Hyppää sisältöön

Ripuli riivaa nyt erityisesti pikkulapsia – Keski-Suomen keskussairaalan lastenosasto täyttynyt pienistä potilaista

Keski-Suomessa on liikkeellä ripulitautia. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan taudin aiheuttajaa selvitetään parhaillaan.

 Tuttipullo .
Nyt liikkeellä oleva ripulitauti on sairastuttanut erityisesti pieniä lapsia. Kuvituskuva. Kuva: AOP
Heli Kaski
Avaa Yle-sovelluksessa

Keski-Suomessa monet, erityisesti pienet lapset ovat sairastuneet viime viikosta alkaen ripuliin. Ripulia on esiintynyt lisääntyvästi eri puolilla maakuntaa ja Keski-Suomen keskussairaalan lastenosasto on täyttynyt oireilevista lapsista.

Taudin oireita ovat kuume, ripuli ja osalla myös oksentelu. Keski-Suomen keskussairaalan lastenosastolla on huomattu myös, että tautiin voi liittyä pieni määrä verta ulosteessa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan taudin aiheuttajaa selvitetään parhaillaan.

Sairaanhoitopiirin muistuttaa, että nesteytys on ripulipotilaan tärkein hoito. Myös helteet lisäävät nesteytyksen tarvetta.

Ripulipotilaalle voi antaa kuumelääkettä ja päivystykseen on syytä lähteä, jos lapsi on selvästi huonokuntoinen eikä nesteytys onnistu. Vanhempien on tärkeää seurata lapsen vointia.

– Apteekista saatavat nesteytysliuokset ovat hyviä itsehoitotuotteita. Terveet lapset kestävät ongelmitta päivän vajaalla nesteytyksellä, sanoo lastenosaston ylilääkäri Ole Andersen.

Päivystykseen kannattaa lähteä herkästi, jos sairastunut lapsi on alle kuuden kuukauden ikäinen, lapsella on vaikea perussairaus, lapsen virtsamäärät vähenevät ja lapsi on hyvin voipunut.

Ennen päivystykseen lähtöä sairaanhoitopiiri kehottaa soittamaan päivystysapunumeroon 116 117, jos oma terveysasema on kiinni.

Suosittelemme sinulle