Hyppää sisältöön

Kajaani siirtyy koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen – Kainuussa on nyt maan korkein koronailmaantuvuus

Lähes kaikki Kainuun tuoreet koronatartunnat ovat Kajaanissa. Yhteistä nimittäjää Kajaanin tartunnoilla ei ole, vaan ne liittyvät ihmisten tapaamisiin vapaa-ajalla. Muualla maassa epidemia hiipuu, mutta Kajaanissa mennään toiseen suuntaan.

Kajaanissa oltiin pitkään epidemian perustasolla, nyt korona leviää nopeasti nuorissa aikuisissa, eikä rokotteita saa
Kajaanissa oltiin pitkään epidemian perustasolla, nyt korona leviää nopeasti nuorissa aikuisissa, eikä rokotteita saa
Tekijät

Kainuun soten koronanyrkki totesi tänään tiistaina, että Kajaani on kiihtymisvaiheessa, mutta muu Kainuu perustasolla. Kajaanissa ei kielletä ulkona rajatulla alueella järjestettäviä yli 50 hengen yleisötapahtumia, mutta niissä tulee turvata turvavälit ja käsihygienia kaikissa tilanteissa.

Sen lisäksi 12 vuotta täyttäneiden sisätiloissa tapahtuvat ryhmäaktiviteetit keskeytetään kahden viikon määräajaksi. Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan julkisella puolella Kajaanin kaupunki tekee tarvittavat päätökset, mutta yksityisellä puolella ja seuroille tämä on suositus.

Maskisuositus edelleen voimassa ja yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia ei suositella laisinkaan.

– Jos joku on juhannuksena matkaamassa Kajaanin, ei paikallisten kanssa pidä olla kontaktissa. Ja jos Kainuusta matkustaa muualle, on syytä pysyä omassa porukassa.

Kainuussa on nyt yhtä paljon uusia koronatartuntoja kuin epidemian alkuaikoina huhtikuussa 2020. Uusia tartuntoja on todettu Kajaanissa tällä viikolla jo yhdeksän ja viime viikolla 15. Lisäksi Kainuussa olevilta matkailijoilta on löydetty kaksi tartuntaa.

Lähes kaikki Kainuun tartunnat ovat Kajaanissa. Yhteistä nimittäjää Kajaanin tartunnoille ei ole, vaan ne liittyvät ihmisten tapaamisiin vapaa-ajalla. Tiistaina Kainuun sote kertoi seitsemästä paikasta, joissa on voinut altistua koronatartunnoille.

– Tällä hetkellä karanteenissa on 40-50 henkilöä. Tartunnanjäljitys on vielä kesken ja useita kymmeniä on vielä kontaktoimatta.

Koukkari kertoo, että tartunnat painottuvat aiemmista ryppäistä poiketen kajaanilaisiin teini-ikäisiin nuoriin.

Sote voi määrätä rajoitusten suhteen yksittäisen tilan suljettavaksi tai rajoittaa sen käyttöä.

Puolestaan Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määrää kuntarajat ylittävistä rajoituksista sekä tartuntatautilain pykälän 58 rajoituksista ja sulkemisista. Ravintoloiden osalta määräävä taho on valtioneuvosto.

Kaupunki toivoo varovaisuutta

Kajaanin kaupunki pohtii mahdollisia koronarajoituksia yhteistyössä Kainuun soten kanssa. Kaupunginjohtaja Jari Tolonen ennakoi ennen koronanyrkin kokousta, että kaikki nykyiset rajoitukset ja suositukset pysyvät todennäköisesti voimassa alkukesän ajan.

– Maskin käyttösuosituksista ei ainakaan luovuta. Ylivarovaisuuttakin saa harrastaa.

Kajaanin kaupunki miettii myös omia toimintojaan. Laajennettu johtoryhmä kokoontuu torstai-aamuna. Tolosen mukaan kaupungin näkökulmasta katsottuna perusopetus on jo kiinni, toisen asteen opetus on kesällä työpaikoilla harjoittelussa ja heinäkuun alussa uimahallilla on muutenkin käyttökatkos.

– Mietimme myös kesän tapahtumia, että miten ne järjestetään määräysten mukaan. Uskon, että löydämme soten kanssa ratkaisuja, Tolonen sanoo.

Kainuussa vanhusten rokotekattavuus hyvä, nuoret joutuvat odottamaan

Kainuussa ei tällä hetkellä voi varata aikaa koronarokotukseen, koska rokotetoimitukset vähenevät. Suomeen saatavat rokotteet käytetään ensisijaisesti toisen rokoteannoksen antamiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo, että rokotteita ei voi antaa enemmän Kainuuseen, vaikka tautitapauksia on tullut ilmi viime aikoina enemmän kuin muualla maassa.

– Rokotukset jaetaan väestömäärän mukaan, eli tällä hetkellä 16–69-vuotiaiden määrän mukaan.

Rokotukset etenevät Kainuussa Kontion mukaan samaan tahtiin kuin muillakin alueilla. Kainuussa väestön ikäjakauma on vanhempi, jonka vuoksi vanhojen ihmisten rokotuksiin menee aikaa kauemmin ja siksi nuoremmat ikäluokat laahaavat perässä.

– Kainuussa on ilahduttavaa se, että rokotekattavuus on todella korkea vanhemmissa ikäryhmissä. 70–74-vuotiaista reilusti yli 90 prosenttia ovat saaneet rokotteet. Nuoremmissakin rokoteprosentit ovat korkeat.

Suomeen on ostettu Kontion mukaan yhteensä 7,4 miljoonaa Pfizer Biontechin rokotetta, joista noin miljoona annosta jää toimitettavaksi loppuvuodelle. Modernan rokotetta Suomeen on ostettu 2,1 miljoonaa.

– Laskennallisesti heinäkuun lopussa noin 80 prosenttia 16 vuotta täyttäneistä ovat saaneet ensimmäisen rokotteen ja yli miljoona toisen annoksen.

Suosittelemme sinulle