Hyppää sisältöön

Katso miten rajuilma tuhosi metsää ja runteli retkeilyalueen – Koillismaalla ja Kainuussa poikkeukselliset tuhot

Tiistain ukkosrintaman tuulet tuhosivat metsää, rakennuksia, sähkölinjoja ja Taivalkosken maamerkkinä olleen valtavan kuusen. Kainuussa sähkölinjan tuho on harvinainen. Koillismaalla pelastuslaitos oli keskiviikkona täystyöllistetty.

Rajuilma tuhosi sähkölinjan kahden kilometrin matkalta
Rajuilma tuhosi sähkölinjan kahden kilometrin matkalta
Tekijät

Tiistai-illan Paula-rajuilma jätti jälkeensä paljon tuhoa Koillismaalla ja Kainuussa. Myrsky-nimeä Paula ei saanut, koska keskituulet eivät yltäneet myrskyksi.

Ukkosrintama vei sähköt Kainuussa enimmillään noin 7 000 asiakkaalta ja Pudasjärvellä, Taivalkoskella ja Kuusamossa oli myös tuhansia sähköttömiä. Keskiviikkona selvisi, että Kainuussa osa joutuu olemaan ilman sähköjä pidempään.

Suomussalmen ja Puolangan rajalla, Suolijärven alueella, sähkölinjaa on vaurioitunut noin kahden kilometrin matkalta. Koko linja joudutaan rakentamaan paikan päällä uudelleen.

Monet korjauskohteet ovat hankalissa paikoissa. Kuva: Kajave

Sähköverkkoyhtiö Kajaven käytönjohtaja Marko Manninen sanoo näin ison vaurion olevan harvinainen. Viime kesänä jouduttiin Uuno-myrskyn jäljiltä uudelleenrakentamaan linjoja, mutta ei kuitenkaan kilometrejä.

Korjaustyö vie Mannisen arvion mukaan helposti muutaman vuorokauden. Ensin pitää raivata puusto motolla. Paikallepääsy on myös hankalaa, koska tiet ovat huonossa kunnossa. Korjaajat näkevät tuhon laajuuden vasta sitten, kun puut on raivattu sähkölinjoilta.

Puolangan elinkeinopäällikkö Heikki Kanniainen kertoo, että rajuilma teki henkistä ja aineellista vahinkoa. Kuva: Puolangan kunta / Heikki Kanniainen

Puolangan kunnan elinkeinojohtaja Heikki Kanniainen kävi tarkastamassa tuhoja keskiviikkona. Kanniainen kertoo rajuilman tehneen vahinkoja pitkin pohjois-Puolankaa. Kunnan rajalla olevalla Suolijärvellä on Kanniaisen mukaan paikoin totaalinen tuho.

– Puhutin ihmisiä, kyläläiset olivat raivanneet eilen tiet, että pääsivät kulkemaan. Tiet olivat puoliksi tukossa, mutta autolla pääsi kulkemaan, Kanniainen summaa.

Koillismaalla ihmisiä motissa

Pelastuslaitos on ollut täystyöllistetty Koillismaalla tuulituhojen takia ja henkilökuntaa on hälytetty vapailta töihin. Oulu–Koillismaan pelastuslaitoksen alueella tehtäviä oli tiistai-iltana yli kolmesataa.

Kuusamossa eniten vaikeuksia aiheuttavat pienemmille teille kaatuneet puut. Eri paikoissa motissa oli aamupäivällä yhteensä 10–15 ihmistä, joihin on saatu yhteys, kertoo apulaispalopäällikkö Ari Virtanen. Hän arvioi, että motit saadaan purettua keskiviikon aikana tai viimeistään huomenna. Henkilövahinkoja ei ole tiedossa.

Myrsky teki tuhoja myös Rokuan kansallispuistossa Pohjois-Pohjanmaalla. Kuva: Joonas Vimpari / Metsähallitus

Virtanen pitää tiistain rajuilmaa ja sen aiheuttamia ongelmia poikkeuksellisina. Hän arvioi, että pahimmat tilanteet saadaan selvitettyä ennen juhannusta mutta sähkökatkoja saattaa olla vielä viikonloppunakin.

"En muista, että tällaista olisi tapahtunut"

Paula-rajuilma riehui pahasti muun muassa Taivalkoskella Kylmäluoman retkeilyalueella, joka on jouduttu tuhojen takia sulkemaan. Avaamisesta ei ole toistaiseksi tietoa.

– Alueen yrittäjältä tuli viesti, että juhannus on ainakin peruttu, Metsähallituksen luontopalveluiden puistonjohtaja Sari Alatossava sanoo.

Puita on kaatunut Kylmäluoman retkeilykeskuksen alueella runsaasti esimerkiksi rakennusten päälle. Kuva: Pekka Veteläinen / Metsähallitus

– Sain tiedon, että paristakymmenestä rakennuksesta vain muutama olisi säästynyt puilta. Vauriot ovat eriasteisia. En muista, että tällaista olisi tässä mittakaavassa tapahtunut aiemmin. Tuho iski rakennetulle alueelle.

Metsähallitus kartoittaa Kylmäluoman alueella edelleen vahinkojen laajuutta ja selvittää muun muassa sitä, missä kunnossa reitit ovat.

– Reiteilläkin on varmasti paljon kaatuneita puita, mutta niiden tuhojen selvittely vie oman aikansa.

Retkeilyreiteillä riittää raivattavaa. Kuva: Pekka Veteläinen / Metsähallitus

Jalavan kaupan kuuluisa kuusikin kaatui

Taivalkosken ja Jalavan kaupan maamerkkinä tunnettu kuusi on kestänyt historiansa aikana monet myrskyt, mutta Paula-rajuilma koitui sen kohtaloksi.

Jalavan kauppa on perustettu Taivalkoskelle 1883. Tänä vuonna kauppa täyttää 138 vuotta ja kuusi on seissyt kaupan pihassa koko sen historian ajan.

Valtavan kuusen kaatuminen muuttaa Jalavan kaupan ympäristön maiseman. Kuva: Laura Jalava

Viidennen polven kauppias Mikko Jalava kertoo, että viimeiset 10–15 vuotta puu on toimittanut kenties Suomen korkeimman joulukuusen virkaa. Tarkkaa pituutta hän ei osaa kuuselle antaa.

– Jos joku joulu on käynyt niin, että valot ovat jostain syystä sammuneet, niin kyläläiset ovat tiukanneet kovasti, että milloin valot saadaan takaisin.

Jalava on käynyt katsomassa kaatunutta kuusta ja harmittelee, kun terve puu kaatui juurineen. Hän olisi mielellään katsellut kuusta seuraavatkin vuosikymmenet.

– Historiallinen tapaus tämä kylällä on.

Myös Taivalkosken hautausmaalla tuuli teki tuhojaan. Kuva: Saija Kallunki

Suosittelemme sinulle