Hyppää sisältöön

Hallinto-oikeus on kumonnut Kiteelle ja Tohmajärvelle myönnetyt sudentappoluvat – luonnonsuojelijat olivat valittaneet poikkeusluvista

Suomen Riistakeskus myönsi joulu–tammikuussa kolme poikkeuslupaa susien tappamiseksi Värtsilän susireviirille. Luonnonsuojelijat valittivat päätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, joka on nyt kumonnut luvat. Oikeuden mukaan poikkeusluvista päätettäessä ei ollut riittävää varmuutta siitä, ettei susien ampuminen heikennä uhanalaisen eläimen suojelutasoa.

Suden jäljen koko
Värtsilän susireviiri ulottuu Tohmajärven ja Kiteen kuntien alueelle. Viime talvena alueella tehtiin useita susihavaintoja. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Pauliina Tolvanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Itä-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Tohmajärvellä ja Kiteellä liikkuneiden susien ampumiseksi myönnetyt poikkeusluvat. Oikeuden mukaan Suomen Riistakeskuksella ei ollut riittäviä perusteita lupien myöntämiseksi.

Riistakeskus myönsi vuodevaihteessa kolme poikkeuslupaa Värtsilän susireviirille. Näistä ensimmäinen, joulun alla myönnetty lupa mahdollisti neljän suden ampumisen. Joulukuun lopussa ja tammikuun lopussa myönnetyt kaksi muuta lupaa olivat tarkoitettu yhden suden ampumiseksi.

Luonnonsuojelijat valittivat poikkeusluvista hallinto-oikeuteen. Tuolloin oikeus asetti poikkeusluvat toimeenpanokieltoon eli susia ei saanut ampua. Kesäkuussa hallinto-oikeus kumosi luvat.

Poikkeuslupa ei saa vaarantaa suojelua

Poikkeusluvan edellytyksenä on, että kolme ehtoa täyttyy. Ensinnäkin yleisen turvallisuuden tai muun erittäin tärkeän yleisen edun on oltava uhattuna. Toiseksi muita keinoja ei ole. Kolmanneksi poikkeusluvan myöntäminen ei saa vaarantaa lajin suotuisaa suojelutasoa.

Itä-Suomen hallinto-oikeuden mukaan kaksi ensimmäistä ehtoa täyttyivät Tohmajärvellä ja Kiteellä. Susista oli tehty useita havaintoja, ja esimerkiksi lapsille oli jouduttu järjestämään susien takia koulukyytejä. Lisäksi susia oli yritetty karkottaa ilman onnistumista.

Kolmas ehto jäi kuitenkin puutteelliseksi. Hallinto-oikeus katsoi, ettei poikkeusluvista päätettäessä ollut riittävää varmuutta siitä, ettei susien ampuminen heikennä uhanalaisen eläimen suojelutasoa.

Lue lisää:

Susipartio ratkoo konfliktia Tohmajärvellä – yhden suden kaato ajoi lapsiperheen pihalla pyörineen susilauman ainakin väliaikaisesti metsään

Suosittelemme sinulle