Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Uskaltaako sytyttää kokon, ovatko ukkoset nyt ohi? Katso juhannuksen sääkartat – Ylen meteorologi: Epävakaa, mutta lämmin juhannus tulossa

Juhannusaattona on luvassa lämpöä ja jopa hellettä suuressa osassa maata. Paikoin voimakkaat sade- ja ukkoskuurot ovat kuitenkin mahdollisia koko juhannusviikonlopun ajan.

Juhannus 2021, sääennuste
Juhannuksena lämpötilat ovat noin 3–4 astetta keskimääräistä juhannusta korkeammalla. Kuva: Yle Sää/Matti Huutonen
Meeri Niinistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Juhannuksen säästä on suurimmassa osassa maata tulossa lämmin, mutta epävakaa. Kaikkein kuumin ilmamassa on väistynyt Suomen yltä, eikä elohopea kipua enää yli 30 asteen lukemiin.

Lämpöä ja jopa hellettä on kuitenkin luvassa loppuviikolla Etelä- ja Keski-Suomeen, arvioi meteorologi Matti Huutonen.

– Perjantaina ollaan 25–27 asteen tienoilla etelässä. Aurinko pääsee laajalti paistamaan ainakin jossakin vaiheessa päivää, vaikka kuurojen mahdollisuus onkin olemassa. Lämpötila on sateisemmalla hetkellä etelässäkin parinkympin tienoilla.

Epävakautta kuitenkin tuovat sade- ja ukkoskuurot. Huutonen kertoo, että voimakkaita sadekuuroja voi olla luvassa Etelä- ja Länsi-Suomeen. Erityisesti Etelä-Suomessa voi sataa rankasti ja esiintyä puuskaista tuulta.

– Kuuropilviä voi muodostua juhannusaattona Etelä- ja Länsi-Suomessa ja paikallisia ukkosia voi olla odotettavissa.

Tällä viikolla koettuja trooppisia öitä ei ole enää luvassa. Yölämpötilat ovat Huutosen mukaan keskimäärin 15 asteen tienoilla.

Juhannuksen lämpötila on noin 3–4 astetta keskimääräistä lämpöisempää. Keskimäärin juhannusta vietetään parinkympin lämpötiloissa.

Metsäpalovaroituksia purettu, varoituksia voimakkaista ukkosista

24.6.2021 metsäpalovaroitukset
Metsäpalovaroituksia on purettu tämän viikon sateiden jälkeen, mutta osassa maata varoitukset ovat edelleen voimassa. Nämä ennusteet ovat torstaipäivältä, ja ennusteet saattavat muuttua. Ukkoskuuroissa myös lämpötilat laskevat noin 20 asteen tienoille. Kuva: Yle Sää/Matti Huutonen

Tämän viikon ukkos- ja sadekuurot ovat tuoneet helpotusta kuivuuteen, ja metsäpalovaroituksia on purettu osassa maata. Tämä tarkoittaa, että paikoin juhannusta voidaan juhlia kokon äärellä.

– Tilanne on kokkojen kannalta hyvä suuressa osassa maata. Jos kuuroja tulee, ne voivat edelleen poistaa varoituksia. Mutta nämä voivat vielä muuttua.

Reealiaikaiset metsäpalovaroitukset päivittyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilla. Huutonen muistuttaa, että oman alueen tilanne on hyvä tarkistaa ennen koko sytyttämistä.

Sääkuva: Juhannuksena kehittyy paikoin voimakkaita ukkosia
Tältä näyttää perjantain ja lauantain varoitukset ukkosten ja rankkasateiden osalta. Ennusteet ovat torstaipäivältä, ja ennusteet saattavat muuttua. Ukkoskuuroissa myös lämpötilat laskevat noin 20 asteen tienoille. Kuva: Yle Sää/Matti Huutonen

Ilmatieteen laitos varoittaa myös paikoin voimakkaista ukkosista Keski- ja Etelä-Suomessa perjantain ja lauantain aikana. Viime päivien kaltaisia ukkosmyräköitä ei ole ainakaan tämän hetken ennusteissa luvassa.

Ennusteita kannattaa kuitenkin tarkkailla – erityisesti jos aikoo vesille.

– Tässä on lämmin ja kostea ilma päällä, ja ukkosissa voi olla potkua. Todennäisyys on kasvanut viimeisissä ennusteissa, ainakin Etelä- ja Länsi-Suomessa. Reippaamminkin voi rytistä.

Viikonloppuna sadekuurot mahdollisia

Lauantaille odotetaan edelleen lämmintä ilmaa, Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötilat ovat 22–27 asteessa. Sadekuurot ovat mahdollisia. Sateet ovat kuitenkin kuurottaisia, eivät jatkuvia, Huutonen arvioi.

Sunnuntaille odotetaan myös sade- ja ukkoskuuroja, erityisesti Keski-Suomesta Itä-Suomeen. Lämpötilat pysyttelevät 22–27 asteen tienoilla.

Lapissa viikonlopun lämpötila on 20 asteen molemmin puolin.

Katso tuoreimmat ennusteet täältä.

Suosittelemme