Hyppää sisältöön

Maakaapelikela oli jo pihassa odottamassa, kun myrsky vei sähköt – "Metsä on kuin pommituksen jäljiltä", sanoo juvalainen Tuula Pesonen

Ukkosmyräkkä aiheutti Etelä-Savon Juvalla syöskyvirtauksia, jotka kaatoivat vahvojakin puita kuin tulitikkuja. Juvalla sattui tragikoominen tilanne, kun sähköverkon myrskyturvallisempi maakaapelointi lykkääntyi myrskyn vuoksi.

Tiina Pesonen myrskyn riepotteleman metsän laidassa.
Keskiviikkona riehunut rajuilma aiheutti laajoja vahinkoja koko Etelä-Suomen alueella. Kuvaaja: Petri Vironen / Yle, leikkaaja Simo Pitkänen / Yle
Milka Krogerus

Aatuksi nimetty rajuilma riehui Suomessa keskiviikkona 23. kesäkuuta ja vaikka Ilmatieteenlaitos ei luokittele sääilmiötä viralliseksi myrskyksi, olivat ukkospuuskat paikoitellen rajujakin. Pelkästään Etelä-Savossa oli pahimmillaan 30 000 kotitaloutta ilman sähköjä ja aamun koittaessa sähköt olivat poikki yhä tuhansilta.

Juvan Laajaniemellä Tuula Pesoselle tuli keskiviikkoiltana kiire, kun ukkonen osui kohdalle. Matot jäivät ulos, kun Pesonen juoksi sisään pitämään sadetta ja ukkosta.

– Kuulin, kuinka siellä täällä kaatui puuta. Naapurin metsässä kävi syöksyvirtaus ja nyt metsä on kuin pommituksen jäljiltä, Pesonen kuvailee.

Ukkosrintaman kaatamia ja katkomia puita.
Aatu-myräkkä riehui koko Etelä-Savossa ja puuta kaatui niin metsiin, teille, pihoille kuin sähkölinjoillekin. Kuva: Petri Vironen / Yle

Pesonen oli varautunut ukkosmyräkkään vanhasta tottumuksesta: aggregaattiin oli bensaa, moottorisaha oli käyttövalmiina ja kaikki irtotavara oli raivattu pois pihasta.

Tragikoomisinta keskiviikkoisessa myrskyssä on se, että aiemmin samana päivänä tontin nurkalle oli tuotu maakaapelit, jotka sähköyhtiön olisi tarkoitus vetää taloon torstaina. Jos maakaapeli olisi ollut jo keskiviikkona asennettuna, eivät sähköt ehkä olisi katkenneet lainkaan.

– Huomenna pitäisi miesten tulla asentamaan. Jos sitten ensi vuonna olisi paremmin, Pesonen sanoi keskiviikkoiltana tyynesti.

Vaikka tontilla viuhui tuuli ja ukkonen pisti naapurin metsää matalaksi, ei Pesonen omien sanojensa mukaan pelännyt lainkaan.

– Minä rakastan ukkosta. Minua ei pidättele mikään, vaan menen ulos katsomaan!

Tiina Pesonen myrskyn riepotteleman metsän laidassa.
Tiina Pesosen naapuruston metsä muutti muotoaan melkoisesti. Kuva: Petri Vironen / Yle

Rajuin myrsky miesmuistiin

Juvalaisen Joel Puhakaisen pihaan osui kuuden aikaan illalla raju syöksyvirtaus, joka pirstoi satavuotiaat kuuset kuin tulitikut. Myräkän ultrapaikallisuudesta kertoo jo se, että puutarhakalusteet hävisivät tuulen mukana, mutta samassa pihassa ollut kevyt kukkaruukku pysyi paikallaan.

– Kun sisälle päästiin, saman tien hävisi sähköt. Tuntui, että torppa lähtee lentoon. Ja sitten se oli ohi, Puhakainen kuvailee.

Katkenneen puun kanto
Isommatkin puut katkeilivat Aatu-myräkässä kuin tulitikut. Kuva: Petri Vironen / Yle

Puhakaisen pihasta on kaatunut useampia isoja puita, ja omista metsistäkin löytyy myrskytuhoja todennäköisesti vielä torstaina. Tilan lehmät ovat turvassa navetassa ainakin siihen asti, että päästään tarkistamaan, että aitaus on kauttaaltaan ehjänä.

– En ole koskaan näin rajua myrskyä nähnyt. Onneksi pihan vanhimmat ja suurimmat puut on kaadettu. Eilen jo värisytti, että mitä olisi käynyt, jos ne olisivat olleet vielä pystyssä.

Klo 16:56 korjattu Tuula Pesosen etunimi.

Suosittelemme sinulle