Hyppää sisältöön

Herkästi leviävää deltavarianttia valuu nyt Venäjältä Suomeen – THL:n mukaan suureen huoleen ei ole syytä

Varmistuneet deltavariantit on sekvensoitu kesäkuun alussa Nuijamaan raja-asemalla otetuista näytteistä. EM-kisaturisteilla todettujen tartuntojen osalta ei vielä tiedetä, onko niissä kyse virusmuunnoksesta. Deltavarianttia on nyt Venäjällä paljon.

Eksote järjestää Nuijamaan rajanylityspaikalla terveystarkastuksia, joihin kuuluu myös koronatestaus. Tällä hetkellä terveystarkastukset ovat pakollisia. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Etelä-Karjalassa otetuista koronavirustesteistä on löytynyt Intian virusmuunnosta eli deltavarianttia.

Löydökset ovat varmistuneet kesäkuun alussa Nuijamaan raja-asemalla otetuista koronatesteistä. Ne eivät liity Pietarissa pelattujen jalkapallon EM-kisojen rajaliikenteeseen.

– Näytteiden sekvensointi kestää pari viikkoa. EM-kisaturistien koronatesteistä mahdollisesti löytyvät virusmuunnokset varmistuvat myöhemmin, sanoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten tartuntataudeista vastaava lääkäri Ville Verta.

Suomen ja Venäjän rajaliikennettä vilkastuttaneista Suomen EM-otteluista jälkimmäinen pelattiin Pietarissa maanantaina kesäkuun 21. päivänä.

Kymenlaaksosta Vaalimaan kautta kotiin palanneilla kisaturisteilla on todettu koronavirustartuntoja viime viikolla, ja uusimmat tartunnat todettiin viime yönä. Valtaosa tartunnan saaneista asuu Kymenlaakson ulkopuolella.

– Meillä ei ole tietoa siitä, kuinka paljon kisaturisteja on tästä meidän alueelta, ja paljonko jatkaa matkaa muualle kotikuntaansa, sanoo Eksoten tartuntataudeista vastaava Verta.

Etelä-Karjalan tuoreimmat koronatartunnat rajan yli tulleita

Maanantaina Etelä-Karjalassa todettiin yhdeksän uutta koronatartuntaa. Niistä lähes kaikki liittyvät rajaan ja matkailuun.

– Joko ne ovat suoraan Venäjän puolelta tulleita, perheen sisäisiä jatkotartuntoja tai ne on todettu kausityöntekijöillä, jotka tulevat Suomeen tästä kaakkoisrajan yli tai Helsinki-Vantaan lentokentän kautta, Verta kertoo.

Kausityöntekijöitä on tullut Ukrainasta, missä koronatilanne on huono. Mahdollisten deltavarianttien osuus positiivisista testituloksista selviää sekvensoinnissa, joka vie pari viikkoa.

– Meillä on vahva epäily siitä, että rajalla otetut näytteet tulevat osoittautumaan deltavarianteiksi, sanoo Etelä-Karjalan alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Muualla Suomessa saatujen kokemusten perusteella Intian virusmuunnos eli deltavariantti leviää erittäin herkästi. Se on aiheuttanut alkukesästä epidemian muun muassa Kanta-Hämeessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan isompaan huoleen ei ole syytä Venäjältä tulleista uusista tartunnoista huolimatta.

THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava kertoo, että Ison-Britannian terveysviranomaisten julkaisemien tutkimustulosten perusteella jo yksi rokotus antaa suojaa delta-variantin aiheuttamia tartuntoja vastaan ja hyvän suojan vakavaa tautia vastaan.

Suosittelemme sinulle