Hyppää sisältöön

Ex-ministeri Katri Kulmuni selitti kohuttua esiintymiskoulutusta oikeuskanslerille: "En ole ollut päättämässä Tekirille tehdyistä tilauksista"

Koulutukseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi ministeripestin jättänyt Katri Kulmuni (kesk.) vakuuttaa, että ei ollut päättämässä Tekirille tehdyistä tilauksista eikä tiennyt, että hänelle olisi hankittu muuta kuin ministerin tehtäviin liittyviä palveluita.

Katri Kulmuni katsoo, että ei toiminut ministerinä virkavelvollisuuksiensa vastaisesti kohuttujen esiintymiskoulutusten hankinnoissa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Marjatta Rautio

Valtiovarainministerin tehtävästä vuosi sitten eronnut Katri Kulmuni (kesk.) on antanut oikeuskanslerille selvityksen kalliiden esiintymiskoulutusten hankinnoista.

Kulmunille ostettiin esiintymis- ja valmennuskoulutusta valtion varoilla Tekir-yhtiöstä yli 50 000 eurolla.

– En ole ollut päättämässä Tekirille tehdyistä tilauksista enkä ole ollut tietoinen, että Tekiriltä olisi hankittu jotain muuta kuin ministerin tehtäviin liittyviä palveluita.

Kulmuni: Kustannukset yllättivät

Kulmunin selvityksen mukaan hän ei ollut tietoinen Tekiriltä hankittujen tilausten kokonaissummasta.

– Kokonaiskustannuksen määrä yllätti minut, koska olin käsityksessä, että kokonaiskustannus olisi tarjouspyynnön mukainen. Kokonaissumma oli saamaani käsitystä korkeampi.

– Yksikään lasku ei ole ollut minun tarkastettavana tai hyväksyttävänä enkä ole nähnyt niitä ennen kohua. Laskut on käsitykseni mukaan hyväksytty ministeriöissä normaalissa menettelyssä, eikä minulla ole ollut mahdollisuutta tai syytä puuttua prosessiin.

Kulmunin mukaan häneen ei oltu yhteydessä laskujen maksatukseen eikä viestintäkoulutukseen hankintaan liittyvistä mahdollisista seikoista.

"Olen kantanut poliittisen kokonaisvastuun"

Kulmuni huomauttaa, että on maksanut koulutuksen kustannukset kokonaisuudessaan takaisin vaikka velvoitetta siihen ei ollut.

Kulmunin mukaan koulutus oli liian kallis verrattuna alkuperäiseen tarjoukseen.

– Olen kantanut asiassa poliittisen kokonaisvastuun, jonka vuoksi jätin oma-aloitteisesti valtioneuvoston jäsenyyden ja maksoin samoin omasta aloitteestani kustannukset kokonaisuudessaan takaisin.

Kulmuni: Koulutus liittyi ministerin tehtäviin

Kulmuni toivoi esiintymisvalmennusta, jotta kykenisi hoitamaan ministerin tehtävät parhaalla mahdollisella tavalla.

Koulutus alkoi Kulmunin toimiessa elinkeinoministerinä ja jatkui kun hän siirtyi valtiovarainministeriksi joulukuussa 2019.

– En ole tietoinen, että puoluekokousviikonloppua 2019 olisi edeltänyt konsultointia.

– Jälkikäteenkään arvioiden minulla ei ole mitään syytä olettaa, etteivätkö Tekiriltä tilatut palvelut olisi liittyneet ministerin tehtävien hoitamiseen, esiintymisvarmuuden parantamiseen ja noudattaisi tarjouspyyntöä.

Kulmuni katsoo, että ei toiminut virkavelvollisuuksiensa vastaisesti eikä oikeuskanslerille tehtyjen kanteluiden tulisi johtaa jatkotoimiin. Oikeuskansleri tekee ratkaisunsa aikaisintaan alkusyksystä.

Myös poliisi selvittää koulutusten ostoa

Koulutushankinnat ovat myös rikostutkinnassa. Poliisi epäilee, että ministeriöt saatiin petoksella maksamaan Kulmunin koulutukset.

Petoksesta ja virkarikoksesta epäillään yhtä virkamiestä.

Koulutukset maksoivat valtiovarainministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Valtiovarainministeriö maksoi koulutuksista 26 329 euroa, ja työ- ja elinkeinoministeriö 29 884 euroa.

Lue myös:

Esitutkinta Katri Kulmunin koulutuksista valmistui, Kulmunia ei epäillä – Poliisi: Virkamies sai petoksella ministeriöt maksamaan koulutukset

Tarkastusraportti: Kulmunin avustaja tilasi koulutuksia kertomatta hallinnolle ja Tekir laskutti koulutukseen liittyvästä työstä, josta Kulmuni kiistää tienneensä

Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä, jatkaa keskustan johdossa – puolue valitsee sunnuntaina uuden ministeriehdokkaan

Voit keskustella aiheesta 23.6. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle