjohtajalle Silvia Koskelle. Kosken mukaan Halla-aho oli vihjaillut jo aiemmin, että hänen puheenjohtajakautensa ei jatkuisi vuosikausia.

Kosken mielestä Halla-aho oli pidetty puheenjohtaja ja hän onnistui tehtävässään hyvin.

– Halla-aho tuli vastauksena siihen kenttäväen tuskaan, joka oli vuonna 2017 vallalla, kun puolueen pakka oli täysin sekaisin. Sen jälkeen puolueen linja selkeytyi ja kannatus lähti uuteen nousuun, muistelee Silvia Koski.

Kosken mielestä tilanne on haikea, mutta tyhjän päälle perussuomalaiset ei putoa. Hän katsoo, että päteviä vaihtoehtoja löytyy useampia. Yhden nimen hän jo nostaa esiin.

– Ensimmäinen varapuheenjohtaja Riikka Purra olisi varmasti yksi vahvimmista seuraajaehdokkaista. Toivon, että uudelta puheenjohtajalta löytyy kokemusta. En ole huolissani. Uskon, että meiltä löytyy hyvä nimi johtoon jatkossakin.

Laura Huhtasaari: En lähde ehdolle puheenjohtajaksi

Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari ei aio lähteä ehdolle perussuomalaisten seuraavaksi puheenjohtajaksi elokuun puoluekokouksessa. Ylen haastattelussa Huhtasaari sanoo jatkavansa työtään Brysselissä.

Huhtasaari sanoo tulevan puheenjohtajan ominaisuudet täyttäviä ihmisiä löytyvän perussuomalaisten eduskuntaryhmästä useita.

– Perussuomalaiset tarvitsevat kansallismielisen, fiksun, kenttää kokoavan ja asiallisen puheenjohtajan, Huhtasaari sanoo.

Voisiko varapuheenjohtaja Riikka Purra olla tällainen ehdokas?

– Hän olisi esimerkiksi hyvä, mutta nyt täytyy ensin odottaa, että ihmiset asettuvat ensin ehdolle, Huhtasaari sanoo.

Huhtasaaren mukaan perussuomalaisten kenttä joutuu pureskelemaan Halla-ahon ilmoitusta vielä pitkään.

– Ei tämä varmasti kenellekään perussuomalaiselle mikään iloinen päivä ollut, mutta Jussin päätöstä on kunnioitettava ja kiitettävä tähänastisesta.

Huhtasaari tiesi Halla-aho päätöksestä etukäteen. Hän ei halua avata, kuinka pitkään Halla-ahon ratkaisu on ollut hänellä tiedossa.

Huhtasaari oli perussuomalaisten presidenttiehdokas vuoden 2018 presidentinvaaleissa. Hänet valittiin europarlamenttiin vuoden 2019 eurovaaleissa.

Sami Savio: "Halla-aho on ollut hyvin tärkeä voima perussuomalaisille"

Perussuomalaisten ylöjärveläinen kansanedustaja Sami Savio kertoo, että Halla-ahon päätös tuli hänelle jossain määrin yllätyksenä.

– Oma arvioni oli, että Halla-aho jatkaisi vielä ainakin seuraaviin eduskuntavaaleihin puolueen puheenjohtajana. Olisin toivonut, että hän olisi jatkanut vielä ainakin kaksi vuotta.

– Halla-aho on ollut hyvin tärkeä voima perussuomalaisille, ei siitä mihinkään pääse.

Savio kuitenkin ymmärtää hyvin Halla-ahon päätöksen jättää puheenjohtajan pesti.

– Puheenjohtajan tehtävä on raskas. Se on yksinäinen ja tuulinen paikka.

Vaikka Savio olisi toivonut Halla-ahon jatkavan vielä tehtävässään, kokee kansanedustaja, että puheenjohtajavaalit piristävät.

– Se mahdollistaa myös sen, että puoluekokousedustajat voivat miettiä puolueen linjaa. Jokaisella puheenjohtajakandinaatilla tulee olemaan omia ehdotuksia siitä, mihin suuntaan puoluetta tulisi viedä.

Savio kertoo, ettei hän ole kiinnostunut puheenjohtajan tehtävästä.

Ulla Ylönen

Jani Mäkelä: Kova päätös Halla-aholta

Lappeenrantalainen perussuomalaisten kansanedustaja, eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Jani Mäkelä ei täysin yllättynyt Jussi Halla-ahon päätöksestä.

Mäkelästä päätös on kova, ja samalla se haastaa perussuomalaiset.

– Tämä tarkoittaa perussuomalaisille uuden oppimisen ja kasvun paikkaa, sanoo Mäkelä.

Hän tuntee suurta kiitollisuutta Jussi Halla-ahoa kohtaan.

– Halla-aho on tuonut puolueen perikadon partaalta uuteen kukoistukseen. Mies on tehnyt valtavan työn, sanoo Mäkelä.

Omaa kantaansa mahdolliseen puheenjohtajuuteen Mäkelä ei suoraan kerro.

– Nämä ovat sellaisia asioita, missä kannattaa ennemmin tulla pyydetyksi kuin itse työnnetyksi, hän sanoo.

Pauliina Tolvanen

Halla-ahon seuraaja saa johdettavakseen yhtenäisen puolueen – Pohjois-Karjalan piirijohtaja: “Toivon nykylinjalle jatkoa”

Savo-Karjalan kenttäväki ymmärtää Jussi Halla-ahon päätöstä väistyä sivuun puheenjohtajan paikalta.

Sekä Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja Henri Uljonen että Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Marko Koskinen kertovat Halla-ahon tehneen alusta pitäen selväksi, ettei hän aio toimia puheenjohtajana vuosikymmeniä.

Uljonen arvioi, että seuraavan puheenjohtajan on helppo aloittaa tehtävässä: perussuomalaisten kenttäväen me-henki on nyt huomattavasti parempi kuin Halla-ahon aloittaessa puheenjohtajana vuonna 2017.

Koskinen toivoo, että uusi puheenjohtaja jatkaisi puolueen nykylinjalla.

– Kannatusluvut todistavat, että suunta on ollut oikea. Jos linjaa lähdetään muuttamaan johonkin suuntaan, tilaa ei välttämättä ole, Koskinen sanoo.

Hänen mukaansa puolueen varapuheenjohtaja Riikka Purra olisi hyvä ehdokas tehtävään.

Suosittelemme sinulle