Hyppää sisältöön

Ihmiset karttelevat Kajaanissa tartunnanjäljitystä ja karanteeneja sakon uhallakin – pandemiapäällikkö kehottaa ilmoittamaan tapaukset poliisille

Kajaanin koronatilannetta hankaloittavat entisestään esimerkiksi teini-ikäiset, jotka karttelevat tartunnanjäljitystä karanteenin ja eristysten pelossa. Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kehottaakin ilmoittamaan poliisille tartuntautilakia rikkovat.

Kajaanissa on havaittu ihmisten karttavan tartunnanjäljitystä etteivät joutuisi karanteeniin. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tanja Heikkonen,
Sanna Kähkönen

Kajaanissa on todettu torstaina yksi uusi koronatartunta. Viime ja tällä viikolla tartuntoja on kertynyt niin paljon, että Kajaani julistettiin tiistaina epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoo ongelmaksi, että teini-ikäiset kaupunkilaiset karttelevat tartunnanjäljitystä karanteenin ja eristysten pelossa. Sama tilanne nähtiin jo talvella Oulussa.

– Ja aikuisiänkin saavuttaneita vastuuttomia kuntalaisia löytyy. Ihmiset rikkovat tartuntautilakia, kun eivät kunnioita karanteeneja. Olen sanonut, että ilmoittakaa poliisille. He voivat määrätä sakot.

Kajaanin poliisi ei ole saanut torstaiaamuun mennessä yhtään ilmoitusta henkilöistä, jotka olivat rikkoneet karanteenimääräystä. Rikoskomisario Tiina Sarparanta sanoo, että jos ilmoitus tulee, ryhtyy poliisi luonnollisesti selvittämään tilannetta sekä mahdollista rikosta ja seurauksia.

– Tällaisessa tapauksessa on syytä epäillä terveydensuojelurikkomusta, josta seurauksena on sakkoa.

Juhannusta suositellaan vietettävän Kainuussa omassa kuplassa samaan malliin kuin muitakin juhlapyhiä viimeisen vuoden aikana. Kainuun soten mukaan erityisesti koronan kiihtymisvaiheessa Kajaania olisi syytä välttää.

– Juhannuksen viettoon Kajaaniin ei pidä tulla, ellei pysty välttämään kontakteja paikallisiin. Vastaavasti juhannuksen viettoon Kajaanista ei pidä lähteä, ellei pysty välttämään kontakteja kohteessa. Omalla porukalla kontakteja välttäen voi edelleen viettää juhannusta terveysturvallisesti, suosittelee Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Suosittelemme sinulle