Hyppää sisältöön

Nuorille ympäristöaktivisteille syytteet majesteettirikoksesta Kambodžassa – rangaistuksena jopa 10 vuoden vankeus

Kambodžassa on viime vuosina tuomittu muitakin hallinnon toimia arvostelevia ympäristöaktivisteja vankeuteen. Kriitikoiden mukaan uusi majesteettirikoslaki on vain keino hiljentää toisinajattelijoita.

Phnom Penhin oikeustalo kuvattuna viime helmikuussa. Kuva: Kith Serey / EPA

Kolme 22–32-vuotiasta ympäristöaktivistia pidätettiin viime viikolla Kambodžassa syytettynä kuninkaan loukkaamisesta ja vehkeilystä hallitusta vastaan, kertovat kansainväliset uutistoimistot. Joidenkin lähteiden mukaan myös neljäs aktivisti on saanut syytteet.

Maan pääkaupungin Phnom Penhin käräjäoikeuden syyttäjä vahvisti uutistoimistoille aktivistien syytteet, mutta ei selventänyt miten lakeja on rikottu.

– Poliisin keräämä todistusaineisto loukkaa kuningasta, syyttäjä kommentoi Reutersille.

Majesteettirikossyytteet ovat yleisiä naapurimaa Thaimaassa, mutta Kambodžassa ne ovat verrattain harvinaisia. Mikäli aktivistit todetaan syyllisiksi, heitä odottaa viidestä kymmeneen vuotta kestävä vankeusrangaistus.

Mother Nature -kansalaisjärjestön aktivistit pidätettiin sen jälkeen, kun he dokumentoivat jätteiden laskemista Tonle Sap -jokeen Phnom Penhissä.

Lain tarkoitus herättää kritiikkiä

Kansalaisjärjestön perustaja, espanjalainen Alejandro Gonzalez-Davidson sanoo pitävänsä syytteitä täysin tekaistuina.

Majesteettirikos lisättiin Kambodžassa rikoslakiin vuonna 2018. BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan arvostelijat näkevät uuden lainsäädännön hallinnon keinona hiljentää toisinajattelijoita.

Aktivistien pidätys ja syytteet on jo ehditty tuomita BBC:n mukaan laajasti. Muun muassa Yhdysvaltain suurlähettiläs ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Aasian-edustaja ovat ilmaisseet huolensa asiassa.

Asiaan on ottanut kantaa myös Ruotsin suurlähetystö Kambodžassa, joka kirjoittaa Twitterissä, että nuorten aktivistien kohtelu on vakava huolenaihe.

Uutistoimisto AFP kertoo, että kerta ei ole ensimmäinen. Kambodžassa on kuluneen vuosikymmenen aikana uhkailtu, pidätetty ja jopa surmattu ympäristöaktivisteja, jotka ovat vastustaneet hallituksen ympäristölle haitallisia toimia.

Esimerkiksi toukokuussa kolme saman ympäristöjärjestön aktivistia tuomittiin noin puolentoista vuoden vankeusrangaistuksiin. Syynä tuomioihin oli rauhanomaisen mielenosoituksen järjestäminen pääkaupungissa sijaitsevan järven säilyttämisen puolesta.

Lue lisää:

Kambodžan metsäkadon seuraus – suuria hämähäkkejä ei riitä syötäväksi

Kambodžan johtaja Hun Sen hyökkää maan oppositiota vastaan – Ruotsi uhkaa laittaa suhteet jäihin

Suosittelemme sinulle