Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tiistain ukkosmyräkästä nelisensataa pelastustehtävää Pohjois-Pohjanmaalle – laajimmat vahingot Koillismaalla

Taivalkoskella, Pudasjärvellä ja Kuusamossa oli tiistai-iltana useita kymmeniä ukkoskuuroihin liittyviä tehtäviä. Pelastuslaitokset raivasivat koko laajan Pohjois-Pohjanmaan alueelta tielle ja rakennusten tai autojen päälle kaatuneita puita. Myös valaisinpylväitä tuli nurin ja rakennusten kattoja repesi.

Pelastuslaitos Oulu-Koillismaan paloauto hälytysvalo päällä
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksella oli johtokeskuksen keskiviikkoaamuna antaman tiedon mukaan reippaasti yli kolmesataa tehtävää tiistai-iltana. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Hanna Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukkosrintaman tuoma myräkkä aiheutti tiistaina laajalti vahinkoja Pohjois-Pohjanmaalla varsinkin Oulusta itään päin ulottuvalla alueella.

Salamoiden aiheuttamia tulipaloja epäillään syttyneen, samaan aikaan pelastuslaitoksella oli hoidettavanaan myös joitakin liikenneonnettomuuksia.

Voimakkaimmillaan ukkospuuskat olivat Koillismaalla alkuillasta alkaen. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksella oli illan aikana yli 300 tehtävää koko alueella. Jokilaaksojen alueella tehtäviä oli noin 50 kello 14 lähtien.

Taivalkoskella, Pudasjärvellä ja Kuusamossa oli tiistai-iltana jokaisessa kunnassa useita kymmeniä ukkokuuroihin liittyviä tehtäviä.

Ukkosmyräkkävahinkoja raivattiin ensin loppuiltapäivästä Muhos–Vaala linjalla. Koillismaalle tuli jo kello 17 jälkeen useita vahingontorjuntatehtäviä, muun muassa teille ja sähkölinjoille kaatuneiden puiden vuoksi.

Esimerkiksi Kuusamossa vahingot olivat laajat. Sähköttä oli alkuillasta noin 1 300 taloutta. Kuusamossa useilta teiltä raivattiin kaatuneita puita. Puhelin- ja tietoliikenneyhteyksissä oli katkoksia.

Taivalkoskella ukkosrintaman mukanaan tuomia tuhoja oli muun muassa Kylmäluoman retkeilyalueella.

Koska ukkosrintama nousi lännestä, oli Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella jo iltapäivällä kello 14 jälkeen kiireistä aikaa. Pelastusviranomaiset kävivät raivaamassa muun muassa revenneitä kattoja. Lisäksi tehtävä oli poistaa tielle sekä rakennusten ja sähkölinjojen päälle kaatuneita puita. Oulaisissa puu kaatui henkilöauton päälle. Siikalatvalla Piippolan suuntaan menevä tie suljettiin, kun sille kaatui katuvalaisinpylväitä.

Ukkosrintama vaikutti myös junaliikenteeseen Kontiomäen ja Oulun välillä, kun kaatuneet puut aiheuttivat sähköratavaurion. Henkilöjunat korvattiin linja-autoilla.

Suosittelemme