Hyppää sisältöön

"Mustin päivä Hongkongin median vapaudelle" – Turvallisuuslain kohteeksi joutunut Apple Daily -lehti lopettaa toimintansa

Hongkongin viranomaiset jäädyttivät viime viikolla Apple Dailyn varat kansallisen turvallisuuden lain perusteella. Demokratiavaatimuksia kannattaneen lehden perusti liikemies Jimmy Lai vuonna 1995.

Apple Daily -lehden numeroita pakattiin Hongkongissa 22. kesäkuuta. Kuva: Miguel Candela / AOP

Kiinan erityisalueen Hongkongin lehdistönvapaus sai vakavan iskun, kun demokratiavaatimuksia tukenut Apple Daily -lehti ilmoitti julkaisevansa torstaina viimeisen numeronsa.

– Apple Dailyn pakkosulkeminen on mustin päivä median vapaudelle Hongkongin lähihistoriassa, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi.

Lehden sulkeminen on jälleen yksi merkki siitä, kuinka Kiinan kommunistipuolue kiristää otettaan erityisalueesta.

Lehden perusti vuonna 1995 liikemies Jimmy Lai.

Hongkongin viranomaiset ovat syyttäneet lehteä kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta. Viime viikolla poliisit tekivät ratsian lehden toimitukseen, pidättivät työntekijöitä ja määräsivät lehden varat jäädytettäviksi.

Demokratialiikettä tukeva mediamoguli

Jimmy Lai saapui Manner-Kiinasta Hongkongiin 12-vuotiaana salakuljetettuna kalastusveneellä. Hän teki omaisuutensa vaatekauppiaana.

Opiskelijamielenosoituksen väkivaltainen tukahduttaminen Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä vuonna 1989 herätti Lain vastustamaan Kiinan kommunistipuolueen valtaa.

Hän siirtyi vaatealalta mediabisnekseen. Lain Apple Daily valtasi nurkan Hongkongin kilpailluilta mediamarkkinoilta olemalla röyhkeämpi ja äänekkäämpi kuin kilpailijansa.

Lehti yhdisti populistista oikeistopolitiikkaa seksiä, julkkiksia ja skandaaleja tihkuvaan sisältöön.

Jimmy Lai kävi myös brutaalia hintasotaa kilpailijoitaan vastaan. Parhaimmillaan Apple Dailyn painos nousi 400 000 numeroon päivässä. Lehdestä julkaistiin myös Taiwanin-painos.

Sittemmin painetun median vaikeudet iskivät myös Apple Dailyn levikkiin ja lehden painos laski viime vuosina 80 000 numeroon päivässä Hongkongissa.

Lehti oli kuitenkin tärkeä Kiinan keskusvaltaa uhmaava ääni, kun paine ajoi Hongkongin mediaa itsesensuuriin.

Turvallisuuslaki koitui kohtaloksi

Kun Hongkongin demokratialiike voimistui vuodesta 2014 eteenpäin, Jimmy Laista tuli Pekingin silmissä kansan vihollinen numero yksi. Apple Daily tuki myös laajoja ja rajuja demokratiamielenosoituksia vuonna 2019.

Apple Dailyn kohtaloksi koitui Hongkongin uusi turvallisuuslaki.

73-vuotias Lai oli ensimmäisiä tunnettuja demokratia-aktivisteja, joita vastaan nostettiin syyte uuden lain perusteella.

Lai on nyt vankilassa demokratiamielenosoituksiin osallistumisesta.

Viime viikolla viisi lehden johtohenkilöä pidätettiin ja lehden varat jäädytettiin. Ilman varoja lehden toiminta kävi mahdottomaksi ja päätöstä lehden kohtalosta odotettiin viimeistään perjantaina.

Keskiviikkona lehden kolumnisti pidätettiin turvallisuuslain takia, ja lehden johto ilmoitti, että torstain numero on viimeinen. Myös lehden internetsivut lopettavat toimintansa.

– Kiitokset kaikille lukijoille, tilaajille, mainostajille ja hongkongilaisille 26 vuodesta suunnatonta rakkautta ja tukea. Tässä me sanomme näkemiin, pitäkää huolta itsestänne, Apple Daily sanoi verkkosivuillaan.

Lehden lopettamisesta ilmoitettiin samana päivänä, kun Hongkongissa alkoi ensimmäinen oikeudenkäynti uuden turvallisuuslain pohjalta.

24-vuotiasta Tong Ying-kitiä syytetään kahdesta rikoksesta, terrorismista ja separatismin lietsonnasta. Hänen syytetään ajaneen moottoripyörällä poliisien joukkoon Hongkongin vapauttamista kannattavan protestilipun kanssa.

Suosittelemme sinulle