Hyppää sisältöön

Ukkosrintama katkaisi sähköt lähes 30 000 Järvi-Suomen Energian asiakkaalta – "Rintaman rajuus oli kova"

Lounaasta saapunut ukkosrintama jätti jälkeensä tuhansia sähköttömiä talouksia Etelä-Savossa. Heti kovimpien tuulien jälkeen häiriökartalla oli lähes 30 000 sähkötöntä asuntoa.

Myrsky kaatoi jykevän kuusen Juvalla maatalon pihapiiristä. Kuva: Petri Vironen / Yle

Viat ovat todennäköisesti linjoille kaatuneiden puiden aiheuttamia. Käytännössä ilman sähköä on iltaseitsemältä joka neljäs verkkoyhtiön asiakas.

– Käytännössä tilanne on sellainen, että ollaan odoteltu, että rintama puhaltaa ohi. Miehiä on maastossa rajaamassa sähkönjakelua erottimilla, sanoo kunnossapitopäällikkö Juuso Ruottinen Järvi-Suomen Energialta.

Sähköttömien talouksien määrä kasvoi aluksi varsin suureksi siitäkin syystä, että vika-alueille ei yritettykään laittaa sähköjä väkisin päälle.

– Kun tämä tuli tuli kovana ukkosmyrskynä, niin pidimme tarkoituksella sähköttömänä alkuvaiheessa, jotta räpsyminen ei hajoita laitteita.

Kaatunut kuusi pihapiirissä. Kuva: Joel Puhakainen

Odotettu, mutta raju

Järvi-Suomen Energian käyttöpäällikkö Juuso Ruottinen kertoo, että tilanteeseen varauduttiin.

– Salpausselkä ilmeisesti kasasi rintamaa ja se purkautui sitten tänne. Rintaman rajuus oli kova.

Maastossa on kymmenkunta toimihenkilöä ja noin kahdeksankymmentä asentajaa.

– Olemme varautuneet niin, että kopterit tulevat varmuuden vuoksi aamulla, mutta toivottavasti yön aikana saadaan mahdollisimman paljon sähköjä palautettuja.

– Onneksi on valoisa kesäyö, Ruottinen päättää.

Joel Puhakaisen maatalon pihapiiristä ukkosmyrsky kaatoi kaksi jykevää kuusta. Kuva: Petri Vironen / Yle

Pelastuslaitoksella on riiittänyt kiirettä

Etelä-Savon pelastuslaitokselle ukkosrintama toi merkittävän määrän tehtäviä. Vahingontorjuntatehtävien määrä on noussut yli sataan. Pelastuslaitos suorittaa tehtäviä kiireellisyysjärjestyksessä, koska tehtäväjono on ruuhkautunut.

Tehtäviin on kuulunut muutama tulipalo, mutta pääasiassa kyseessä on kaatuneiden puiden aiheuttamia vahingontorjuntoja. Pelastuslaitokselta muistutetaan, että se ei raivaa puita, jotka eivät aiheuta lisävaaraa.

Tehtävissä on kiinni yli 10 yksikköä ja lähes 100 henkilöä.

Pelastuslaitoksella ei ole tiedossa myrskyn aiheuttamia henkilövahinkoja.

Suosittelemme sinulle