Hyppää sisältöön

Vasta uusi kunnanvaltuusto päättää, saako rattijuopumuksista tuomittu kunnanjohtaja potkut Ilmajoella – Ranto toivoo, että Pirttikoski irtisanoisi itsensä

Kunnanhallitus päätti esittää ensi maanantaina kokoontuvalle valtuustolle tilapäisen valiokunnan perustamista, jonka tehtävänä olisi linjata kunnanjohtaja Seppo Pirttikosken työsuhteen tulevaisuudesta.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Ahti Ranto toivoo, että Pirttikoski päätyisi itse irtisanomaan itsensä
Tuomo Mäenpää,
Elina Kaakinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmajoen kunnanhallitus esittää tilapäisen valiokunnan perustamista linjaamaan kunnanjohtaja Seppo Pirttikosken työsuhteen tulevaisuutta.

Lue lisää: Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski jäi jälleen kiinni rattijuopumuksesta – saa potkut, arvioi kunnanhallituksen puheenjohtaja: "Ei ole valinnanvaraa"

Kunnanhallitus keskusteli eilen asiasta ja päätti esittää ensi maanantaina kokoontuvalle valtuustolle tilapäisen valiokunnan perustamista äänin 9-2.

Valtuuston nimeämän valiokunnan tehtävänä olisi selvittää kunnanjohtajan erottamista tai esimerkiksi siirtoa muihin tehtäviin. Siitä ei ole tietoa, miten pitkän ajan valiokunta asian valmisteluun lopulta tarvitsee.

Vastaehdotus valiokunnan perustamiselle oli salainen sopimus Pirttikosken kanssa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Ahti Ranto ei avaa äänestyksessä hävinneen salaisen sopimuksen sisältöä tai tarkoitusta.

– En voi siitä sanoa mitään, koska se pitää sisällään salassa pidettäviä elementtejä.

Ilmajoen kunta kertoi viime viikolla julkisuuteen, että Pirttikoski on ilmoittanut jääneensä kiinni rattijuopumuksesta.

Kunnanjohtaja Pirttikoski kommentoi tilannetta Yle Pohjanmaalle lyhyesti:

– Ymmärrän hyvin kunnanhallituksen päätöksen ja kunnioitan demokraattisia päätöksiä.

Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski
Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski kertoi jääneensä kiinni rattijuopumuksesta. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Päätös aikaisintaan elokuussa

Ahti Rannon mukaan asiassa edetään nyt kuntalain edellyttämällä tavalla.

– Kun erottamisen syynä on mahdollinen luottamuspula, silloin ainoa tapa hoitaa asia on valiokunnan perustaminen ja kuulemismenettely. Toinen vaihtoehto olisi ollut, että Pirttikoski olisi ilmoittanut itse eroavansa, mutta sitä hän ei ole tehnyt.

Ranto huomauttaa, että Pirttikoskella on vielä maanantaihin asti aikaa tehdä kunnan ja Pirttikosken solmiman johtajasopimuksen mukainen ratkaisu.

Sopimuksessa todetaan, että mikäli kunnanjohtaja ja kunnanhallitus yhdessä toteavat, ettei kunnanjohtaja nauti poliittisen johdon luottamusta, kunnanjohtaja sitoutuu irtisanoutumaan kuuden kuukauden palkkaa vastaavaa erokorvausta vastaan.

Ranto arvioi, että valiokuntakäsittelyn kautta päätös Pirttikosken tehtävien jatkosta saadaan aikaiseksi aikaisintaan elokuussa eli käytännössä asian ratkaisee uusi kunnanvaltuusto.

– Kuulemiselle pitää antaa riittävästi aikaa, että voidaan olla varmoja, että kaikkien oikeusturva toteutuu. Mistään viivyttelystä tässä ei ole kysymys.

Varoitus vuonna 2016

Ilmajoen kuntaa vuodesta 2004 johtanut Pirttikoski on tuomittu rattijuopumuksesta viime vuosina useampaan otteeseen. Lisäksi hän on saanut tuomion lähestymiskiellon rikkomisesta. Tuomiot ovat olleet ehdollista vankeutta ja päiväsakkoja, ja kunnanhallitus on antanut Pirttikoskelle varoituksia.

Ilmajoen kunnanjohtajan tehtäviä toistaiseksi hoitava hallinto- ja talousjohtaja Marko Lähde sanoo, että periaatteessa irtisanomisasiaa olisi voitu viedä eteenpäin myös työlainsäädäntöön nojaten.

– Prosessina se olisi kuitenkin hyvin samankaltainen kuin kuntalain mukainen luottamuspulaan perustuva irtisanominen, ja veisi myös saman verran aikaa.

Lue myös:

Kunnanjohtajalta edellytetään myös yksityiselämässä tehtävän arvoista käytöstä – irtisanomisissa käytetään aina tapauskohtaista harkintaa

Suosittelemme sinulle