Hyppää sisältöön

STM:n Varhila A-studiossa matkailun vapautumisesta: "Toivon, että ihmiset käyttäytyvät nyt erittäin vastuullisesti"

Suomen rajoja avattiin tänään EU- ja Schengen-maista sekä työmatkailulle että vapaa-ajan matkustajille. Virusopin professori Ilkka Julkunen arvioi, että rajojen avaamiseen ei liity suuria riskejä.

STM:n Kirsi Varhila A-studiossa.
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila toivoo, että ihmiset jatkavat kesän aikana erittäin vastuullista käyttäytymistä. – Ettei jouduttaisi ottamaan rajoituksia uudelleen käyttöön.

Suomen rajoja avattiin tänään aamusta. Muista EU- ja Schengen-maista voi nyt matkustaa Suomeen, jos on saanut rokotteen tai sairastanut koronan aikaisemmin.

Työmatkailun osalta liikenne muuttuu vielä vapaammaksi. EU- ja Schengen-alueelta tulevilta työmatkailijoilta ei Suomeen saapuessa edellytetä rokotuksia tai sairastettua tautia, mutta Suomeen saavuttaessa on käytävä koronatestissä 72 tunnin aikana.

Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen ei pidä EU:n sisärajojen avaamista suurena riskinä.

– Euroopassa rokotetilanne on hyvin samankaltainen kuin Suomessa. Tilanne näyttää muuallakin Euroopassa hyvältä tai ainakin lähes yhtä hyvältä kuin täällä, Julkunen kommentoi.

STM:n Varhila toivoo suomalaisilta vastuullisuutta

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo, että ministeriössä tarkkaillaan jatkuvasti muuttuvaa koronatilannetta erityisesti uuden deltavariantin osalta.

– Toivon, että ihmiset käyttäytyvät nyt erittäin vastuullisesti, jotta uusia rajoituksia ei jouduttaisi ottamaan käyttöön, Varhila sanoi.

Varhila suosittelee myös työmatkalaisilta testausta ennen matkaa.

– THL:n terveyssuositusohje myös työmatkalaisille on niin, että otetaan negatiivinen testitulos ennen maahantuloa ja sitten toinen testi 72 tunnin sisään Suomessa. Poikkeuksena tähän ovat Ruotsin ja Norjan rajojen yli päivittäin kulkevat, joiden tulisi käydä viikoittain testeissä, Varhila kommentoi.

Leviääkö korona kisaturistien kautta Venäjältä?

Lähetyksessä keskustelua herätti myös suomalaisten jalkapallofanien matkat Venäjälle. Jo aikaisemmin Venäjälle jalkapallon EM-kisoja katsomaan matkustaneilta kannattajilta on löydetty useita koronavirustartuntoja.

– Pelin jälkeen kaikki lähtivät yhtenä laumana pois, silloin ei enää sen kummemmin vahdittu, kommentoi aikaisempaa Suomi–Venäjä+ottelua Pietarissa katsonut Vellu Koivisto Ylelle.

Suomen jalkapallomaajoukkue kohtaa tänään Belgian Pietarissa ja ratkaisevaa ottelua katsomaan on matkustanut arvioilta 2000 Huuhkaja-fania.

A-studion toimittaja Pasi Peiponen matkusti Vaalimaalle haastattelemaan kisamatkustajia. Katso video alta.

Futisturistit ja korona

Lue lisää aiheesta:

Putositko kärryiltä, saako taas matkustaa? Nämä koronarajoitukset muuttuvat: Rokotettu saa liikkua vapaasti, testauksesta kieltäytyjälle rangaistus

Venäjältä kotiin palanneilta EM-kisaturisteilta on löytynyt useita koronatartuntoja – johtajaylilääkäri: "Toivottavasti busseissa on ilmastointi kunnossa"

Työmatkaliikenne Suomeen avautuu EU- ja Schengen-alueelta, myös rokotetut turistit pääsevät maahan

Suosittelemme sinulle