Hyppää sisältöön

Muusikkojen liitto kanteli oikeusasiamiehelle yleisötapahtumien turvaväleistä

Muusikkojen liitto kysyy, onko Etelä-Suomen aluehallintovirasto toiminut julkisen vallankäytön rajoissa ja lain mukaan. Avin mukaan sen päätökset perustuvat lakiin.

Turun Aurafestin yleisöä viime vuodelta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Muusikkojen liitto on tehnyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun yleisötapahtumien turvaväleistä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) kumosi reilu viikko sitten kahden metrin turvaväliä koskevan määräyksen yleisölle avoimien tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa.

Avi on kuitenkin katsonut, että kiihtymisvaiheen alueilla sisällä järjestettävissä yli kymmenen henkilön yleisötapahtumissa kuten konserteissa on pidettävä kahden metrin turvavälit.

Tilanne on siis se, että asiakastiloissa lähikontaktien tai yleisömäärien rajoittaminen ei ole välttämätöntä, mutta yleisötilaisuuksissa on. Esimerkiksi kirjastossa asiakasmäärien rajoittaminen tai turvavälien säilyttäminen ei ole enää tarpeen, mutta jos paikalle kutsutaan luennoitsija taikka esiintyjä, tulee tilaan sallia ainoastaan 10 henkeä tai varmistaa kahden metrin turvavälit.

Myös ravintoloiden vapautunut aukiolo on herättänyt ihmetystä, kun sisätilojen yleisötapahtumissa pääkaupunkiseudulla vaaditaan yhä turvavälejä.

"Perustelut puuttuvat"

Muusikkojen liiton mukaan tilanne on nyt ristiriitainen, eikä ristiriitaa ole onnistuttu perustelemaan epidemiologisin perustein. Liiton mukaan tämä on johtanut siihen, että elinkeinonharjoittajia ei kohdella yhdenvertaisesti riippuen toiminnan muodosta.

Muusikkojen liitto toteaa myös kantelussaan, ettei aluehallintoviraston päätöksistä löydy lakiin perustuvaa punnintaa, jolla voitaisiin perustella ja oikeuttaa epäyhdenvertainen kohtelu ja siitä aiheutuva perusoikeuksien kuten elinkeinonvapauden loukkaus.

Kantelu löytyy kokonaisuudessaan täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Avin mukaan päätös noudattaa lakia

Etelä-Suomen avin turvavälimääräykset ovat saaneet kritiikkiä laajemminkin kulttuurialan aktiiveilta. Avin on vastannut kritiikkiin sanomalla, että sen päätökset perustuvat lakiin.

– THL:n ja OKM:n ohjeessa lukee turvaväleistä, että yli 15 minuutin oleskelua sisätiloissa ei voi olla alle kahden metrin säteellä, Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajan sijainen Kristiina Poikajärvi sanoi Ylelle tiistaina.

Lue myös:

Kulttuuriaktiivit kritisoivat sisätapahtumien turvavälejä pääkaupunkiseudulla ja penäävät perusteluja – avi sanoo toimineensa lain mukaan

Suosittelemme sinulle