Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa demokraatit suunnittelevat komitean perustamista tutkimaan kongressin hyökkäystä republikaanien vastustuksesta huolimatta

Verkkolehti Politicon mukaan nyt todennäköisesti perustettava komitea ei vaadi republikaanien hyväksyntää. Republikaanit torppasivat komitean muodostamisen mahdollistavan lain toukokuun lopussa.

Presidentti Donald Trumpin kannattajat valtasivat kongressin tammikuun 6. päivä. Nyt demokraatit ovat perustamassa komiteaa tutkimaan tapahtumia republikaanien vastustuksesta huolimatta. Kuva: EPA

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kertoo tällä viikolla, tuleeko hän muodostamaan uuden komitean tutkimaan loppiaisen kongressin hyökkäystä, kertovat uutistoimistot.

Pelosin apulaiskansliapäällikkö Drew Hammill selvensi asiaa Twitterissä (siirryt toiseen palveluun)sen jälkeen, kun julkisuuteen oli tullut tietoa, että komitea tullaan perustamaan.

– Selvennykseksi tämän illan ohjaus- ja toimintakomitean kokouksesta. Puhemies Pelosi kertoi (komitean) jäsenille, että hän suunnittelee ilmoittavansa tällä viikolla aikooko hän perustaa komitean. Ensisijaisesti hän kannattaa kahden puolueen komissiota, jonka republikaanit ovat estäneet, Hammill kirjoitti.

Pelosi kertoi asiasta demokraattijohtajien yksityisessä kokouksessa tiistaina. Jo aiemmin tässä kuussa Pelosi sanoi, että hyökkäys tullaan tutkimaan. Tarkoituksena oli perustaa puoluerajat ylittävä, riippumaton komitea, mutta toukokuun lopussa republikaanit estivät lain, jonka myötä komitea olisi perustettu.

Verkkolehti Politicon (siirryt toiseen palveluun)mukaan nyt todennäköisesti perustettava komitea ei vaadi republikaanien hyväksyntää, mutta puolueella tulee olemaan jonkinlainen sananvalta prosessissa. Pelosi ei ole paljastanut, kuka tulevaa komiteaa tulisi johtamaan.

Yli 30 republikaaniedustajaa ja kuusi republikaanisenaattoria kannatti tuolloin komission perustamista, mutta se ei riittänyt lain läpi menoon.

– Emme voi odottaa enää pidempään, vaan tulemme viemään asiaa eteenpäin, Pelosi sanoi aiheeseen liittyen kesäkuun puolivälissä.

Presidentti Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät tammikuun kuudes päivä kongressiin. Hyökkäyksissä kuoli seitsemän ihmistä, joista yksi oli poliisi. Lisäksi yli 140 ihmistä loukkaantui.

Mielenosoittajat ottavat yhteen poliisin kanssa Yhdysvaltain kongressilla 6.1.2021
Video kertoo tapahtumakulun Capitolilla - näin turvakamera, poliisikamera ja mielenosoittajia seuranneet kuvaajat tallensivat kongressin valtausta 6.1.2021

Republikaanit vastustavat hyökkäyksen tutkimista

Monet republikaanit ovat ilmoittaneet, että asia tulisi jättää tutkimatta ja mennä eteenpäin. Vastaamattomia kysymyksiä roikkuu kuitenkin edelleen ilmassa. Esimerkiksi se, kuinka asiaan ei osattu varautua ja mikä oli Trumpin rooli ennen hyökkäystä ja sen aikana.

Republikaanien ryhmänjohtaja Mitch McConnell sanoi toukokuun lopussa, että komiteaa ei tarvita, koska kaksi senaatin valiokuntaa järjestää loppiaisen tapahtumiin liittyviä kuulemisia. McConnellin mielestä demokraatit haluavat tutkintakomitean vain voidakseen pelotella äänestäjiä seuraavissa vaaleissa.

Jotkut republikaanit ovat jopa pyrkineet vähättelemään väkivallantekoja. On muun muassa sanottu, että hyökkääjät näyttivät turisteilta, ja että hyökkäyksessä poliisin ampumaksi joutunut Ashli Babbitt "teloitettiin".

Viime viikolla 21 republikaania äänesti sitä vastaan, että Capitolin ja Washingtonin metropolin poliiseja olisi palkittu kunniamitalein palveluksistaan loppiaisen tapahtumissa.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Kongressihyökkäyksen selvitys estettiin – perjantain suurin voittaja oli vaalit hävinnyt Trump(29.5.)

Piittaamattomuus tiedustelutiedosta, epäkelpoja varusteita – Raportin mukaan Capitolin poliisi oli useiden virheiden takia varautumaton tammikuun hyökkäykseen(14.4.)

Washingtonin poliisipäällikkö: “Kapinallishyökkäyksen luulisi olevan puhelinsoiton väärti” – Viranomaiset syyttelevät toisiaan USA:n kongressihyökkäyksen selvittelyssä(23.3.),

Uutista päivitetty klo 3.21: Puhemies Pelosi kertoo tällä viikolla, tuleeko hän perustamaan komitean, ei suoraan sitä, että hän perustaa komitean.

Suosittelemme sinulle