Hyppää sisältöön

Kuuntele podcast: Onko Kiina uhka ja jos olisi, voisiko Yhdysvallat sille enää mitään?

Mistä maailma puhuu -podcastissa puhutaan Kiinan vallasta maailmalla. Kiina sortaa uiguurivähemmistöä Xinjiangin alueella, mutta mitä Kiina haluaa maailmasta? Miten muualla suhtaudutaan Kiinan pyrkimyksiin?

Naisen kasvot ja teksti "Mistä maailma puhuu - Jenny Matikainen"
Kuva: Silja Viitala / Yle, grafiikka: Tuuli Laukkanen / Yle
Jenny Matikainen

Kiinan uiguurivähemmistön ahdinko on ollut otsikoissa pitkin vuotta. Tutkijat ja tarkkailijat raportoivat Xinjiangin tilanteesta. Kaupoissa myydään vaatteita, joita valmistavat kiinalaisfirmat saattavat käyttää pakkotyötä.

Miksi maailman maiden on niin hankala reagoida tilanteeseen?

Tästä puhutaan Mistä maailma puhuu -podcastin kesäkuun jaksoissa.

Mistä maailma puhuu. Kuuntele podcast.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden haluaa Euroopan kanssa yhteistä Kiina-politiikkaa, mutta kuinka paljon valtaa maalla nykyisin on?

– Riittääkö se edes, jos Yhdysvallat sanoisi, että Kiina ei saisi kohdella vähemmistöään näin? Vaikuttaako se enää mihinkään? Reagoisiko Kiina? pohtii kirjeenvaihtaja Iida Tikka

"Eurooppalaisilla on mielipide Kiinasta"

Toisessa jaksossa katsotaan asiaa Euroopan näkökulmasta.

Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiaisen mukaan kiinalaista yliopistoa vastustamaan nousseet unkarilaiset osoittivat, että eurooppalaisilla on Kiinasta mielipide. Ja poliitikkojen on pakko alkaa kuunnella sitä.

– Kansa ei noin vain enää sulata sitä, mitä Kiinan kanssa tehdään, Turtiainen sanoo.

Kolmannessa jaksossa pohditaan Afrikka-toimittaja Liselott Lindströmin kanssa, valloittiko Kiina Afrikan, kuten vuosituhannen alkupuolella ennustettiin.

Mistä maailma puhuu. Kuuntele podcast.

Ulkomaantoimittaja Jenny Matikaisen juontaman podcastin kaikki jaksot löytyvät Yle Areenasta.

Lue myös:

Tutkimus: Kiina lisää vaikutusvaltaansa USA:n, Euroopan ja Venäjän kustannuksella – Aasian jättiläinen nukkui vielä 1980-luvulla

Yle jäljitti tuttujen ketjujen yhteyksiä uiguurien sortoon Kiinassa – Reiman takki on kuvattu pakkotyöhön liitetyssä yrityksessä, Lidlin toppahousuja on tehty Xinjiangissa

Tästä syystä Kiina sortaa uiguureja

Suosittelemme sinulle