Hyppää sisältöön

Kajaanissa kirjattiin maanantaina yhdeksän uutta koronatartuntaa: koronanyrkki kokoontuu iltapäivällä

Kajaanissa on ilmennyt viikon sisään useita koronatartuntoja. Viime viikolla niitä oli 15 ja eiliseltä maanantailta kirjattiin yhdeksän. Lisäksi maanantaina Kainuussa todettiin parilla lomailijalla koronavirustartunta.

Iso oranssi kyltti Koronatestauksesta Kajaanin keskussairaalan pihassa. Taka-alalla näkyy teltta, jossa drive-in -testaukset suoritetaan.
Kainuun koronatilannetta puntaroidaan iltapäivällä. Kuva toukokuulta Kainuun keskussairaalalta. Kuva: Mimmi Nietula / Yle
Tanja Heikkonen

Kainuussa on nyt yhtä paljon uusia koronatartuntoja kuin epidemian alkuaikoina huhtikuussa 2020. Uusia tartuntoja on todettu Kajaanissa tällä viikolla jo yhdeksän.

Yhteistä nimittäjää Kajaanin tartunnoilla ei ole, vaan ne liittyvät ihmisten tapaamisiin vapaa-ajalla. Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoo, että tapauksia on esiintynyt erityisesti nuorilla aikuisilla.

Viime aikojen tartuntojen myötä ilmaantuvuus Kainuussa on noussut lähes 35 tartuntaan 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon ajalta. Suurin osa tartunnoista on Kajaanissa.

Kainuun koronanyrkin piti kokoontua seuraavan kerran juhannuksen jälkeen, mutta nyrkki kokoontuu jo tänään tiistaina iltapäivällä.

Koukkarin mukaan kiihtymisvaiheen rajat täyttyvät jo Kainuussa, ja osin ollaan jo lähellä leviämisvaihetta. Kun kyse on erillisistä tautiryppäistä, on rajaaminen vaikeampaa.

– Keinot vaikuttaa tähän tilanteeseen ovat poikkeuksellisen rajalliset. Erityisesti huolestuttaa, että Kainuussa on kasvomaskin käytöstä alettu lipsua. Tartuntatilanne koskee puhtaasti Kajaania, ei koko Kainuuta.

Oudon tilanteesta tekee se, että koronan piti jo laantua. Tautimäärä Kajaanissa on Suomen huippua.

– Kajaanissa tapausmäärä on poikkeuksellisen korkea, Koukkari summaa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Suosittelemme sinulle