Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Euroopan unionissa alkaa pitkä kuuma digikesä – tässä neljä pääkohtaa hankkeesta, joka vaikuttaa kaikkien elämään

EU aloittaa digitaalisia palveluita ja digitaalisia markkinoita sääntelevien asetusten käsittelyn. Korkealentoisten periaatteiden takaa löytyy pyrkimys suitsia yhdysvaltalaisia digijättejä.

Kuvassa mies käyttää kannettavaa tietokonetta ulkona.
Digitaalisuus ulottuu kaikkialle arkeen. Nyt Euroopan unioni haluaa tiivistää otettaan suurista digiyhtiöistä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Jyrki Saarikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

EU:ssa on alkamassa pitkä kuuma digikesä. Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) on esitellytdigitaalisten palveluiden asetusluonnoksen EU-parlamentin teollisuusvaliokunnassa. ** **

Toisella asetuksella on määrä säännellä digitaalisia markkinoita.

Koostimme vastaukset hankkeen herättämiin keskeisimpiin kysymyksiin.

Mikä on tavoite?

EU:n komission mukaan tavoitteena on turvallisen digitaalisen tilan ja kaikkien perusoikeuksien turvaaminen.

Komissio muistuttaa, että digitaaliset palvelut ulottuvat tavallisista verkkosivuista internetin infrastruktuuriin ja verkkoalustoihin.

Mistä on puhe?

"Digitaalinen tila" on vaikkapa se hetki, kun tätä uutista luetaan. Digitaalisuus ulottuu kaikkialle arkeen.

Kysymys on kaikesta siitä, jolta nykyihmisen on mahdoton välttyä: verkkokauppa, sosiaalinen media, sisältöjen jako, sovelluskauppa ja jopa netissä olevat matka- ja majoituspalvelut.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen.
Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) haluaa, että EU:n arvot toteutuvat myös verkon alustoilla. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

– Kun digitaalisuuden merkitys on yhä suurempi, niin EU:n arvot – ihmisoikeudet, sananvapaus ja demokratia – pitää saada toteutumaan myös internetin alustoilla, korostaa Henna Virkkunen Ylen puhelinhaastattelussa.

– Sitä, mikä on laitonta muualla yhteiskunnassa, on katsottava laittomaksi myös netissä.

Mikä on ongelma?

EU korostaa, että lainsäädäntöä pitää kehittää, kun myös verkkopalvelut jatkuvasti muuttuvat. Huolena on myös laiton kauppa ja algoritmien käyttö valheellisen tiedon levittämisessä.

Ongelmana on myös yhdysvaltalaisten jättiyhtiöiden valta-asema. EU pyrkii lainsäädännöllä saamaan niistä otteen. Euroopassa digijätit ovat sijoittaneet pääkonttorinsa yleensä Irlantiin, jossa vcrotus on kevyempää.

Henna Virkkunen kiinnittää huomiota siihen, että digijätit toimivat nyt omia, yleensä amerikkalaisia ohjeitaan noudattaen.

– Tämä voi joskus johtaa esimerkiksi alastomuuden esittämisen amerikkalaiseen sääntelyyn tai siihen, että terrorismia koskevia uutisia poistetaan, mainitsee Virkkunen Brysselistä.

Euroopan parlamentin istuntosali.
Euroopan parlamentti pääsee päättämään digiasetuksista syksyllä. Kuva: AOP

Virkkunen muistuttaa, että digijäteillä on käytännössä lähes monopoliasema.

– Etenkin yli 45 miljoonaa käyttäjää tavoittavien yritysten markkina-asemaan esitetään nyt muita tiukempia velvoitteita. Ne eivät voi toimia vain omilla säännöillään.

Henna Virkkunen katsoo, että kansallisilla tuomioistuimilla pitää olla valtaa myös kansainvälisten digijättien suhteen.

Toisaalta hän muistuttaa siitä, että pienille yrityksille asetettavien velvoitteiden on oltava väljempiä.

– Yksityisen ihmisen kannalta tärkeää on läpinäkyvyyden lisääminen, sanoo Virkkunen.

– Algoritmien merkitystä on avattava, jotta jokainen voi esimerkiksi tietää, miksi jotain mainontaa kohdistetaan juuri hänelle.

Entä kuinka EU tämän hoitaa?

Ensin asetuksia käsitellään valiokunnissa. Henna Virkkunen toimii teollisuusvaliokunnassa digitaalisten palveluiden asetuksen esittelijänä.

Ennen kuin asia saadaan suureen saliin, on käsiteltävä muutosesitykset. Niitä on odotettavissa parlamentin jäseniltä useita satoja, arvioi Virkkunen.

Pitkä kuuma kesä ehtii vielä vaihtua syksyksi, ennen kuin kompromissien teon jälkeen Euroopan parlamentti pääsee päättämään asiasta.

Keväällä neuvotellaan vielä jäsenmaiden kanssa. Henna Virkkunen arvioi, että Ranskan puheenjohtajuus tulee auttamaan asiaa.

– Ranskalle tämä on iso prioriteetti, sanoo Virkkunen.

Näin digitaalisuutta säätelevät, kaikkien elämään vaikuttavat asetukset saattavat olla valmiina ensi vuonna.

Voit keskustella aiheesta 23.6. kello 23 asti.

Lue lisää:

Digijättien ja julkisen vallan kamppailu tiivistyy – Australiassa somealustat taipuivat maksamaan sisällöistä

Kuka sinun datallasi tekee ja mitä? Eurooppa patoaa vimmalla Yhdysvaltain digiylivoimaa, ja Miapetra Kumpula-Natri on meppiketjun kärkipakkeja

Brysselissä on käynnissä taistelu siitä, miten sinä voit käyttää internetiä – Google ja muut digijätit valjastivat käyttöönsä miljoonien eurojen lobbariarmeijan

Suosittelemme