Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Venäjän rajan ylittäneillä on todettu yli 80 koronatartuntaa – nyt yritetään tavoittaa ne 800 kisaturistia, jotka jäivät testaamatta

Valtaosa positiivisen koronatestinäytteen antaneista on tullut Suomeen Vaalimaan kautta, joka ruuhkautui tiistai-iltana pahoin EM-kisaturisteista.

Bussiletka raja-asemalla.
Vaalimaan rajanylityspaikan liikenne ruuhkautui tiistai-iltana. Arkistokuva. Kuva: Niklas Joki / Yle
Jasmina Kauta
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän rajan ylittäneiltä EM-kisaturisteilta on löytynyt useita kymmeniä koronatartuntoja.

Vaalimaalla otetuissa koronavirustesteissä on tiistaista alkaen todettu 72 positiivista näytettä.

Lisäksi Nuijamaan kautta rajan ylittäneillä on todettu tiistain ja keskiviikon aikana 14 tartuntaa.

Vaalimaan raja-asema ruuhkautui pahoin tiistai-iltana, kun tuhannet jalkapallon EM-kisoista palanneet turistit saapuivat samaan aikaan rajalle. Bussit ja henkilöautot jonottivat tuntikaupalla pääsyä rajan yli.

Liikenne jumiutui koronatestien vuoksi. Paikalla oli neljä Huslabin koronatestaajaa ja neljä Kymsoten terveysneuvojaa. Lopulta Kymsote päätti luopua testeistä, ja noin 800 kisaturistia pääsi rajan yli testaamatta.

Kahden viikon aikana todetuista Kymenlaakson koronatartunnoista valtaosa on ollut peräisin ulkomailta. Näihin tapauksiin liittyy myös jatkotartuntoja.

Lue lisää: Näin pahasti EM-kisaliikenteen ruuhkahuippu arvioitiin pieleen - tuhansia EM-kisaturisteja oli vastassa neljä koronatestaajaa

Rajalla otettiin Kymsoten infektioylilääkärin Risto Pietikäisen mukaan tiistaina 846 testiä ja eilen 244 testiä.

– Eilen varmaan ehdittiin jo ottaa näytteet kaikilta. Lähinnä nyt huolettaa se, että yritämme saada lähetettyä kuntiin ne vajaan 800 ihmisen tiedot, jotka ylittivät rajan ilman testiä, jotta he menisivät testiin, Pietikäinen kertoo.

Tiedot ovat tällä hetkellä vain paperilapuilla. Ne on joko laitettava sähköiseen muotoon tai joka kuntaan on soitettava erikseen kaikkien tiedot.

Pietikäinen kertoo, että positiivisia koronatuloksia on tulossa myös kunnista näiden tilastojen perusteella.

– Jos bussissa on ollut joku tartuttava, niin kyllä se koko bussi on altistunut, Pietikäinen kertoo.

Testiin olisi mentävä 72 tunnin kuluttua. Pietikäinen on huolissaan siitä, että juhannus estää ihmisiä menemästä testiin. Joko ei tahdota juhannuksena mennä tai testiaikoja ei ole, kun juhannuksena on paikalla vähemmän henkilökuntaa.

– Kymenlaaksossa laboratorionäytteenotto on vaihdellen juhannuksena auki Kotkassa ja Kouvolassa. Toivottavasti ajat riittävät ja toivottavasti ihmiset käyvät testissä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS kertoi keskiviikkoiltana, että tiistaina ja keskiviikkona Vaalimaalla otetuista Husin alueen asukkaiden koronanäytteistä jo 34 on todettu positiiviseksi.

Lue lisää: 800 kisaturistin testaamatta jättäminen oli ainoa mahdollinen ratkaisu – THL:n johtava asiantuntija: "Ovat todennäköisesti saaneet tartuntoja"

Kello 10.19 lisätty Nuijamaan rajanylityspaikan koronatartuntaluvut.

Kello 14.31. Toisin kuin Kymsote aiemmin kertoi, Vaalimaan raja-asemalla oli tiistai-iltana normaalia suurempi resursointi. Paikalla oli neljä Huslabin koronatestaajaa ja neljä Kymsoten terveysneuvojaa. Määrä oli kaksinkertainen normaaliin verrattuna. Tieto päivitetty juttuun.

Kello 15.32. Juttuun päivitetty uusimmat koronatestitulokset ja tieto siitä, että kahden viikon aikana todetuista Kymenlaakson koronatartunnoista valtaosa on ollut peräisin ulkomailta.

Suosittelemme