Hyppää sisältöön

EM-kisojen paluuliikenne on alkanut Venäjän rajalla – suurimpia ruuhkia odotetaan iltapäivällä: "Ihan hyvillä mielin siellä ollaan"

Viime yönä Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikat olivat avoinna henkilöliikenteelle läpi yön. Nyt kummatkin rajanylityspaikat palaavat normaaleihin aukioloaikoihin. Kymsote muistuttaa matkustajia koronatestaus- ja karanteenikäytännöistä.

Arkistokuva Vaalimaan rajanylityspaikalta. Kuva: Antro Valo / Yle

EM-kisaturistien paluu Venäjältä Suomeen on alkanut Vaalimaan raja-asemalla. Viime yön ja tämän aamun liikenne on ollut sujuvaa.

– Oli suhteellisen rauhallinen yö neljään asti suunnilleen. Kolmen aikoihin alkoi tulla henkilöautoja ja neljän jälkeen alkoi tulla vähitellen linja-autoja, kertoi ylirajavartija Jukka Voutilainen aikaisin aamulla.

Bussit ovat päässeet rajan yli muutamissa minuuteissa.

Iltapäivällä enemmän ruuhkaa odotettavissa

Voutilainen on keskustellut monien linja-autoissa olevien matkanjohtajien kanssa. Monet heistä ovat arvioineet, että paluu Suomeen menee iltapäivään.

– Silloin olisi odotettavissa enemmän liikennettä ja ruuhkaa täälläkin päässä.

Monilla matkustajilla on Suomen häviön jälkeen väsyneet tunnelmat.

– Kyllä siellä silti ihan hyvillä mielin ollaan. Juttua on riittänyt ja hyvin on mennyt tähän asti.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikat olivat poikkeuksellisesti avoinna henkilöliikenteelle läpi yön. Nyt kummatkin rajanylityspaikat palaavat normaaleihin aukioloaikoihin eli ovat avoinna henkilöliikenteelle kello 7.00–21.30.

Tarkkana koronatestauksen ja karanteenin kanssa

Koronatestaus jatkuu Vaalimaan rajanylityspaikalla tästä eteenpäin normaaleina aikoina eli päivittäin kello 7.00–21.30.

– Viime yönäkin koronatesti on näyttänyt Vaalimaalla rajanäytteissä positiivisia, kertoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän eli Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Tarkkoja uusien koronatartuntojen määriä ei ole vielä tiedossa. Maanantaina uutisoitiin, että viikon sisällä Vaalimaan rajanylityspaikalla Venäjän rajalla on todettu viikon aikana yhteensä 16 koronavirustartuntaa. Osa tartunnan saaneista oli palaamassa jalkapallon EM-kisaotteluista Pietarista.

Lue lisää: Venäjältä kotiin palanneilta EM-kisaturisteilta on löytynyt useita koronatartuntoja – johtajaylilääkäri: "Toivottavasti busseissa on ilmastointi kunnossa"

Kymsote pyytää välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille, myös Suomen ja Venäjän välillä. Jos kuitenkin matkustaa, on oltava erityisen tarkka koronatestaus- ja karanteenikäytännöissä.

Kymsote muistuttaa, että omaehtoisen karanteenin pituus on 14 päivää. Karanteenia voi lyhentää, jos saa negatiivisen koronatestituloksen vähintään 72 tunnin päästä Suomeen palaamisesta.

Kymsote ohjeistaa kaikkia matkustajia käyttämään Finentry-verkkopalvelua, josta matkustaja saa toimintaohjeita koronavirustestaukseen ja omaehtoiseen karanteeniin.

Suosittelemme sinulle