Hyppää sisältöön

Punaturismi on Kiinassa vilkkaampaa kuin koskaan – Intoa lisäävät kommunistipuolueen satavuotisjuhla ja kasvava kansallismielisyys

Miljoonat kiinalaiset suuntaavat hurmoshenkisesti kommunistipuolueen historiasta kertoviin kohteisiin. Ateistisen puolueen merkittäviä museopaikkoja kutsutaan lähes uskonnollisesti pyhiksi kohteiksi ja vaeltajia punaturisteiksi.

Tervetuloa Kiinan kommunismin kulta-aikaan!
Kirsi Crowley
Avaa Yle-sovelluksessa

YANAN Jatkuva bussien virta suuntaa Yananiin Luoteis-Kiinan vuoristoseudulle. Mao Zedong majaili siellä puna-armeijan kanssa 1940-luvulla Kiinan ja Japanin sodan aikana punoen suunnitelmaa valtaan noususta.

Punaturismi kommunistipuolueen historiallisiin kohteisiin on ollut käynnissä vuosia. Nyt se on vilkkaampaa kuin koskaan puolueen satavuotisjuhlan ja nousevan kansallismielisyyden takia.

Kansallismielistä politiikkaa ajava presidentti Xi Jinping on kehottanut kansaa matkustamaan kommunistipuolueen merkkipaikoille ja viesti on kuultu puolueen joka työpaikalle ulottuvissa lonkeroissa.

Kauppa, jossa on myynnissä Maon ja Xin kuvia
Xi Jinping on noussut Kiinassa jo lähes Maon kaltaiseen kulttimaineeseen suurena johtajana. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Punaturismi on kommunistipuolueen valtava propagandahanke, jolla halutaan saada kansa ajattelemaan yhteisellä tavalla maan historiasta.

Käytännössä kaikilla työpaikoilla on kommunistipuolueen osasto. Ne tuovat bussilasteittain väkeä kuulemaan tarinaa Maon ja nykyisen presidentin Xin nuoruudesta. Monet turistit pukeutuvat Maon ajan sinisiin univormuihin.

Tarinasta on siloiteltu pois epäonnistumiset kuten 1950-luvun lopun suuri harppaus ja 1960-luvulla alkanut kulttuurivallankumous. Miljoonat kiinalaiset kuolivat Maon kokeiluissa nälkään ja opposition puhdistuksiin.

Kartalla Yan´anin kaupunki Kiinassa.
Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Kiinan kommunistisessa puolueessa on yli 90 miljoonaa jäsentä. Sen suosio on suuri. Muun muassa nuoret näkevät jäsenyyden edistävän urakehitystä. Läheskään kaikki hakijat eivät saa jäsenyyttä.

Yananissa kesäkuisena päivänä vierailleet kiinalaiset ylistivät yksi toisensa jälkeen Ylelle Maoa ja muita puoluejohtajia. Kulttuurivallankumouksesta heillä ei sen sijaan ollut juuri sanottavaa:

Shi Jinghua

Joukko ihmisiä seisoo kuoroa esittävän reliefin edessä
Shi jinghua (kuvassa oikealla) sanoo, että ei muista yksityiskohtia kulttuurivallankumouksesta. Hän ihailee Mao Zedongia. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Tämä on vallankumouksemme pyhä paikka. Olemme oppineet tämän jo lapsena. Emme voi unohtaa vallankumouksellisia johtajia, kun elämme uutta hyvää elämää.

Mao johti meidät taistelemaan maailmaa vastaan, joten halusimme ystävieni kanssa nähdä hänen kotinsa.

Yanan on pyhä paikka meille, koska se oli tärkeä tukikohta Kiina–Japani-sodan aikana ja vapautussodan aikana. (Vapautussodaksi kutsutaan Kiinassa kommunistipuolueen taistelua Kuomintang-puoluetta vastaan.)

Kulttuurivallankumouksesta en tiedä. Se oli 1960-luvulla. Olin silloin vielä pieni, joten en voi muistaa sitä.

Presidentti Xi Jinping työskenteli myös täällä, joten haluamme käydä hänen kotonaan. Saamme kiittää Xitä siitä, että Kiinasta on tulossa vauras yhteiskunta.

Zhang Qiuping

Zhang Qiuping
“Olen liikuttunut. Kiinalaiset ovat urheita”, sanoi Zhang Qiuping nähtyään näytelmän puna-armeijan taistelusta. Kuva: Karsten Hohmann

Tulin Jiangsun provinssista työpaikkani ryhmän mukana. Näimme sodasta kertovan näytelmän. Olen todella liikuttunut. Marttyyrit olivat urheita.

Näytelmän katsominen sai minut tuntemaan, että me kiinalaiset olemme voimakkaita ja rohkeita. Olen ylpeä, että olen kiinalainen, erityisesti kun ajattelen sitä, miten hienosti hoidimme koronavirusepidemian.

Zhan Lingling

Zhan Lingling
Zhan Lingling tuli katsomaan paikkaa, jossa nykyinen presidentti Xi Jinping asui työskennellessään maatöissä kulttuurivallankumouksen aikana. Kuva: Karsten Hohmann

Olen käynyt monessa punaturismikohteessa. Yananissa olen ensimmäistä kertaa, koska olen käymässä runofestivaaleilla täällä seudulla. Halusin nähdä presidentti Xi Jinpingin kodin, jossa hän teki työtä nuorena.

Asun kaukana, Guangxin provinssissa.

Meillä Kiinassa sanotaan näin: Puhemies Mao nosti Kiinan jaloilleen. Deng Xiaoping teki Kiinasta rikkaan. Presidentti Xi vahvistaa itseluottamustamme sekä Kiinan voimaa ja statusta kansainvälisesti.

Chen Wuyao

Chen Wuyao
“Elämä on paljon parempaa kuin vaikka kymmenen vuotta sitten”, sanoo Chen Wuyao. Hän kiittää siitä kommunistista puoluetta. Kuva: Karsten Hohmann

Olen liikuttunut näkemästäni. Maon kaltainen suuri mies eli näin vaikeissa oloissa viisi vuotta.

Olen aina halunnut käydä Yananissa. Tulin nyt työpaikkani ryhmän kanssa.

Mao muutti kiinalaisten elämän. Elämämme on paljon parempaa kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Jotkut voivat ajatella Maon työstä kielteisiä asioita, mutta mielestäni suuri osa pitää hänen työtään hyvänä, erityisesti koska elämämme on parantunut niin paljon.

Gao Xinliang

Gao Xinliang kimppu ilmapalloja kädessään
Yananin kaduilla ilmapalloja myyvä Gao Xinliang haluaa, että presidentti Xi Jinping jatkaa maan johdossa pitkään. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Presidentti Xi on hyvä ihmisille. Hän tulee jopa köyhän ihmisen kotiin. Hän on vilpitön niin tavallisille ihmisille kuin puolueväelle.

Hän on käynyt täällä meilläkin päin. En itse tavannut häntä. Olenhan vain tavallinen maatyöläinen. Presidentti Xi on parantanut meidän kaikkien elämää. Jos joku tulisi hänen tilalleen, se ei enää olisikaan niin varmaa.

Yang Qiuyuan

Yang Qiuyuan
Yang Qiuyuan on oppinut kommunistipuolueen historiaa muiden nuorten tavoin jo koulussa. Hän pitää Maoa sitkeänä. Kulttuurivallankumouksesta hän ei oppinut tunneilla. Kuva: Karsten Hohmann

Työpaikkani toi meidät tänne tiimipäivään. Olen käynyt myös muissa punaturismin kohteissa.

Ei ole ollenkaan tavatonta käydä kohteissa oppimassa punaisesta historiasta ja johtajistamme.

Meidän kannattaa ottaa opiksi Maon ajatuksista ja hengestä. Se tarkoittaa sitä, että meidän täytyy toimia yhdessä ja auttaa toisiamme.

Opin koulussa hänen poikkeuksellisesta sitkeydestään. En oppinut kulttuurivallankumouksesta.

Joukko lapsia seisoo.
Koululaiset kertasivat Maon luolamaisessa majapaikassa ulkoa oppimaansa tarinaa maan entisen johtajan hyvyydestä. “Mao jatkoi kirjoittamista myöhään yöhön, vaikka toverit kehottivat häntä nukkumaan”, lapsi sanoo. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Lue myös:

Kiinan kommunistinen puolue juhlii 70-vuotista valtaansa – Katso video mahtipontisesta paraatista

Kiina on ponnistanut köyhästä kehitysmaasta supervallaksi – kommunistinen kansantasavalta täyttää 70 vuotta

Kiinan Xi kohosi Maon rinnalle

Kiinan kulttuurivallankumous alkoi 50 vuotta sitten – kommunistipuolue vaikenee

Suosittelemme sinulle