Hyppää sisältöön

Hongkongissa ihmiset jonottivat satojen metrien letkoissa demokratiamielisen sanomalehden viimeistä painettua numeroa – Kiinan ote alueesta kiristyy

Kauppa kävi kuumana Hongkongin lehtikioskeilla varhain torstaiaamuna. Apple Daily -lehden pakotettu lakkauttaminen merkitsee hongkongilaisille uuden synkemmän aikakauden alkua.

Hongkongin viimeinen riippumaton sanomalehti on lakkautettu - Apple Dailyn viimeistä numeroa jonotettiin läpi yön
Hongkongin viimeinen riippumaton sanomalehti on lakkautettu - Apple Dailyn viimeistä numeroa jonotettiin läpi yön

Jo ennen aamunkoittoa satojen metrien jonot kiemurtelivat torstaina Hongkongin kortteleissa.

Ihmiset jonottivat lehtikioskeille saadakseen käsiinsä demokratiamyönteisen lehden Apple Dailyn viimeisen painetun numeron.

26 vuotta ilmestyneen lehden levikki on ollut normaalisti 80 000 kappaletta. Torstaina puoli yhdeksältä paikallista aikaa lehden kaikki miljoona kappaletta oli myyty.

Ne, jotka jäivät ilman lehteä, yrittivät hankkia sen jälleenmyyjiltä verkossa.

Apple Daily -lehden viimeisen lehden etusivua koristi kuva, jossa ihmisjoukko on kokoontunut toimituksen eteen jättämään jäähyväiset. Etusivulla lukee isoin kirjaimin: ”Tuemme Apple Dailya”. Kuva: Jerom Favre / EPA

Lehden lakkauttamisen taustalla uhkailu ja raha

Seitsemän miljoonan asukkaan Hongkongille riippumattoman uutisjulkaisun lakkauttaminen on isku ja historiallinen hetki.

Viime vuosina sanomalehdestä on tullut yhä suorapuheisempi ja se on avoimesti kritisoinut Kiinan ja Hongkongin viranomaisia kansalaisvapauksien rajoittamisesta.

Lehteä on pidetty jo pitkään piikkinä Kiinan hallinnon ihon alla.

Syy lehden lakkauttamiselle oli sen varojen jäädyttäminen ja johtajien pidätykset.

Lehden omistaja ja perustaja Jimmy Lai on ollut vankilassa joulukuusta lähtien.

73-vuotias Apple Dailyn perustaja ja kansalaisoikeusaktivisti Jimmy Lai sai huhtikuussa kaksi vankeustuomiota laittomaan kokoontumiseen osallistumisesta. Häntä myös epäillään juonittelusta ulkovaltojen kanssa. Kuva: Jerome Favre / EPA

Toimitusjohtaja ja päätoimittaja pidätettiin viime viikolla, kertoo brittiläinen The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Heitä epäillään ulkovaltojen kanssa juonittelusta.

Viranomaiset ovat myös tehneet selväksi, että seuraava isku kohdistuisi lehden toimittajiin. Apple Dailyn kolumnisti pidätettiin keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun).

Viimeinen tikki lehdelle oli poliisin ratsia, jonka yhteydessä Appple Dailyn varat jäädytettiin. Kun lehti ei pystynyt selviytymään kustannuksistaan sille ei jäänyt muita vaihtoehtoa kuin lopettaa.

Keskiviikkoyönä Apple Daily sulki verkkosivunsa ja lopetti sosiaalisen median tilinsä. Viimeinen painos julkaistiin torstaina.

Symbolinen ele

Toimituksessa itkettiin, kun viimeistä numeroa työstettiin.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemat toimittajat kertoivat, että lehden lakkauttaminen on isku vapaalle lehdistölle.

Asiantuntijoiden mukaan Hongkongin viranomaiset turvautuivat turvallisuuslakiin sananvapauden tukahduttamiseksi ja erimielisten vaimentamiseksi.

Lehden lakkauttamista pidetäänkin symbolisena eleenä, joka kertoo Kiinan otteen tiukentumisesta Hongkongissa.

Lehden pakotettua lakkauttamista ovat kritisoineet myös hallitukset eri puolilla maailmaa sekä ihmisoikeusjärjestöt.

Euroopan unionin julkilausumassa todettiin, että lehden lakkauttaminen heikentää arvoja, jotka ovat välttämättömiä vapaille yhteiskunnille: tiedotusvälineiden moniarvoisuutta ja vapautta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Hongkongin poliisi on kiistänyt, että pidätykset ja ratsia Apple Dailyn toimitukseen olisivat hyökkäys vapaata lehdistöä vastaan.

Kiinan ulkoministeriön mukaan erityishallintoalueen vapaudet ja oikeudet eivät saa vaarantaa Kiinan kansallista turvallisuutta.

Kiinan kansallismielinen Global Times -lehti on kutsunut Apple Dailya separatistiseksi tabloidijulkaisuksi.

Kiinan ote tiukkenee

Apple Dailyn johto on asetettu syytteeseen kansallisen turvallisuuden lain nojalla.

Vuosi sitten kesäkuussa hyväksytty turvallisuuslaki on sitonut Hongkongin yhä tiiviimmin Manner-Kiinaan. Laki hyväksyttiin lukuisista mielenilmauksista huolimatta.

Monet vuonna 2020 Hongkongin mielenosoituksiin osallistuneista pelkäävät nyt, että heitä voidaan syyttää Kiinan asettamien turvallisuuslakien rikkomisesta. Kuva: Jerome Favre / EPA

Kun Britannia vuonna 1997 luovutti Hongkongin Kiinalle, maan johto lupasi, että alue säilyttää laajan autonomian. Sen kehykseksi luotiin yksi maa, kaksi järjestelmää –periaate. Periaate takasi Hongkongille oman lainsäädännön, jonka vuoksi kaupungista tuli yksi maailman liberaaleimpia.

Nyt ajat ovat muuttuneet.

Kiinalle turvallisuuslaki on keino torjua erityishallintoalueiden mahdolliset pyrkimykset irtautua keskushallinnosta.

Lue lisää:

Eräänä päivänä Hong Ying hyppäsi mereen ja ui pois Kiinasta – Nyt menneisyys hiipii takaisin, kun Kiina kiristää otettaan Hongkongista

"Mustin päivä Hongkongin median vapaudelle" – Turvallisuuslain kohteeksi joutunut Apple Daily -lehti lopettaa toimintansa

Kiinaa uhmaava demokratia-aktivisti Joshua Wong Ylelle Hongkongista: Jos joku pitää ottaa kohteeksi, toivon että se olen minä

Hongkongilainen demokratia-aktivisti Jimmy Lai sai lähes kahden vuoden vankeustuomion mielenosoitusten järjestämisestä

Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain vaikutuksista lisätietoa: turvallisuusjoukot voivat estää alueelta poistumisen

Suosittelemme sinulle