Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Poliisijohtajan raju ehdotus: Pitäisikö Mannerheimintiellä kieltää mielenosoitukset? "Löytyyhän sitä Eduskuntatalon edustaa ja Kansalaistoria"

Helsingin poliisia johtava Lasse Aapio toivoo päättäjiltä laajaa keskustelua mielenosoituksista. Aapio pohtii Ylen haastattelussa, tulisiko mielenosoitukset kieltää kokonaan Mannerheimintieltä. Oikeusoppinut ei innostu ajatuksesta.

Poliisikomentaja Lasse Aapio
Poliisipäällikkö Lasse Aapio johtaa Helsingin poliisia. Hän katsoo, etteivät Elokapinan mielenosoitukset ole kiusallisia poliisille. Kuva: Markku Pitkänen / Yle
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisi on suhtautunut ympäristöliike Elokapinan mielenosoituksiin monella tavalla.

Viime perjantaina poliisi seurasi sivusta Mannerheimintien mielenosoitusta, mutta viikonloppuna mielenosoittajia otettiin kiinni, kun he katkaisivat uudelleen liikenteen Mannerheimintiellä.

Viime lokakuussa poliisi käytti kaasusumutinta, kun se hajotti Elokapinan mielenosoituksen Helsingin Kaisaniemessä.

Näyttää siltä, että Elokapinasta on tullut poliisille kiusallinen rasti. Helsingin poliisia johtava Lasse Aapio kiistää näkemyksen.

– Ei meillä ole mitään kiusallisuutta tässä asiassa. Kaikki mielenosoitukset ovat samanlaisia, Aapio sanoo.

Elokapinan mielenosoitukset ovat kuitenkin saaneet poliisijohtajan yllättävään pohdintaan.

Poliisipäällikkö Lasse Aapio on alkanut miettiä, onko mielenosoittaminen tarpeellista Mannerheimintiellä, joka on yksi Suomen vilkkaimmista teistä.

– Lähtökohtaisesti ajorata on tarkoitettu muihin tehtäviin, Aapio heittää.

Moni poliitikko on ottanut voimakkaasti kantaa puolesta tai vastaann Elokapinan viime päivien mielenosoituksiin. Poliisijohtaja näkee tärkeänä, että mieltä voidaan osoittaa. Julkisia paikkoja on tarjolla kuitenkin muitakin kuin ajoradat, hän sanoo.

– Löytyyhän esimerkikisi Eduskuntatalon edustaa ja Kansalaistoriakin.

Oikeusoppinut ei innostu poliisijohtajan ideasta

Professor Tuomas Ojanen i programmet A-talk.
Professori Tuomas Ojanen katsoo, ettei mielenosoituksia voisi etukäteen rajoittaa.

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen ei innostu Aapion ideasta.

– Näkisin hyvin vaikeana, että etukäteen alettaisiin yleisellä tasolla laissa säätää, minkälaisilla väylillä tai alueilla ei saisi missään olosuhteissaa mieltään osoittaa.

Ojasen mukaan perustuslaki, kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja EU-oikeus suojaavat vahvasti mielenosoitusoikeutta.

Ojanen vertaa Mannerheimintien katkaisua mielenosoitukseen, joka nähtiin Itävallassa vuonna 1998.

Silloin itävaltalainen ympäristöliike katkaisi 30 tunnin ajaksi vilkasliikenteisen Brennersolan moottoritien, joka on tärkeä liikenneväylä Pohjois-Euroopasta Etelä-Eurooppaan.

Mielenosoitus päätyi EU-tuomioistuimeen, joka pohti, olivatko itävaltalaiset viranomaiset syyllistyneet EU-oikeuden rikkomiseen, kun eivät estäneet mielenosoitusta.

– EU-tuomioistuimen päätöksessä annettiin korostettu merkitys sille, että mielenosoituksessa oli kysymys Euroopan ihmisoikeussopimuksessa sekä EU-oikeudessa perus- ja ihmisoikeuksina turvatun kokoontumisvapauden ja sananvapauden käyttämisestä kansalaisvaikuttamisen muodoista.

Ojaselta ei juurikaan löydy ymmärrystä heille, jotka valittavat, jos Mannerheimintie on poikki mielenosoituksen takia.

– Brennersolan moottoritie on aivan eri levelillä kuin mikään suomalainen maantie tai katu.

– Voihan sellaista selvitystyötä ja pykäläharjoituksia (mielenosoitusten kieltäminen Mannerheimintiellä) tehdä. Mutta en näkisi, että niistä voisi tulla totta, Ojanen sanoo.

"Tällä kertaa kantaminen ja säilöön ottaminen näyttivät tehoavan"

Gif-animaatiossa poliisi kaasuttaa mielenosoittajia Helsingissä.
Poliisi käytti lauantaina 3. lokakuuta OC-sumutetta kadun tukkineita mielenosoittajia vastaan Helsingin Kaisaniemessä. Kuva: Elokapina, GIF-animaatio: Silja Viitala / Yle

Yle ei tavoittanut oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia (r.) kommentoimaan, pitäisikö mielenosoitukset kieltää Mannerheimintiellä.

Mielenosoituksia koskevaa lainsäädäntöä tulisi tarkentaa, sanoi Ylelle muutama päivä sitten poliisin voimankäyttöä tutkinut oikeusoppinut.

Myös poliisipäällikkö kaipaa päättäjiltä nykyistä laajempaa keskustelua ja selkeää näkemystä mielenosoituksista.

– Näissä tilanteissa poliisi joutuu aina punnitsemaan, onko vilkkaana kesäviikonloppuna tärkeämpää ihmisten turvallisuus puistoissa ja muilla julkisilla paikoilla kuin tällaisen mielenosoituksen valvonta ja suojaaminen, Aapio sanoo.

Hänen mukaansa poliisi tekee aina kokonaisharkintaa, kun se päättää, miten mielenosoitukseen suhtaudutaan.

– Mielenosoituksissa on punnittava, miten toteutuvat sananvapaus ja liikkumisen vapaus.

Valtakunnansyyttäjänvirasto tutkii poliisin toimintaa lokakuisessa mielenosoituksessa, jossa poliisi hajotti mielenosoituksen käyttämällä kaasusumutinta.

Oliko kaasusumuttimen käyttö lähellä viime päivien Elokapinan mielenosoituksissa?

– Kaasun käyttäminen on laillinen tapa toimia. Tällä kertaa kantaminen ja säilöön ottaminen näyttivät tehoavan, Lasse Aapio sanoo.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoiltaan 23.6.2021 klo 23

Lue myös:

Lue tästä seurantajutusta, miten viime perjantaina alkanut Elokapinan mielenosoitus eteni ja miten poliisi toimi tilanteessa

Elokapina aikoo jatkaa mielenosoitustaan niin kauan, että hallitus vastaa huutoon – Yle esitti 5 tärkeää kysymystä järjestäjille

Elokapinan mielenosoittajat kertovat epäasiallisesta kohtelusta putkayönä – Poliisi: "Ei säilöönottotilassa ole hotellitason majoitusta"

Valtakunnansyyttäjä aloittaa tutkinnan poliisin voimankäytöstä Elokapina-mielenilmaisussa

Suosittelemme