Hyppää sisältöön

Lääkäri Vikströmin unelma on sijoittua olympialaisissa isäänsä paremmin – kisapaikan varmistuminen tuntui hienolta: "Sellaista ei voi montaa kertaa elämässään kokea"

Antti Vikström hankki olympiapaikan jousiammuntaan. Toisen polven olympiaedustaja Vikström työskentelee lääkärinä Haapaveden terveyskeskuksessa.

Antti Vikström hankki olymiapaikan Pariisista. Kuva: Suomen Jousiampujain liitto
Sakari Lund

Sillä hetkellä kun Antti Vikströmin hankkima olympiapaikka jousiammunnassa varmistui, hän ei vielä itse tiennyt sitä. Puolivälieräpaikka Pariisin olympiakarsinnassa riitti siihen, kun kahdeksan joukkoon selviytyi kaksi ukrainalaista. Pariisissa oli jaossa seitsemän olympiapaikkaa ja kukin maa voi lähettää olympialaisiin vain yhden jousiampujan.

– Olympiapaikka varmistui sveitsiläistä vastaan. En tiennyt paikan varmistumista ennen kuin minulle kerrottiin. Olin siinä uskossa, että joudun vielä ampumaan. Siinä ilo irtosi, Vikström kertoi Yle Urheilulle.

– Fiilis oli aivan mahtava. Sellaista ei voi montaa kertaa elämässään kokea. Tuntui hyvältä ja lämpimältä ja että kova työ palkitaan.

Suomen Jousiampujain liitto kuvasi Vikströmin reaktiot ja tuuletukset maapaikkaan tuoreeltaan. Facebook-video on katsottavissa täältä (siirryt toiseen palveluun).

Vikström onnistui pitämään keskittymisen kohdallaan myös olympiapaikan varmistumisen jälkeen ja oli lopulta kilpailun kolmas.

Toisen polven olympiaedustaja

Vikströmin isä Pentti Vikström sijoittui Soulin olympialaisten jousiammunnassa seitsemänneksi vuonna 1988.

– Tavoite on ollut päästä olympialaisiin. Unelma on olla parempi kuin isä. Tavoite on saavutettu ja lähdetään ampumaan niin hyvin kuin pystytään, Vikström tiivisti.

– Realistisesti jos yhden matsin voittaa, se on jo hyvin. Maailmanrankingissa olen 88:s ja 64 ampujaa otetaan kisoihin. Ei tässä mitalipaineita olla ottamassa.

Yhdellä voitolla Vikström olisi 32 parhaan joukossa.

Vikström valmistui lääkäriksi keväällä 2019 ja aloitti saman vuoden kesällä työt Haapaveden terveyskeskuksessa. Hän on tehnyt 50–80-prosenttista työaikaa, pääosin 60-prosenttista eli maanantaista keskiviikkoon. Näin harjoittelulle on jäänyt aikaa.

– Rahaakin pitää jostain saada. Jousiammunnalla ei saa ruokaa kaupasta.

Vikströmin harjoittelusta jousiammuntaa on noin 60–70 prosenttia. Lisäksi harjoitteluun kuuluu muun muassa kuntosalia, aerobista harjoittelua sekä urheilupsykologin kanssa keskustelua.

Lue myös:

Jousiampuja Antti Vikström tähtäsi Tokion olympialaisiin viimeisessä karsintakilpailussa

Suosittelemme sinulle