Hyppää sisältöön

Rovaniemen kaupunginvaltuusto äänesti kaupunginjohtajalle vastuuvapauden – Ulla-Kirsikka Vainio on päätöksestä helpottunut

Valtuusto oli laajasti vastuuvapauden kannalla. Keskusta ja demarit olivat eri mieltä siitä, millä ehdoin vastuuvapaus myönnetään. Keskusta käänsi lopulta kelkkansa viimeisessä äänestyksessä.

Rovaniemen kaupunginjohtaja sai vastuuvapauden: "Tottakai se on helpotus"
Rovaniemen kaupunginjohtaja sai vastuuvapauden: "Tottakai se on helpotus"

Rovaniemen kaupunginvaltuusto on myöntänyt vastuuvapauden kaupunginjohtajalle Ulla-Kirsikka Vainiolle maanantai-illan kokouksessaan. Äänestys päättyi äänin 29-20. Tyhjiä ääniä annettiin kaksi.

Tarkastuslautakunnan pohjaesityksen mukaan kaupunginjohtajan vastuuvapaus olisi tullut evätä. Tarkastuslautakunnan ja tilintarkastajan mukaan Vainio oli ylittänyt toimivaltuutensa kotiuttaessaan kaupungin sijoituksia viime syksynä ja hankkiessaan asiantuntijapalveluita kilpailuttamatta.

SDP:n Terhi Heikkilä esitti vastuuvapauden myöntämistä. Myös perussuomalaisten, kokoomuksen ja vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorot olivat vastuuvapauden myöntämisen puolella.

Heikkilän mukaan kaupunginjohtaja ylitti toimivaltuutensa erittäin painavasta syystä.

– Tulevaisuuteen katsominen on järkevämpää kuin peräpeiliin vilkuilu, Heikkilä totesi.

Lue myös:

Rovaniemen kaupunki sijoitti miljoonia riskirahastoihin – Uusi kaupunginjohtaja alkoi ratkoa sijoitusvyyhtiä ja on nyt itse tikun nokassa

Rovaniemen tarkastuslautakunta ei esitä vastuuvapautta kaupunginjohtajalle

Keskusta olisi antanut vastuuvapauden vain omin ehdoin

Keskustakin kannatti vastuuvapauden myöntämistä, mutta ryhmän valtuutetun Anitta Ylitörmäsen esitys poikkesi SDP:n esityksestä. Keskusta vaati kaupunginhallitukselta muun muassa toimia hallinto-, hankinta- ja päätöksentekoprosessien kehittämiseksi muistutusten johdosta. Se piti tilintarkastajan muistutuksia aiheellisena.

SDP:n esitys kuitenkin voitti keskustan esityksen puheenjohtaja Heikki Autton (kok.) äänen ratkaistua asian. Äänet menivät tasan 24-24.

Viimeisessä äänestyksessä SDP:n esitys voitti tarkastuslautakunnan pohjaesityksen. Ratkaiseva äänestys ei kuitenkaan ollut läpihuutojuttu. Keskustan 16 valtuutettua meni siinä tarkastuslautakunnan pohjaesityksen taakse, eli ryhmä siirtyi kannattamaan vastuuvapauden epäämistä.

Vastuuvapauden myöntäminen tarkoittaa sitä, että Rovaniemen kaupunki ei voi enää kohdistaa vahingonkorvausvaatimusta Ulla-Kirsikka Vainioon viime tilikaudesta. Se ei voi myöskään ryhtyä rikollisoikeudellisiin toimenpiteisiin häntä kohtaan kuin painavasta syystä.

Puolueissa rivit rakoilivat

Keskustelu vastuuvapaudesta kesti toista tuntia. Perussuomalaisissa ja vasemmistoliitossa äänet jakaantuivat koko keskustelun ajan vastuuvapauden myöntämisen ja epäämisen välille.

Matti Henttunen (ps.) oli avoimesti vastuuvapauden kannalla.

– Vastuuvapauden epääminen olisi kohtuutonta tässä tilanteessa, hän totesi.

Henttusen mukaan tilintarkastajan raportissa ei ole huomioitu niitä keskusteluja, joita on esimerkiksi kaupunginhallituksen sisällä käyty. Henttusen mukaan niiden keskustelujen valossa Vainio on toiminut oikein.

– Kaupunginjohtaja on toiminut niin kuin siinä tilanteessa oli toimittava. Mitään kummallista ei ole tapahtunut, Esko-Juhani Tennilä totesi (vas.).

Toisaalta puoluetoveri Vesa Puurosen (vas.) mukaan muistutukset olivat niin painavia, ettei niitä voi painaa villasella.

Sanna Luoma (kok.) muistutti, että Vainion tilaama asiantuntija-aineisto Krogerus Oy:ltä on osoittautunut hyödylliseksi. Yhtiön tuottaman selvityksen perusteella poliisi päätti alkuvuonna käynnistää esitutkinnan Rovaniemen kaupungin sijoitustoiminnasta.

– Sisältö on salattu uhkasakon voimalla. Kaupunginjohtaja ei voi puolustautua ja kertoa, onko sisältö ollut tarpeellinen vai ei, Luoma muistutti.

Lue myös:

Rovaniemen tarkastuspäällikkö ei puolla vastuuvapautta kaupunginjohtajalle – haluaisi säästää hänet silti siviili- ja rikosprosessilta

Rovaniemen kaupunginhallitus antoi selvityksensä sijoitussotkusta tarkastuslautakunnalle: mahdollinen toimivallan ylitys on hallinnollinen menettelyvirhe, asian juridinen ja taloudellinen valmistelu oli riittämätöntä

Harmaalla merkittyjä sijoituksia, kaksi oudosti ajoittunutta irtisanoutumista – kaupunginjohtaja avaa sijoitussotkun taustoja ja kiistää moitteet

Rovaniemen kaupunginjohtajalta pyydetään selvitystä sijoitussotkuun liittyen

Suosittelemme sinulle