Hyppää sisältöön

Unesco haluaa luokitella Ison valliriutan vaarantuneeksi – Australia vastustaa henkeen ja vereen: "Poliittisesti motivoitunutta"

Australia on pitkään vastustanut arvokkaan turistikohteensa luokittelua vaarantuneeksi. Maa syyttää Unescon puheenjohtajamaata Kiinaa asian ajamisesta poliittisin motiivein. Ympäristöjärjestöjen mukaan syynä uudelle luokitukselle ovat kuitenkin Australian riittämättömät toimet.

Lämmin merivesi vaurioittaa Ison valliriutan koralleja
Lämmin merivesi vaurioittaa Ison valliriutan koralleja
Sakari Nuuttila

Unesco haluaa antaa Isolle valliriutalle vaarantuneen maailmanperintökohteen luokituksen ilmastonmuutoksen aiheuttaman näivettymisen vuoksi. Australia ilmoitti heti vastustavansa YK:n alaisen järjestön ulostuloa ja kutsui sitä poliittiseksi, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Australian koillisrannikon edustalla sijaitseva, 2 300 kilometrin pituinen Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta.

Ilmastokriisin vaikutuksesta riutan korallit ovat jo vuosien ajan vaurioituneet ja kuolleet lämpenevän meriveden ja lisääntyneiden myrskyjen seurauksena.

Viimeisen 25 vuoden aikana puolet riutan koralleista ovat kuolleet. Tutkijat pelkäävät, että koralliriutta ei ikinä toivu vaurioista entiselleen.

Australia on kuitenkin pitkään vastustanut voimakkaasti Ison valliriutan luokittelemista vaarantuneeksi maailmanperintökohteeksi.

Iso valliriutta on nimittäin Australialle erittäin arvokas turistinähtävyys. Ennen koronapandemiaa kohde tuotti Australialle vuosittain yli neljän miljardin euron turismituotot.

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta (siirryt toiseen palveluun), kun luonnollinen maailmanperintökohde luokiteltaisiin vaarantuneeksi pääosin ilmastokriisin vaikutuksesta.

Lue myös:Tv-korjaajan talo rapistuu pala palalta ja päätyy siksi kaikkien turistien kuviin – Saint-Louis'n kaupunki on vaarassa, eikä kaikkia kiinnosta siirtomaahistorian vaaliminen

Poliittiset motiivit?

Esitystä käsitellään Unescon Maailmanperintökomiteassa heinäkuussa. Tällä hetkellä komitean puheenjohtajamaana toimii Kiina, ja Australiassa on vihjattu (siirryt toiseen palveluun), että esityksellä on poliittiset motiivit. Kiinan ja Australian diplomaattiset välit ovat nimittäin pahoin tulehtuneet.

Australian ympäristöministeri Sussan Ley arvosteli Unescon esitystä tuoreeltaan rajusti, kertoo maan yleisradioyhtiö ABC (siirryt toiseen palveluun).

Leyn mukaan Unescon esitys tuli täytenä yllätyksenä Australialle, eikä asiassa ole edetty vaadittujen proseduurien mukaan. Lisäksi Unesco ei Leyn mukaan ole ottanut huomioon Australian tuoreempia toimia riutan suojelemiseksi.

– Taustalla on selkeästi poliittiset motiivit. Päätöksenteko ei ole mielestäni ollut läpinäkyvää. Aiomme haastaa tämän päätöksen kun sitä käsitellään komitean istunnossa heinäkuussa, Ley sanoi.

Reutersin hallituslähde kertoo, että Canberrassa uskotaan vakaasti Kiinan olevan esityksen taustalla ja yrittävän runnoa uuden luokituksen läpi. Ympäristöjärjestöt ovat kuitenkin vakuuttaneet, että esitys ei ole poliittinen tai Kiinan masinoima.

– Unescon suosituksessa todetaan selkeästi, että Australian hallitus ei tee riittävästi merkittävimmän luontokohteemme suojelemiseksi etenkään ilmastonmuutokselta, sanoo WWF:n meriensuojelua Australiassa johtava Richard Leck.

Lue lisää:

Iso valliriuitta kärsii ilmastonmuutoksesta, yli puolet koralleista on kuollut 25 vuodessa - katso kuvakooste

Australian Iso Valliriutta on vaurioitunut pahoin – kolmas kerta viiden vuoden aikana, kun liian lämmin vesi tuhoaa koralleja

Yli 10 000 ihmistä on virkannut koralleja, jotta ilmastonmuutoksen tuhot tulisivat esiin – Helsingissä koukkuun tarttui Matti Heikkilä, yksi harvoista miehistä

Suosittelemme sinulle