Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Historiallinen sote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa – katso täältä, miten kansanedustajat äänestivät

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus eli sote hyväksyttiin eduskunnassa äänin 105-77. Jutun grafiikasta näet, miten äänet eduskunnassa jakautuivat.

Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen äänin 105-77
Ari Hakahuhta,
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Useiden hallitusten voimin yritetty sote-uudistus on viimein hyväksytty.
  • Yksikään hallituspuolueen edustaja ei äänestänyt uudistusta vastaan. Uudistukseen penseästi suhtautuneet vihreiden edustajat olivat poissa äänestyksestä.
  • Tiedon siitä, miten yksittäiset kansanedustajat äänestivät, näet taulukosta jutun lopusta.

Pitkälti toista vuosikymmentä valmisteltu sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus eli sote on saanut viimeisen sinetin eduskunnan suuren salin äänestyksessä. Keskiviikkona iltapäivällä eduskunta äänesti sote-uudistuksen hyväksymisen puolesta.

Sote-uudistus hyväksyttiin äänin 105-77. Poissa oli 17 kansanedustajaa.

Äänestystulos tarkoittaa historiallista muutosta, jossa terveydenhoidon, sosiaalipalvelujen ja pelastustoimen järjestäminen siirtyy kunnilta hyvinvointialueille eli maakuntatasolle vuoden 2023 alussa.

Yksikään hallituspuolueen edustaja ei äänestänyt uudistusta vastaan ja yksikään oppositiopuolueen edustaja ei tukenut uudistusta.

Hallituspuolueiden riveissä erityisesti vihreissä on ollut epäilyjä uudistuksen suhteen. Vihreiden edustajista viisi oli poissa äänestyksestä.

Vihreistä kansanedustajat Inka Hopsu, Mari Holopainen ja Heli Järvinen kertoivat etukäteen, etteivät aio äänestää sote-uudistuksen puolesta.

Jutun lopusta näet, miten yksittäiset kansanedustajat äänestivät.

Kokoomusedustaja vaati vielä selvyyttä soten perustuslainmukaisuuteen

Matkaan tuli viime metreillä mutka, kun perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) vaatii eduskunnan puhemieheltä varmistusta, että kaikki perustuslakivaliokunnan vaatimukset on kirjattu lopulliseen lakiesitykseen ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön.

Puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ilmoitti saaneensa eduskunnan virkajohdolta selvityksen, että perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset on tehty ja ne ovat perustuslain mukaisia.

– Näin ollen sote-uudistuksen käsittely etenee tänään klo 14 pidettävässä täysistunnossa, Vehviläisen tiedotteessa sanottiin.

Eduskunta äänesti sotesta juuri sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta.

Ylen erikoislähetyksessä soten ratkaisun hetkiä analysoivat politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta ja erikoistoimittaja Tiina Merikanto. Haastateltavina muun muassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.), vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ja kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho. Kuva: Yle Areena

Häkkänen vaati, että puhemies Anu Vehviläinen varmistaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt kaikki perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset. Huoli koskee kuntien tekemien ostosopimusten mitätöintiä, esimerkiksi Lapin Länsi-Pohjan sairaalan ostopalvelusopimusta.

Antti Häkkänen epäili aamupäivällä viestipalvelu Twitterissä, että perustuslakivaliokunnan edellyttämää ostosopimusten mitätöinnin kynnyksen nostamista eli ostosopimusten mitätöinnin tekemistä vaikeammaksi hallituksen sote-esitykseen verrattuna ei ole tehty riittävän selvästi.

Markus Lohi: Muutokset tehty, ei ota suoraan kantaa politikointiin

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohen mielestä perustuslakivaliokunnan huomautukset otettiin huomioon, kun laki viimeisteltiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunta on huomioinut perustuslakivaliokunnan lausunnon ja tehnyt lakiin asianmukaiset pykälämuutokset ja perustelut.

Lohi muistuttaa, että lakiesityksen sisältö on jo ratkaistu eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä ja hyväksytty. Keskiviikkona äänestettiin lakiesityksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

– Omat ajatukseni ovat enemmän tulevaisuudessa ja siinä, että voimme maakunnissa ryhtyä rakentamaan hyvinvointialueita ja parempia palveluja suomalaisille, Markus Lohi sanoo.

Markus Lohi ei halua arvella, onko perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajan Antti Häkkäsen vaatimus eduskunnan puhemiehelle opposition politikointia perustuslakihuoleksi naamioituna.

– En ota kantaa. Jokainen voi varmasti päätellä, mistä on kysymys, jos asia nostetaan esille vasta sen jälkeen, kun lakiesityksen sisältö on päätetty eduskunnassa, Lohi muotoilee.

Taulukkoa ladataan

Juttua täsmennetty 24.6.2021 klo 10.07: kolmanteen kappaleeseen lisätty sosiaalipalvelut ja pelastustoimi.

Voit keskustella sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta sotesta torstaihin 24.6.2021 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta jutun lopussa.

Katso lisää:

Oppositio höykytti hallituksen sote-mallia ja moitti sitä isoille kaupungeille vahingolliseksi – keskusta kokoomukselle: Te olette patavanhoillisia suurissa uudistuksissa

Eduskunta aloitti sote-äänestykset – hallituspuolueissa kolme vihreää kipuilee, puolueella ei ryhmäkuria

Analyysi: Kun Marinin hallitus ymmärsi riisua sote-uudistuksen luurangoksi, alkoi tapahtua – mutta todellisuus paljastuu vasta käytännössä

Suosittelemme